,
  • BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C

​Elibüyük: Sivas Davası mağdurlarına yeniden yargılama yolu açılmalı

​Elibüyük: Sivas Davası mağdurlarına yeniden yargılama yolu açılmalı
HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük ve beraberindeki partili heyet, Sivas Davası tutuklularının ailelerini ziyaret ederek yaşadıkları sorun ve sıkıntıları dinledi.

Sivas Davası mağduru ailelerinin yaşadıkları hukuksuzluklara dikkat çeken HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, "Yeniden yargılama yolu açılmalı, bu haklı talepler hükümet tarafından görülmeli ve gereği yapılmalı." dedi.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli’nde gerçekleşen ve 37 kişinin öldüğü otel yangınıyla bağlantısı olduğu iddia edilerek uydurma delillerle yargı ile polis kumpasıyla cezaevine atılan ve olaylarla hiçbir ilgisi olmayan Sivas Davası tutuklularının mağduriyeti devam ediyor.

Kendilerini unutmayıp ziyaretlerinden ötürü HÜDA PAR heyetine teşekkür eden aileler, yıllardır haksız yere cezaevlerinde yatan çocuklarının bir türlü görülmediğini belirttiler. Yaşadıkları mağduriyetin artık görülmesini isteyen aileler, yetkililere seslenerek yeniden yargılanma yolunun açılmasını talep ettiler.

Mağduriyetlerinin giderilmesi adına defalarca Cumhurbaşkanına, Adalet Bakanlığına çağrıda bulunduklarını, yetkililer ile birebir görüşüp çocuklarıyla beraber uğradıkları zulmün artık son bulması için girişimde bulunduklarını ama bir netice alamadıklarını söyleyen aileler, kendilerine boş vaatler ve yerine getirilmeyen sözler verildiğini ifade ettiler.

Elibüyük, ziyaretler kapsamında ilk önce Sivas Davası mağdurlarından Ekrem Kurt’un anne ve babasını ziyareti etti.

Yaşadıkları mağduriyeti anlatan anne Fatma Kurt ile baba Cafer Kurt, çocuklarının 26 senedir haksız yere cezaevinde yattığını, olay esnasında Ekrem’in arkadaşlarıyla maç oynadığını ve bütün arkadaşlarının mahkemeye gelip şahitlik ettiğini ancak bu şahitliklerinin dikkate alınmadığını söylediler. Mağdur aile o dönemde yaşanan hukuksuzluğun üzerinden seneler geçmesine rağmen halen mağduriyetlerinin giderilmediğinin dile getirdiler.

Buradan ayrılan Elibüyük ve beraberindeki heyet, daha sonra 3 evladı cezaevinde bulunan Medine Ceylan’ı ziyaret etti. Duygu dolu anların yaşandığı ziyarette 85 yaşındaki anne Medine Ceylan, gözyaşları eşliğinde yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

Faruk, Ethem ve Metin ismindeki 3 çocuğunun haksız yere cezalandırıldığını ve evlatlarının hasretiyle geçen 26 seneye rağmen Allah’a olan inancını yitirmediği için tahammül ettiğini söyleyen Ceylan, olay ile hiçbir alakaları olmadığı halde Faruk ve Ethem’e idam, Metin’e ise 7,5 yıl hapis cezası verildiğini ifade ederek bu mağduriyetin artık son bulması gerektiğini söyledi.

Elibüyük, daha sonra bir diğer Sivas Davası mağduru İbrahim Duran’ın ailesini ziyaret etti. Burada da baba Celal Duran, yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.

Oğlunun olayla hiç alakası olmadığı halde idam cezası verildiğini söyleyen baba Celal Duran, oğlunun suçsuz olduğunu ispatlamak için hükümet yetkililerinden birçok kişiyle görüştüğünü ancak bir sonuç alamadığı bilgisini paylaştı.

Ayrıca davalarına bakmaları için bazı avukatların kendilerinden yüklü miktarda para talep ettiklerini anlatan Duran, birçok alanda mağdur edildiklerini dile getirerek, artık vaatlere ve verilen sözlere inanmadıklarını her şeyi Allah’a havale ettiklerini söyledi.

Yaptığı ziyaretler hakkında açıklamalarda bulunan Elibüyük, Sivas olaylarıyla alakası olmayan birçok masum insanın o dönemde işkencelere maruz kaldığını ve bu nedenle cezaevine atıldıklarını söyledi.

"Gerçek faillerin yargı önüne çıkarılması gerekirken, en ufak bir adım dahi atılmadı"

28 Şubat sürecinde aktif rol oynayan o zamanki hükümetin bu işten birinci derecede sorumlu olduğunu söyleyen Elibüyük, "Sivas olaylarında maalesef hatıralarımızda hatırlamak istemediğimiz üzücü olaylar yaşandı. Ancak olayın arka planında gördük ki, tezgâh büyük. Senaryoyu yazanlar kurbanlarını da seçmiş. Olay günü şehirde bile olmayandan tutun da olay yerine hiç uğramamış birçok masum tutuklanmış. Günlerce işkence görmüş ve hiç okumadıkları ifadeleri imzalamak zorunda kalmış. 28 Şubat sürecinde aktif rol oynayan zamanın hükümeti bu işten birinci derece sorumludur. Gerçek failleri bulup yargı önüne çıkarması gerekirken, bunun için en ufak bir adım atmamıştır. Masum insanların bunca yıldır cezaevlerinde çürütülmelerine sebep olmuştur. Bugünkü hükümet ise mağduriyetlerin giderilmesi için çaba harcamayarak bu zulme ortak olmaktadır." ifadelerine yer verdi.

"Sivas Davası mağdurlarına yeniden yargılama yolu açılmalı"

Sivas mağduru ailelerinin yeniden yargılama talepleri olduğunu sözlerine ekleyen Elibüyük, "Bizler bu ailelerin bir kez daha taleplerini buradan yineliyoruz. Yeniden yargılama yolu açılmalı, bu haklı talepler hükümet tarafından görülmeli ve gereği yapılmalı. Bu gibi üzücü olayların yaşanmaması için gerçek faillerin ortaya çıkarılıp ceza verilmesi gerekiyor. Sivas’ta bu olayların yaşanmasına sebep olan, Sivaslıların adeta sinir uçlarıyla oynayan ve tahrik edenler de yargı önünde hesap vermeli." şeklinde konuştu.

Elibüyük, HÜDA PAR olarak bu davaların şimdiye kadar takipçileri olduklarını bundan sonra da olmaya devam edeceklerini ifade etti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55