,
  • BIST 9792.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C

Ekonomist Ortaç: Hükümet asgari ücretliyi zam sağanaklarına ezdirmemeli

Ekonomist Ortaç: Hükümet asgari ücretliyi zam sağanaklarına ezdirmemeli
Asgari ücret artışlarının bir türlü durmayan zamlar karşısında eridiğini belirten Ekonomist Mehmet Sait Ortaç, hükümetin asgari ücreliyi zam sağanaklarına ezdirmemesi gerektiğini söyledi.

Yılsonuna yaklaşılırken asgari ücretli halkın en önemli gündem maddesi asgari ücret artışı. Halkın asgari ücret artışı ile ilgili beklentisinin yüksek olduğunu belirten Ekonomist Mehmet Sait Ortaç, konuyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Halkın çok büyük ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirten Ortaç, devam eden zamlardan ötürü asgari ücret artışlarının işe yaramadığını vurguladı. Mevcut asgari ücretle geçinmenin imkânsız olduğunu söyleyen Ortaç, hükümetin tatmin edici bir artış yapması, öbür tarafta bu artışın işe yaraması için de zamların durdurulması gerektiğini ifade etti.

Zam furyasının durdurulması çağrısında bulunan Ortaç, bu konuda ciddi denetimlerin yapılmasını, caydırıcı cezaların verilmesini talep etti.

 

Mehmet Sait Ortaç

"Çok fahiş zamlarla karşı karşıya kalmaktayız"

Yılsonuna yaklaştığımız bugünlerde halkın en büyük gündem maddelerinden bir tanesinin de asgari ücret olduğuna işaret eden Ortaç, "Pandemi süreciyle beraber ekonomik anlamda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldık ve halen bu sıkıntı devam etmektedir. Hemen hemen her gün temel ihtiyaç maddeleri başta olmak üzere bütün alanlarda maalesef çok fahiş zamlarla karşı karşıya kalmaktayız. İçinde bulunduğumuz yılda hükümet her ne kadar asgari ücrete hatırı sayılır bir zam yapmış olsa bile maalesef ardı ardına gelen zamlar beraber bu kazanımlar yok, heba oldu." diye konuştu.

"Kiralar asgari ücreti geçmiş durumda"

Şu anki mevcut asgari ücretin bir kişiyi bile geçindirmede çok yetersiz kaldığına dikkat çeken Ortaç, şöyle devam etti:

"4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcamasının açlık sınırı olan 7 bin 500 lira olduğu bir ortamda 5 bin 500 TL ile geçinmek maalesef imkânsız bir durumdur. Bazı illerimizde aylık kira miktarı, bir kişinin aldığı asgari ücretten çok daha fazla yükselmiş durumda. Bundan dolayı hükümetin 2023 yılında asgari ücrete çok ciddi oranda bir zam yapması gerekiyor."

"Asgari ücretliyi zam sağanaklarına ezdirmeyecek bir oran belirlenmeli"

Asgari ücretin günümüz şartlar göz önünde bulundurularak en az 9-10 bin lira bandına yükselmesi gerektiğini aktaran Ortaç, "Bize göre adil olan budur. Dün yeniden değerlendirme oranı resmi gazetede yayınlandı. Yüzde 123 ortalama bir artış söz konusu. Devletin kendi alacağına bile yüzde 123'lük bir artış ön gördüğü bir ortamda asgari ücrete de en az bu orana yakın bir artış yapması halkın beklentisidir ve bu en doğal haktır. Hükümetten halkımızın beklentisi mutlaka asgari ücretliyi zam sağanaklarına ezdirmeyecek bir oran belirlemesidir." dedi.

"Piyasada başıboşluk var, ciddi denetimler yapılamıyor"

Bir diğer önemli konunun ise her alanda fiyat artışlarının bir türlü durdurulamaması olduğuna vurgu yapan Ortaç, "Hükümet her ne kadar asgari ücretliye zam yapıyor olsa bile bu kazanımlar birkaç içerisinde maalesef eriyor. Bu konuda da çok ciddi tedbirler alınması gerekiyor. Piyasada başıboşluk bir ortam var. Ciddi denetimler yapılamıyor veya yapılan denetimler yetersiz kalıyor. Bu konuda da hükümetin çok daha ciddi ve radikal tedbirler alması gerekiyor. Eğer bu alınmazsa korkarım bu zam furyası tekrar devam edecek ve asgari ücretlinin yılbaşından sonra alacağı zam da tekrar birkaç ay içerisinde erimiş olacak.

"Emekliler de açlığa, sefalete mahkûm edilmemelidir"

Emekli aylıklarıyla ilgili de çok sıkıntılı bir durumun olduğunu belirten Ortaç, son olarak şunları söyledi:

"Şu anda en düşük emekli maaşı 3 bin 500 lira. Bu çok komik bir durum. Bu ülkeye 25 yıl hizmet etmiş insanları açlığa, sefalete mahkûm etmek bizim için çok büyük bir ayıp. Başta hükümet olmak üzere hepimiz bunda sorumluyuz. Mutlaka emekli maaşlarının da önümüzdeki yıldan itibaren en azından asgari ücret düzeyine yükseltilmesi gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde bu insanlara karşı çok büyük bir ayıp ve sorumsuzluk içerisine girmiş olacağız. Bu konuda da halkımızın yoğun bir talebi var."(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55