,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 14 °C

Erbeyi: TMO'nun fiyat açıklaması çiftçilerimizi derinden üzmüştür!

Erbeyi: TMO'nun fiyat açıklaması çiftçilerimizi derinden üzmüştür!
TMO'nın buğday taban fiyat açıklamasını değerlendiren Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Erbeyi, bölgenin hassas bir dönemden geçtiğini, çitçilerin tek geçim kaynağının tarım olduğunu söyleyerek, TMO'nun fiyat açıklaması kendilerini üzdüğünü kaydetti.

Toprak Mahsulleri Ofisinin buğday taban fiyat açıklamasını değerlendiren Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, TMO'nun açıklamaları çiftçileri üzdüğünü söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) buğday taban fiyat açıklamasını değerlendiren Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, bölgenin hassas bir dönemden geçtiğini, çitçilerin tek geçim kaynağının tarım olduğunu söyleyerek, TMO'nun fiyat açıklaması kendilerini üzdüğünü belirtti.

Çitçilerin başta elektrik sorunu olmak üzere sıkıntılarını rapor halinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına göndereceklerini ifade etti.

Erbeyi, “Kızıltepe 300 bin nüfusluk bir ilçemizdir. 43 ilimizden büyük, 3’üncü büyük ilçemizdir. Sulu susuz yaklaşık bir milyon dekar ekili arazimiz ve ilçemizde yaklaşık 6 bin çiftçimiz var. İlçemizin gelir kaynağı tarımdır. Bölgemizde yıllardan beri çiftçilerin çok sıkıntıları var. Özellikle ilçemizde 2013 yılından sonra DEDAŞ’ın özelleşertilmesinden sonra aşırıcı derecede çiftçilerimizi zor durumda bırakma ve elektrik kesintilerine gitmeleri çiftçilerimizi mağdur ediyor. Onun için biz böyle bir şey düşündük, çiftçilerimizin yanında olmayı çiftçilerimizin birlik beraberlik ile örgütlenme içerisinde ve kanun nizam çerçevesinde çiftçilerimize faydalı olmaya çalışacağız.” dedi.

TMO'nun her yıl buğday alım fiyatını geç açıkladığını bu yıl açıklanan fiyatın da çiftçileri memnun etmeyip derinden üzdüğüne vurgulayan Erbeyi, ilçenin gelir kaynağının çiftçilerden gelen destek olduğunu söyledi.

TMO'nun buğday taban fiyatını geç açıkladığını söyleyen Erbeyi, "Çiftçilerimizin elektrik sorunu haricinde bölgemizde buğday biçimi döneminde TMO'nun fiyat açıklamaması gerçekten çiftçimizi zor durumda bırakıyor. Maalesef geç açıklama yapılıyor. Bölgemizde 5’inci ayın ortası ile 5’inci ayın sonunda mahsul biçimi başlıyor. Çiftçimiz zaten zor durumda, borçla boğuşuyor. Banka bir yandan, DEDAŞ bir yandan icra çıkartıyor. TMO'nun açıklamasını bekleme gibi bir lüksü yoktur, direk buğdayını satmak zorundadır. Bu seferde buğdayını piyasaya getirdiğinde fiyat düşüyor. Toprak Mahsulleri Ofisinin verdiği fiyat çiftçimizi memnun etmemiştir, derinden üzmüştür. Bölgemiz hassas bir dönemden geçiyor ve çiftçimizin tek gelir kaynağı budur, ilçemizin, esnafımızın gelir kaynağı çiftçilerden gelen desteklerdir." ifadelerini kullandı.

Yeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın hem bölge insanı olması, hem de bölgeyi çok iyi bildiğinden dolayı beklentilerinin fazla olduğunu belirten Erbeyi, "Tarım bakanımız bölgeyi bilen, bölgeyle yatıp kalkan bir insandır. Umarız ki hem Türkiye için hayırlı olur ve bölgemizdeki sorunların aşması için bize yardımcı olacaktır. Beklentilerimiz sayın bakanımızdan çoktur." şeklinde konuştu.

Çitçilerin elektrik sorununa da değinen Erbeyi, voltajların düşüp yükselmesinden dolayı pompaların ve trafoların yandığını söyledi. Erbeyi, "Dernek açtığımızda elektrik sorunu ve çiftçilerin diğer sorunlarını; STK’larımızla, kanaat önderlerimizle, odalarımızla görüştük. Şu anki mevcut milletvekillerimizle, hükümetle kanun ve nizam çerçevesinde avukatlarımızla da danışacağız, hak ve hukukumuzu arayacağız. Çünkü çok mağdur durumdayız. Bölgemizde ve ilçemizde bazen 4 bazen 8 saatte kadar kesintiler oluyor. Bu bizi mağdur ediyor voltajların düşüp yükselmesinden dolayı pompalarımız, trafolarımız yanıyor." diye konuştu.

Çiftçilerin sorunlarının takipçisi olacaklarını söyleyen Erbeyi, son olarak şunları söyledi: "Şu an hazırlıklarımızı yapıyoruz, bölgemizin başta elektrik sorununu ve bölgedeki çiftçilerimizin sıkıntılarını dosya halinde, rapor şeklinde buradaki STK’larla, odalarımızla, muhtarlarımızla milletvekillerimize milletvekillerimizle de yeni bakanımıza ileteceğiz. Biz artık bölgemizde sorun kalmasını istemiyoruz."  (İLKHA) 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55