,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C

Erbil'de on binlerin katılımıyla mevlid etkinliği düzenlendi

Erbil'de on binlerin katılımıyla mevlid etkinliği düzenlendi
Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesselem) dünyaya teşriflerinin yıl dönümü münasebetiyle Irak Kürdistanı'nın Erbil (Hewler) kentinde on binlerce kişin katılımıyla mevlit etkinliği düzenlendi.

 

Irak Kürdistanı'nın başkenti Erbil'de her yıl geleneksel hale getirilerek idrak edilen mevlid etkinliği, bu yıl da coşkuyla kutlandı.

Günlerce yapılan hazırlığın ardından dün resmi program düzenlendi. Erbil Evkaf Vakfı'nın organize ettiği etkinlik, halkın yoğun katılımıyla yapıldı.

Tarihi Erbil Kalesi'nin dibinde bulunan meydanda düzenlenen etkinlikte Kur'an-ı Kerim okundu, salavatlar çekildi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren 7'den 70'e her yaştan Erbil halkı, etkinliğin yapıldığı alana akın etti.

Camilerde mevlitler okundu, ikramlar yapıldı. Şehrin tüm cadde ve sokakları, iş yerleri, evler pankart ve flamalarla süslendi.

Araçlar tevhid bayraklarıyla süslenirken, kalabalığın olduğu alanda süslenen araçların geçişi halk tarafından beğeniyle izlendi.

Kimi vatandaşlar yöresel kıyafetleriyle etkinliğe katıldı. İlahi ve ezgilerle etkinlikte manevi hava oluştu. Tekbir ve salavatların getirildiği etkinlik bayram havasında kurtlanıyor. Gün boyu etkinlik devam edecek.

Erbil'de on binlerin katılımıyla mevlid etkinliği düzenlendi

Etkinlikte duygularını paylaşan alim ve vatandaşlar, Erbil'in son hükümdarı Sultan Muzafferuddin Gökböri tarafından başlatılan geleneğin, tüm Kürdistan'da her yıl büyük bir coşkuyla kutlandığını belirttiler.

İslam alemine birlik mesajını veren alim ve vatandaşlar, Peygamber Efendimizin hayatını ve ahlakını kendimize örnek almamız gerektiğini vurguladılar.

"Halk, dünya ve ahiret saadetini, kurtuluş reçetesini Peygamber Efendimizde görüyor"

Kitlesel mevlid etkinliğini değerlendiren HÜDA PAR Erbil Temsilcisi Abdussamed Yalçın, her şartlarda halk, kendi dünya ve ahiret saadetini, kurtuluş reçetesini Peygamber Efendimizde gördüğünü vurguladı.

Yalçın, "Bu etkinlik her şeyden önce İslam beldelerindeki Müslümanların, Peygamber Efendimize gösterdikleri saygı, sevgi ve onun risaletine olan güvendir. Dünya ne kadar değişirse değişsin, siyasi saha ne kadar değişirse değişsin, her şartlarda onlar kendi kurtuluşları, dünya ve ahiret mutluluğu için çareyi Resulullah'ta görüyorlar. Bugün gerçekleştirilen bir etkinlik değil, yüzyıllar öncesinden başlayan, kaynağı Eyubiler döneminde Erbil'in son hükümdarı Sultan Muzafereddin ile başlayan bir süreçtir. O günden bu yana bütün Kürdistan'ın il ve ilçelerinde bu etkinlik yapılıyor. Geçen yıl salgın nedeniyle bu çapta bir etkinlik yapılmadı. Ondan önceki seneler çok daha kalabalık şekilde yapılıyordu. Bu yıl salgın etkisiyle önceki yıllar gibi olmasa da çok kalabalık bir şekilde idrak ediliyor.  Her yönüyle ihtişamlı bir şekilde kutlanıyor. Halk bugünü bir bayram olarak görüyor." diye konuştu.

Erbil'de on binlerin katılımıyla mevlid etkinliği düzenlendi

"Peygamber Efendimiz gibi rahmet olmalıyız"

Mevlid etkinliği nedeniyle bir araya geldiklerini ifade eden Xıdır Xetib, "Her sene Erbil halkı, Resulullahın mevlidi sebebiyle bu şekilde toplanması bizi ziyadesiyle memnun etmektedir. Özelde Erbil halkı genel de tüm Kürdistan halkı, camilerde ve meydanlarda bir araya geliyor." dedi.

