,
  • BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C

Erbaş: İslam kıyamete kadar baki olacaktır

Erbaş: İslam kıyamete kadar baki olacaktır
DİB Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Biz Müslümanlar, kıyamete kadar İslam’ın baki olacağına, bütün zamanlar ve mekânlar için elverişli olduğuna, her zaman ve her yerde bütün sorunları çözebilecek temellere ve kurallara sahip olduğuna inanıyoruz." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Biz Müslümanlar, kıyamete kadar İslam’ın baki olacağına, bütün sorunları çözebilecek temellere ve kurallara sahip olduğuna inanıyoruz." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Avrupa Fetva ve Araştırmalar Meclisi 28. Dönem Toplantısı’nda İslamofobi’yi ortadan kaldırma mücadelesinin en önemli işbirliği olduğunu kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisinin Başkanına ve yetkililerine toplantı için İstanbul’u tercih etmelerinden dolayı teşekkür ederek, toplantının Müslümanlar için faydalı sonuçlar doğurmasını temenni etti.

Kıyamete kadar baki kalacak yegâne din olan İslam'ın dünyadaki tüm insanlara hitap ettiğine işaret eden Başkan Erbaş, “Biz Müslümanlar, kıyamete kadar İslam’ın baki olacağına, bütün zamanlar ve mekânlar için elverişli olduğuna, her zaman ve her yerde bütün sorunları çözebilecek temellere ve kurallara sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.

Başkan Erbaş, İslam fıkhına önemli katkılar sunan çalışmalarından dolayı Avrupa Fetva ve Araştırmalar Meclisini tebrik etti.

İslam dininin bir takım sabiteleri ve değişkenleri olduğunu belirten Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“İslam fıkhının en önemli özelliklerinden biri, sabitelerin korunması ile birlikte yenilenme imkânının olmasıdır. Fıkıh usulümüzdeki örf, maslahat, sedd-i zeria, zaruret ve ihtiyaç gibi kavramlar da bu yenilenmenin araçlarındandır.  Geçmişte âlimlerimiz tarafından yapıldığı gibi bu bugün de çağdaş âlimlerin sabiteleri göz önünde bulundurarak fıkhı yenilemeleri gerekmektedir.

Başkan Erbaş, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisinin kurulduğu 1997 senesinden günümüze kadar Avrupa’daki Müslümanlar nezdinde önemli bir yere sahip olduğuna değinerek, Meclisin Müslümanların kimliğini korumada büyük katkı sağladığını kaydetti.

“Avrupa Fetva ve Araştırma Meclis’i gibi fıkhi kuruluşlar, hayatî bir rol üstlenmektedir”

Bir âlimin, ne denli âlim olsa da çağın girift meselelerini çözmede bütün araçları ve gereksinimleri bilebilecek gücü ve imkânı bulunmadığını dile getiren Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“Avrupa Fetva ve Araştırma Meclis’i gibi fıkhi kuruluşlar, bu boşluğu doldurmak için hayatî bir rol üstlenmektedir. Alanında uzman fıkıh âlimleri bir araya geliyor, bu problemleri dinliyor ve zannı galip ile iki ecir kazanacak bir karara ulaşıyorlar. Bu bağlamda çok önemli bir husustan söz edebiliriz ki; toplu içtihat çalışmaları, küçük, büyük bütün meselelerde fetva yayınlamaktan geri durmayan ve verdikleri sahte fetvalarla masum insanların kanının dökülmesine ve mallarının kaybolmasına sebebiyet veren çağın sözde fıkıhçılarının önünde sapasağlam bir set oluşturmaktadır.”

Türkiye’nin dini hayatında önemli rol oynayan Din İşleri Yüksek Kurulunun Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi ile müşterek çalışmalar yapmaya hazır olduğunu bildiren Başkan Erbaş, “Din İşleri Yüksek Kurulumuz, çağdaş meselelerde, örneğin ticari sigortacılık, organ nakli, elektronik pazarlama, istihale, tüp bebek ve bunun gibi zor meselelerde birçok fetva ve karar yayınlamıştır. Bizler Uluslararası Hicri Takvim Konferansı'nda bu işbirliğinin verimli sonuçlarını hep birlikte gördük. İnanıyorum ki, iki meclis arasında işbirliğinin özellikle Batı'yı kendilerine yurt edinen Müslümanların sorunlarına istenen çözümlere ulaşmada büyük katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

İslam düşmanlığını ortadan kaldırmak için birlikte mücadele

Başkan Erbaş, Avrupa’da yapılacak en önemli işbirliğinin, yayılmakta olan İslamofobi’yi ortadan kaldırmak için mücadele etmek olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti

“İslamofobi, bir yandan düşmanların eliyle diğer yandan da bu Hanif dinin asıl maksadını bilmeyen cahillerin eliyle yayılmaktadır. Bizler, aynı zamanda İslam'ın ve İslam Peygamberi'nin hakikatini anlatma konusunda hep birlikte güçlerimizi arttırmak, saflarımızı birleştirmek, aynı zamanda gençlerimizi kuşatan tehlikelerden korumak ve onların sorunları üzerinde yoğunlaşıp onlara sırf İslami çözümler bulmakla mükellefiz.”

Başkan Erbaş konuşmasını, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisinin kurulmasına, çalışmalarını sürdürmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ederek tamamladı.

Toplantıya, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, Dünya Müslüman Âlimler Birliği eski Başkanı Yusuf el-Kardavi’nin yanı sıra dünyanın birçok yerinden âlimler katıldı. (İLKHA)

'Ekonomik kriz vatandaşın alım gücünü ciddi anlamda azalttı'

'Ekonomik kriz vatandaşın alım gücünü ciddi anlamda azalttı'

'Ekonomik kriz vatandaşın alım gücünü ciddi anlamda azalttı'

'Ekonomik kriz vatandaşın alım gücünü ciddi anlamda azalttı'

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55