,
  • BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 21 °C

Epilepsi hakkında bilinmesi gerekenler?

Epilepsi hakkında bilinmesi gerekenler?
Çakmak Erdem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Eryiğit bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Oldukça yaygın olarak görülmesine rağmen hakkında çok az şey bilinen hastalıklardan biri epilepsi. Peki, epilepsi nedir? Kimlerde görülür? Çakmak Erdem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Eryiğit bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Nörolojik bir hastalık olan epilepsi, halk arasında sara hastalığı olarak da bilinir. Epileptik nöbetlerle ortaya çıkan bu hastalıkta, nöbetler yaşanır. Bir epilepsi hastasının nöbetinde çeşitli bulgular olur. Örneğin; yere düşme, tüm bedenin titremesi, kasılması, bilinç kaybı görülebilir. Dışarıdan anlaşılması zor olan bu duruma, beyindeki sinir hücrelerinde geçici olarak meydana gelen anormal aktivite neden olur. Epilepsi hastalığının ülkemizde ve dünyada oldukça sık rastlanan bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Nazan Eryiğit, sözlerini şöyle devam ettirdi: “Hastalık nöbetlerle kendini gösterir. Bu nöbetlere neden olan şeye ise, bir nevi elektrik kaçağı diyebiliriz. Beyindeki sinir hücrelerinde dengeli olan elektrik akımında normal dışı hareketler meydana gelir. Bu da kişide bilinç kaybı, bedenini kontrol edememe gibi durumlar yaratır. Epilepsi görülme sıkılığında, kadın ya da erkek arasında fark yoktur ve her yaştan insanı etkiler. Bu hastalıkta ailesel yatkınlık önemli olsa da nedeni tam olarak belli değildir. Epilepsi hastalığının çocukluk çağı hastalığı olduğu yanılgısı toplumda yaygındır ancak her yaş grubunda görülebilir. Genellikle çocukluk epilepsileri çoğu erişkin çağa geçerken düzelmektedir. İdiopatik epilepsi denilen nedeni belli olmayan epilepsiler ise her yaşta yaşanabilmektedir. Azınlık bir grupta olsa da kafa travması, beyin kanaması, anevrizma gibi hastalıklar da epilepsiye neden olabilmektedir. Yaşam süresinin uzamasıyla birlikte epilepsi artık ileri yaşlarda da daha fazla görülebilmektedir.”

EPİLEPSİ BELİRTİLERİ BAŞKA SORUNLARLA KARIŞTIRILIYOR

Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, çoğu zaman epilepsi nöbeti geçiren kişi dışardan görenler tarafından yanlış anlaşılıyor. Nöbetin hastalık yüzünden değil de zihinsel problemlerden ya da doğaüstü varlıklardan kaynaklandığı zannediliyor. Bu anlayışın doğru olmadığını, epilepsinin birçok belirtisi ve nöbet türü bulunduğunu söyleyen Uzm. Dr. Nazan Eryiğit, en yaygın görülenleri hakkında şunları söyledi: “Epilepsinin beynin hangi bölümünü etkilediğine bağlı olarak nöbetlerde değişiklik görülebilir. Genele yayılan epilepside beynin tüm bölümleri etkilenmiştir. Nöbet esnasında hasta, çığlık veya benzeri bir ses çıkarabilir. Birkaç saniye ile 1 dakika arasında değişen kaskatı kesilme hali sonrasında kollar ve bacaklarda ritmik hareketler görülür. Gözler epilepsi nöbetleri esnasında genellikle açıktır. Nefes alışverişi kısa süreli durabilir ve nefessizlik süresine bağlı olarak hastanın renginde değişim görülebilir. Takibinde derin ve sesli nefesler görülebilir. Hasta nöbet geçirdikten sonra yavaş yavaş kendine gelir. Bazen dakikalar bazen de saatler sürebilen kendine gelme görülebilir. Nöbet esnasında idrar ve dışkı kaçırma yaşanabilir.”

HASTALAR İLAÇ KULLANIMINI AKSATMAMALI

Eryiğit, epilepsi hastalarına şu önerilerde bulunarak açıklamalarını tamamladı:

  • Düzenli takipler ve ilaç alımı aksatılmamalıdır.
  • Uyku ve beslenme düzenine dikkat edilmelidir.
  • Yorgunluk, stres, depresyon nöbetleri tetikleyebilir.
  • Televizyon ve bilgisayar başında uzun zaman geçirilmemelidir. Işığa duyarlı fotoepilepsi hastalarında parlayan ışıklar nöbetleri harekete geçirebilir.

Alkol kullanımı hastalığın seyrini olumsuz etkileyebileceği için uzak durulmalıdır.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55