,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C

Erbaş: Kerbelâ her daim bir istikamet muştusudur

Erbaş: Kerbelâ her daim bir istikamet muştusudur
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Muharrem ayı ve Kerbelâ mesajında, Müslümanlara düşen en hayati ve tarihi görevin; Kerbelâ’yı doğru okumak, anlamak ve dersler çıkarmak olduğunu ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Muharrem ayı ve Kerbelâ mesajında, "Kerbela; Rabbimize giden yolda şehadet, inananlar için asalet, zulme ve zalime karşı kâmet, hakkı batıldan üstün tutanlar için her daim bir istikamet muştusudur." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Muharrem ayı ve Kerbelâ mesajında, Müslümanlara düşen en hayati ve tarihi görevin; Kerbelâ’yı doğru okumak, anlamak ve dersler çıkarmak olduğunu ifade ederek, “Bu açıdan Kerbelâ’nın bize öğrettiği en büyük mesaj birlik, beraberlik, vahdet ve kardeşliktir.” dedi.

Bugün, Hazreti Peygamber’in diliyle “Allah’ın ayı” olan Muharrem’in 10'uncu günü Âşûrâ’nın ve özellikle hicri 61 yılını kıyamete kadar hüzün yılı olarak zihin ve gönüllere kazıyan Kerbelâ’nın yıldönümü olduğunu hatırlatan Erbaş, "Allah’a ve Rasulü’ne iman eden, yüreğinde ehl-i beyt sevgisi taşıyan bütün müminleri derinden yaralayan Kerbelâ; bölgesi, kültürü, mezhep ve meşrebi ne olursa olsun bütün Müslümanları tarifsiz acılara gark etmiş, Hazreti Hüseyin’i müminlerin kalbine nakşederken, ona ve yakınlarına bu zulmü reva görenleri tarihe ve vicdanlara mahkûm etmiştir." dedi.

"Kerbelâ büyük bir şuur, feraset ve basiret için trajik bir vesikadır"

Erbaş, şunları söyledi: "Bu yönüyle Kerbelâ; tevhidin ve vahdetin, ma’bûda itaatin ve mahlûka merhametin sembol ismi, şehadetiyle insanlığa hayat veren Hazreti Hüseyin’in iyilik muradına yüreklerimizle ve irademizle karşılık verdiğimiz bir hazan mevsimidir.

Mazlumların sığınağı Hz. Hüseyin’in şahsında bayraklaşan hak, hukuk, adalet ve merhamet erdemine bağlılığımızın yürek yakan nişanesidir.

Yeryüzünde zulüm ve nefret yerine merhamet ve muhabbet, düşmanlık ve husumet yerine dostluk ve kardeşlik mücadelesinin destanıdır.

Rabbimize giden yolda şehadet, inananlar için asalet, zulme ve zalime karşı kâmet, hakkı batıldan üstün tutanlar için her daim bir istikamet muştusudur.

Hüseynî bir tecessüme ihtiyacımızın her geçen gün arttığı, insanlığın gönül havzasının Kerbelâya dönüştüğü, Yezîdî ateşin etrafımızı çepeçevre sardığı bir zaman diliminde, yüreklerimizi yangın yerine çeviren bu elîm hadise; esasında büyük bir şuur, feraset ve basiret için trajik bir vesikadır."

"Kerbelâ, ümmetin her bir ferdinin kalbini birleştirip tek bir kalbe ve tek bir vicdana dönüştürmelidir"

Bugün Kerbelâ’nın acısını kalbinin derinliklerinde yaşayan Müslümanlara düşen en hayati ve tarihi görevin; Kerbelâ’yı doğru okumak, doğru anlamak ve doğru dersler çıkarmak olduğunu vurgulayan Erbaş, "Bu açıdan Kerbelâ’nın bize öğrettiği en büyük mesaj birlik, beraberlik, vahdet ve kardeşliktir. Dolayısıyla Kerbelâ, ümmetin her bir ferdinin kalbini birleştirip tek bir kalbe ve tek bir vicdana dönüştürmelidir. Eğer bu mesajı hayata dönüştürmezsek İslam coğrafyasında, hüznün ve matemin en acılı hikâyeleri yaşanmaya devam edecektir. Nitekim bugün Halep’ten Yemen’e, birçok İslam diyarında her gün gördüğümüz manzara ve yaşanan acılar, tutulan matemler yüreklerimizi Kerbelâ’ya çevirmektedir." diye belirtti.

Erbaş, "Diğer taraftan Kerbelâ’yı anlamak, Hazreti Hüseyin’i iyi tanımaktır. Zira onun yolu, Allah’ın elçisi Muhammed Mustafa’nın yoludur. Hazreti Hüseyin’i sevmek ise onun şahsında somutlaşan erdemleri ve destanlaşan değerleri yaşama ve yaşatma gayreti içinde olmaktır. Bu ideal gerçekleştiğinde sadakat, vefa, samimiyet gibi ahlaki erdemleri insanlıkla buluşturan, adaleti yücelten, haksızlığa asla razı olmayan, her daim mazlumdan ve doğrudan yana tavır alan bir anlayış yeryüzüne hâkim olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Hazreti Hüseyin ve Kerbelâ şehitleri ile birlikte, Bedir’den Çanakkale’ye, İstiklal mücadelemizden 15 Temmuz’a, mukaddesat uğrunda, hak-hakikat yolunda en aziz varlığı olan canını feda eden bütün şehitlerimizi rahmet ve hürmetle yâd ediyor, asırlardan beri Hz. Peygamber ve ehl-i beyt muhabbetiyle kenetlenen aziz milletimizin barış, huzur, güven, karşılıklı sevgi ve saygı içerisinde yaşamaya devam etmesini Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55