,
  • BIST 9125.29
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3653
  • Euro 34.9479
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C

Enerji sorununa "kalıcı çözüm" talebi

Enerji sorununa "kalıcı çözüm" talebi
​Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilcisi Vedat Durak, enerji sorununa kalıcı çözümün getirilmesi gerektiğine işaret etti.

Mardin merkez Artuklu, Kızıltepe, Nusaybin ve Derik ilçelerinde yüzlerce köyün eklektiği, bazı abonelerin ‘borçlarını ödemedikleri" gerekçesiyle geçen hafta DEDAŞ tarafından kesilmesine tepkiler giderek artıyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilcisi Vedat Durak, enerji sorununa kalıcı çözümün getirilmesi gerektiğine işaret etti.

 Son dönemde bölgede tekerrür eden tarımsal alandaki elektrik enerjisi sorununun tarımsal üretimde ciddi zaralar verme noktasına geldiğine işaret eden Durak, şunları söyledi:

"Mardin 4 milyon dekar tarımsal üretim alanı ile Türkiye’deki tarımsal hasılanın önemli merkezlerindendir. Bu alanın 2 milyon 507 bin dekarı tarla tarımının yapıldığı alandır.  Tarla tarımı yapılan arazilerimizde 2017 yılı itibari ile 1 milyon 225 bin dekarlık bölümünde elektrik enerjisine bağımlı sulu tarım yapılmaktadır.  Mardin ilinin,  Artuklu, Derik, Mazıdağı, Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerimizde sulanan alanların çiftçilerimize girdi maliyeti 470 milyon TL’dir. Bu devasa maliyetin, elektrik kesintileri nedeniyle heba olması riski ile karşı karşıyayız. Aynı zamanda ülkemiz ve ilimiz son 40 yılın en kurak iklimini yaşadığından, sorunun önemi daha da artmaktadır."

Mardin’de tarımsal üretimin ve tarıma dayalı sanayi ile ticaretin son 20 yıldır büyük bir ivme kazanmasının yegâna koşulu sulu tarım olduğunu kaydeden Durak, "20 yıl öncesinin tarımsal hasılasının bugün 5 katını, sulama sayesinde üreten Mardin’in enerji sorununun bir an önce kalıcı bir çözüme kavuşması elzemdir." dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciği olarak, enerji sorunun boyutlarını ve çözüm önerilerini yıllardır her platformda dile getirdiklerini aktaran Durak, "Çiftçilerimizin üretim koşullarının, gelişmiş tarımsal iklimler seviyesine çıkarılabilmesi için entansif (Yüksek girdili-yüksek verimli) tarım politikalarının önemini her zaman kamuoyu ile paylaştık. Son olarak Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba ile yaptığımız görüşmede de bu sorunu tüm açılardan dile getirip çözüm önerilerimizi sunduk. Ziraat mühendisleri olan bizler, üreticilerimiz ile aynı paydaşta ve aynı kaderi yaşayan bir kesim olarak sorunun bir an önce çözme kavuşması en büyük dileğimizdir." diye konuştu.

2013 yılından bu yana özelleştirilmiş olan Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin uyguladığı politikalarılar üreticilerin beklentileri ile uyuşmadığını dile getiren Durak,   "Özel bir firma olan DEDAŞ’ın sağladığı hizmetin karşılığını alması konusunda yapacağı uygulamalara saygı duymaktayız. Ancak Mardin’de 100 bin kişinin iştigal alanı olan tarımsal sektörün, elektrik enerjisi yüzünden bir kaosa sürüklenmesini kabul edemeyiz. Güz üretim döneminin en riskli döneminde elektrik enerjisinin firma tarafından kesilmesi, millî gelirimiz ve bölge koşulları açısından kabul edilebilir bir durum değildir. " dedi.

"Enerji sorununun yegâne çözümü çiftçilerimizin ödeyebileceği bir fiyatlandırma ile mümkündür." diyen Durak, "Bu konu ile ilgili önerilerimizi 5 ay öncesinde, Mardin’deki tüm tarım temsilcileri ile beraber, Sayın Başbakanımıza ve ilgili Bakanlarımıza bir rapor halinde sunmuştuk. GAP suyunun Mardin topraklarıyla bulaşacağı güne kadar, enerjide üreticilerimize sübvansiyonun arttırılması zorunludur. İlimizde tarım ve ticaretin tekrar canlanması için elektrik enerjisi kesintilerinin bir an önce sona erdirilmesi en büyük talep ve beklentimizdir." diye belirtti..

Yetkililerin üreticilerin sesine kulak vererek, elektrik sorununa kalıcı bir çözüm getirmeleri gerektiğinin altını çizen Durak, son olarak şunları söyledi: "Geldiğimiz noktada sorunun çözümü için başta Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarında,  kalıcı bir çözüm arayışı görülmemektedir. Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciği olarak, başta Sayın Başbakanımız olmak üzere bakanlıklarımızın, milletvekillerimizin ve ilgili tüm kuruluşların, üreticilerin sesine kulak verip enerji sorununa kalıcı bir çözüm getirmelerini umut ediyoruz." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55