,
  • BIST 9782.89
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C

Erbakan: Dış güçler Sudan’ı karıştırırken Güney Sudan’da istikrar için çabalıyor

Erbakan: Dış güçler Sudan’ı karıştırırken Güney Sudan’da istikrar için çabalıyor
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, Sudan'daki olaylarla ilgili yazılı bir basın açıklaması yaparak darbenin arkasındaki dış güçlere dikkat çekti.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, "Dış güçler, Müslüman yönetimin hakim olduğu Sudan’ı karıştırmaya çalışırken, tam tersine Güney Sudan’da barış ve istikrar için çaba harcamaktadırlar." değerlendirmesinde bulundu.

Sudan’da meydana gelen gösterilerden sonra yönetimi ele alan Orgeneral Abdulfettah el Burhan’ın başkanlığındaki ‘Geçici Konsey’in;  toplumsal barışı, istikrarı ve refahı  artırıcı tedbirler alarak, kapsayıcı ve birleştirici bir siyasi anlayışı geliştirmesi, her türlü dış tehdit unsurlarının ortadan kaldırılmasına ve güçlü ve istikrarlı Sudan’a yönelik önemli bir zemin oluşturacağını belirten Erbakan, Sudan’da halen sokak gösterilerinin devam etmesi, diğer Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sancılı süreçler de göz önüne alındığında, mevcut istikrarsızlığın birtakım dış etkilerle her an çatışma ortamına dönüşmesine yol açabileceğini dikkat çekti.

Erbakan, özellikle dış güçlerin göstericilerle diyalog içerisinde olmasının bu kuşkuları artırdığına işaret etti.

2011 yılında bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’da bağımsızlık ilanı sonrası meydana gelen olaylarda yaklaşık 400 bin kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Erbakan, bu olayların 2013’te çarpışan taraflar arasında barış anlaşmasının imzalanmasıyla son bulduğunu hatırlattı.

Erbakan, "Bu anlaşma sürecinin sona ermesine az bir zaman kala, Papa Francis’in diz çöküp Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir’in ayaklarını öperek muhalefet lideri Riek Marchar ile barış anlaşmasını uzatmasını istemesi dikkatlerden kaçmamıştır." dedi.

Darbenin arkasındaki batılı dış güçlerin varlığına işaret eden Erbakan, "Batı, Güney Sudan’ın istikrarı için bu adımları atarken, ne yazık ki, geçmişte Sudan’ın bölünmesi için büyük bir çaba göstermiş ve Güney Sudan’ın bağımsızlığı yolunda yapılan halk oylamasını bizzat organize etmiştir. Bu referandum sırasında ABD eski başkanı Jimmy Carter’ın da yakıcı güneş altında adeta sandık müşahitliği yapması anlayanlar için ibretlik bir manzara olmuştur. Çifte standartçı dış güçler, Müslüman yönetimin hakim olduğu Sudan’ı karıştırmaya çalışırken, tam tersine Güney Sudan’da barış ve istikrar için çaba harcamaktadırlar." ifadelerini kullandı.

Erbakan, "Bu gerçeklerden yola çıkarak, dost ve kardeş Sudan’ın yeniden acılarla karşı karşıya kalmaması, millet iradesini önceleyen, kucaklayıcı ve kuşatıcı politikalarla bir an önce bu zor süreci atlatması en büyük temennimizdir. Bu noktada, ‘Sivil Geçiş Hükümeti’ne istikrarı ve güveni sağlamak için büyük iş düşmektedir. Sonuç olarak, uluslararası konjonktür ve dış güçler tarafından müdahaleye ve etkiye imkân bırakılmadan, karşılıklı anlayış çerçevesinde sorunların çözüme kavuşturulması, dost ve kardeş Sudan’ın bir an önce normalleşerek düzlüğe çıkması en büyük temennimizdir." diye belirtti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55