,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C

Emekliler derneğinden zamma tepki

Emekliler derneğinden zamma tepki
Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, yazılı basın açıklaması yaparak emekli maaş zamlarına tepki gösterdi.

Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, emeklilere verilen zammın kabul edilemez olduğunu belirterek, emekliler olarak hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi.

Ekmen, uygulanmakta olan TÜFE'ye endeksli maaş artış sisteminin, ihtiyaçları ve beklentileri karşılamaktan uzak kaldığını ifade etti.

Emekli zamlarının, TÜFE sisteminden çıkarılıp, seyyanen artış yöntemine dönülerek hesaplanması gerektiğini dile getiren Ekmen, Temmuz 2019 zamları hakkında şunları söyledi:

"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenmiş 418 madde ve 895 çeşidi kapsayan enflasyon sepeti hesaplamaları emeklinin yaşamakta olduğu ekonomik gerçekliklerin çok uzağındadır. TÜİK tarafından hesaplanan ve geçtiğimiz 6 ayın enflasyonu olarak belirlenen yüzde 5,01 rakamı her gün mutfağındaki yangını söndürmekle uğraşan emekliye inandırıcı gelmemektedir. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi, bu yıl sepete eklenen; konserve balık, konserve et, hazır sütlü tatlılar, çocuk elbisesi, evcil hayvan mamaları, otoban geçiş ücretleri bir emekli ailesinin harcama kalıplarına uymamaktadır. Diğer taraftan, benzin ve elektrik gibi birçok sektörü ve ürünü etkileyen ana belirleyicilerde ciddi fiyat artışları yaşanırken, enflasyonun binde 3 oranında kaldığını söylemek, en yalın anlamıyla hesap bilmemektir."

"Onları vicdanları ile baş başa bırakıyoruz"

Maaş zamlarını tespit edenleri vicdanlarıyla baş başa bıraktıklarını belirten Ekmen, "4 bin 274 ailenin, 28 bin 711 iş yerinden yaptığı harcamalarının dikkate alınarak hesaplandığı açıklanan enflasyona ve sözü edilen bu 4 bin ailenin Türkiye'de yaşadığına inanmakta güçlük çekiyoruz. Ya da bu hesaplamaları yapanlar çarşı-pazar görmemişler. Onları vicdanları ile baş başa bırakıyoruz. Gelen bu artışla 2000 öncesi emekli olanların taban aylıkları 1.982,78 TL; 2000-2008 yılları arası emekliye ayrılanların taban aylıkları 1302,30 TL'ye yükselmiştir. Aylıklara gelen zam 2000 öncesi emeklilerde sadece 94 TL'dir. 2000-2008 arası emeklilerde ise sadece 62 TL'dir. Ne yazık ki bu rakam da bir kilogram et parasıdır." dedi.

"Yeni bir sisteme ihtiyaç var"

2008 sonrası emekliye ayrılanların taban aylıklarını ifade etmekte bile güçlük çektiklerini vurgulayan Ekmen, "Bin TL ortalamasındaki bu aylıklarla insanlarımızın bütün ihtiyaçlarını görmesini ve yaşamlarını idame ettirmelerini beklemek vicdanlara uymamaktadır. Açlık sınırının 2 bin 67 TL olarak açıklandığı bir ortamda; 2000 öncesi ve sonrası emeklilerin taban aylıklarının, bu temel insan ihtiyaçlarını kapsayan rakamı bile karşılayamıyor olması yürekleri sızlatmaktadır. Açıkça görülmektedir ki; emekli zamlarının, temel ihtiyaçlarımızdan çok uzak kalan maddelerle belirlenmiş bir enflasyon sepetiyle hesaplanması, gerçekçi olmaktan uzaktır. TÜFE sistemi, emeklinin sırtına yüklenmiş bir 'KÜFE' sistemine dönüşmüştür. Emekli; yaşı gereği değişen ihtiyaçlarını esas alan harcama kalıplarıyla oluşturulmuş, yeni bir sisteme ihtiyaç duymaktadır." ifadelerini kullandı.

"Emekli aylıklarındaki 6'şar aylık artışlar seyyanen yapılmalı"

Ekmen, son olarak şunları söyledi: "Ayrıca, TÜFE sistemi ile hesaplanan zamlar, taban ve tavan aylıklar arasındaki makasın her geçen gün daha da açılmasına sebep olmakta ve gelir adaletsizliğinin giderek yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Yani zengini daha zengin yoksulu daha yoksul yapmaktadır. İşte tam da bu yüzden, emekli aylıklarındaki 6'şar aylık artışların gelir adaletini gözetecek şekilde ve insanca yaşamaya yetecek düzeyde olmak kaydıyla seyyanen yapılmasını istiyoruz." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55