,
  • BIST 8869.4
  • Altın 2238.686
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.0967
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C

Erbaş, Hasköy Eski Camii'nin açılışını yaptı

Erbaş, Hasköy Eski Camii'nin açılışını yaptı
Bulgaristan'ın Hasköy kentinde bulunan, restorasyonu tamamlanan tarihi Eski Camii'nin açılışı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 1394 yılında Bulgaristan Hasköy'de inşa edilen ve restorasyonu Türkiye tarafından tamamlanan tarihi Eski Camii'nin açılışını yaptı.

1394 yılında Osmanlı tarafından yapılan caminin restorasyonu Türkiye tarafından yapıldı.

Caminin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, sözlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını ileterek başladı.

Bulgaristan Müslümanları Diyaneti Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı Aliş'e davetinden dolayı teşekkür ederek, Türkiye ve Balkanlar'ın ortak kültürel mirasının nadide eserlerinden biri olan Eski Camii'nin açılışında olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Erbaş, Eski Camii'nin 1394 yılına uzanan tarihi ile Balkanlar'daki en eski Türk camisi olarak bilindiğini ifade ederek, "Bu güzide eser, Bulgaristan Müslümanları Diyaneti Başmüftülüğünün yaptığı restorasyon çalışması ile geçmişine layık bir şekilde muhafaza altına alınmış oldu. Çalışmada emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum." dedi.

Bulgaristan Hükümeti'ne ve Hasköy Valisi ve Belediye Başkanına bu çalışmada gösterdikleri işbirliği için ayrıca teşekkür eden Erbaş, bu tip restorasyon çalışmalarının tarihi eserlerin geçen yıllara direnmelerini sağlayacağı gibi ülkeler arasında güzel birer işbirliği imkanı olduğunu bu güzel işbirliği örneklerinin çoğaltılması ve gelecek nesillere birlikte yaşama kültürünü daha iyi aktarılması gerektiğini dile getirdi.

Erbaş, nefret dili, aşırıcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, her türlü dinsel nefret ve İslamofobinin giderek yayıldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"DEAŞ, Boko Haram ve FETÖ gibi eli kanlı terör örgütleri ve kukla yapılar İslam'ın en temel kavramlarını dahi istismara cüret ederken; Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrindeki camilere ve Sri Lanka'daki kiliselere yapılan korkunç saldırılarda olduğu gibi teröristlerin tarihsel ve dini unsurları nefret dolu ideolojilerini yayma amacıyla nasıl kullandıklarını da görüyoruz. Bu esef verici gelişmelerle dolu günümüz dünyasında biz yine de hoşgörünün, barışın, dostluğun ve kardeşliğin sesi olmaya hep birlikte devam edelim."

Erbaş, açılışın ardından Eski Camii'nde öğlen namazını kıldırdı.

Törene, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy, Filibe Türkiye Başkonsolonsu Hüseyin Ergani, Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı Aliş, Bulgaristan Başmüftülüğü Yüksek Şura Başkanı Vedat Sabri Ahmet, Hasköy Belediye Başkanı Dobri Belivanov, Hasköy Bölge Müftüsü Basri Emin Efendi, Batı Trakya Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve çok sayıda davetli katıldı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55