 Erbil'de imam hatiplik yapan Mele Kasım ise şunları söyledi:

 "Gördüğünüz gibi Erbil'de halk çok mutludur. Resulullahın doğumu münasebetiyle bir araya gelmişler. Fiili olarak Resulullaha sevgisini gösteriyorlar. Allah Kur'an-ı Kerim'de, 'Seni alemlere rahmet olarak gönderdik.' diye buyuruyor. Biz de o rahmetin sevincini yaşıyoruz. Biz de Peygamberimiz gibi rahmet olmalıyız. Hadisin ifadesiyle yağmur gibi herkese rahmet olmalıyız. Giyim kuşamımızla, sözlerimizle, tüm hareketimizle Peygambere laik olmalıyız."

Erbil'de on binlerin katılımıyla mevlid etkinliği düzenlendi

"Her zaman ve her an Resulullahı hatırımızda tutmamız gerekir"

Kürdlerin Selahaddin-i Eyubbi'ye uymakla meşhur olduğunu hatırlatan Rızgar Halid Kerim ise "Bu güzel günde bizimle röportaj yaptığınız için teşekkür ediyoruz. Bugünde kutlu doğumu idrak etmemiz sebebiyle mutluyuz. Kürd halkı Selahaddin-i Eyyubi'ye uymakla meşhurdur. Tüm Kürdistan, özellikle Erbil şehri, annesi ve babasıyla, evladıyla, herkes bugünü kutlamakta. Her zaman ve her an Resulullahı hatırımızda tutmamız gerekir." diye konuştu.

Erbil'de on binlerin katılımıyla mevlid etkinliği düzenlendi

"Bunlar çok güzel görüntülerdir"

İslami ilimleri okuyan Şirvan isimli vatandaş ise "Bunlar çok güzel görüntülerdir. O Peygamber ki Allah onun hakkında, 'Biz senin şanını yücelttik, seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik.' buyuruyor. O insan, cin, tüm varlıklar için rahmetti. Biz de Müslümanlar olarak onun gibi rahmet olmalıyız." ifadesini kullandı.

Erbil'de on binlerin katılımıyla mevlid etkinliği düzenlendi

"Hayatımızın tüm yönleriyle onun gibi yaşamalıyız"

Hayatımızın tüm yönleriyle Peygamber Efendimize benzememiz gerektiğini vurgulayan Mele Ali Duvürtkani, "Bu kutlu günde çok mutluyuz. Peygamber Efendimiz liderimizdir, başımızın tacıdır, tüm yönleriyle örneğimizdir. Hayatımızın tüm yönleriyle onun gibi yaşamalıyız. Siyasi, sosyal, ailevi, ticari her yönüyle ona benzemeliyiz. Allah Kur'an-ı Kerim'de, 'De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayıcı, çok esirgeyicidir.' buyurmaktadır. Biz de her yönümüzle Peygamber Efendimize uyacağız. Bugünde ona uymanın belirtisini ortaya koyuyoruz. Hazreti Ayşe'ye dediler ki Peygamberin ahlakı nasıldı? Hazreti Ayşe, 'Onun ahlakı Kur'an'dır.' diye cevap vermiş. Bizim de ahlakımız Kur'an olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Erbil'de on binlerin katılımıyla mevlid etkinliği düzenlendi

"Bu etkinlik Resulullah'a sevgi gösterisidir"

Mevlid etkinliğinin İslam alemine hayırlara vesile olmasını dileyen Mele Firyad Surçi ise şunları söyledi:

"Bu kutlu doğum münasebetiyle sevinçliyiz. Tüm İslam alemine hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Sultan Muzaffereddin'in şehri olan Erbil, her sene bunun gibi etkinliklerle Resulullahı idrak ediyor. Bu etkinlik Resulullaha sevgi gösterisidir. Bu etkinlikleri yapacaksak, her yönümüzle ona benzeme gayreti içerisinde olmalıyız. Tüm insanlara Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesselem) ümmetinin barış ve kardeşlik ümmeti olduğunu göstermemiz lazım."

Erbil'de on binlerin katılımıyla mevlid etkinliği düzenlendi

(İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55