,
  • BIST 9050
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

Elektrikte serbest tüketici düzenlemesi

Elektrikte serbest tüketici düzenlemesi
EPDK’nın hazırladığı Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik taslağına göre ikili anlaşmada enerji bedeli kurul onaylı bedel ile zorunlu olan vergi ve fonlardan oluşan aktif enerji bedeli olacak.

Serbest tüketicilerin, elektrik enerjisi tedarikçisi firmalarla yapacakları anlaşmalarda yeni bir düzenlemeye gidiliyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), serbest tüketici hakkına sahip 8,4 milyon kişiyi ilgilendiren önemli bir düzenlemeye gidiyor. Serbest tüketicilerin elektrik enerjisi tedarikçisi firmalarla yapacakları anlaşmaların esaslarını belirleyecek düzenlemeyle ilgili EPDK, 12 Mayıs 2017'ye kadar kamuoyundan görüş toplayacak. Düzenlemede tüketici ile tedarikçi arasındaki anlaşmalar 2 yılı geçemeyecek. Böylece tüketicinin aynı tedarikçiye bağımlı olmasının önüne geçilecek.

EPDK’nın hazırladığı Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik taslağına göre ikili anlaşmada enerji bedeli kurul onaylı bedel ile zorunlu olan vergi ve fonlardan oluşan aktif enerji bedeli olacak. Buna göre aktif elektrik enerjisi bedeli kuruş/kWh üzerinden sabit bir bedel şeklinde veya bir endekse göre değişen değişken bedel olarak belirlenebilecek. Tüketiciler ikili anlaşma yapmaya ikna edilirken zaten aktif enerji bedeli üzerinden yapılıyor. Ancak EPDK’nın tespitlerine göre uygulamada tüketiciler bu şekilde sözleşme yapmaya ikna edilirken, anlaşmalarda tüketicilere çeşitli adlar altında ilave bedellerin yansıtılabileceğine ilişkin hükümler konulduğu görüldü.

Elektrik piyasasına yabancı olan tüketicilerin de bu adlar altında gösterilen bedelleri anlayabilmesinin mümkün olmadığı ortaya konuldu. Anlaşma müzakerelerinin açık ve dürüstlük kurallarına uygun olarak yürütülmesi, elektrik bedellerinin anlaşmada düzenlendiği şekilde açık ve yanılgıya sebep olmaması için böyle bir düzenleme getiriliyor. Ayrıca ikili anlaşma koşullarında ve aksi anlaşmada kararlaştırılmadıkça anlaşma bedelinde tek taraflı olarak tüketici aleyhine değişiklik yapılamayacak. Tedarikçi aktif elektrik bedelinde değişiklik yapma yetkisine sahipse yapmayı öngördüğü değişikliği 45 gün önce tüketiciye açık, anlaşılır ve yazılı olarak vermek zorunda olacak. Bu bildirimde tüketicinin değiştirilecek olan bedeli kabul etmediği takdirde anlaşmayı her zaman feshetme kararına sahip olduğunun belirtilmesi gerekecek.

Serbest tüketiciler ile tedarikçiler arasındaki ikili anlaşmalar belirsiz veya belirli süreli olarak düzenlenebilecek. Belirli süreli anlaşmanın süresi iki yılı aşamayacak. Böylece tüketicinin sürekli aynı tedarikçiye bağlı kalması önlenecek. Bu süre sonunda taraflardan birisi anlaşmayı fesih etmezse anlaşma aynı koşullarda ve bedelle belirsiz süreli anlaşmaya dönüşecek. İkili anlaşma yazılı şekilde yapılacak. İki nüsha halinde düzenlenecek ve anlaşmanın birisi tüketiciye verilecek.

EPDK’nın taslağına göre tedarikçiler, tüketicinin şikayetlerinin iletilmesini kaydedecek, kendisine iletilecek talepleri 15 gün içerisinde sonuçlandırarak, tüketiciyi bilgilendirecek. Faturaların kredi kartı ile tek çekim ya da taksitli ödenebilecek. Bu durumda masraflar talepte bulunan serbest tüketiciye ait olacak. Tedarikçi tek çekim ya da taksitli kredi kartı ödemelerinin masraflarını faturada gösterecek. İkili anlaşmada ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeme riskine karşılık olarak tüketiciden belirli bir güvence alınması kararlaştırılabilecek. Güvence bedelinin tutarı, iade şekli ve zamanı da anlaşmada yer alacak. Tüketicinin borcunu ödememesi halinde günlük gecikme zammı uygulanacak. Tüketiciden fazla tahsil edilen tutarlar günlük gecikme zammı ile tüketiciye iade edilecek. Tüketici kendisine gelen faturalardan üst üste ikisini ödememesi halinde tedarikçi sözleşmeyi fesih edebilecek. Ya da tüketicinin düzenlenen faturalardan bir yıl içerisinde üç faturayı son ödeme tarihine kadar ödememesi halinde de tedarikçi sözleşmeyi feshedebilecek. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55