,
  • BIST 8840.69
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3379
  • Euro 35.0999
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C

Eker: Çift başlılığı kaldırmamız lazım

Eker: Çift başlılığı kaldırmamız lazım
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına ilişkin konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, mevcut anayasanın darbe anayasası olduğunu ve değişmesi gerektiğini söyledi.

Referandum çalışmaları kapsamında Diyarbakır'ın Çınar ilçesine gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, cumhurbaşkanı ve başbakan arasında sorun haline gelen çift başlılığı kaldırılması gerektiğini söyledi.

Partisinin ilçe başkanlığında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Kenan Evren'den sonraki tüm cumhurbaşkanları ve başbakanların çift başlılık nedeniyle sorun yaşadığını ve bunun kaldırılması gerektiğini belirtti. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker'e Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal da eşlik etti. 16 Nisan'da yapılacak halkoylamasına ilişkin konuşan Eker, mevcut anayasanın darbe anayasası olduğunu ve değişmesi gerektiğini söyledi.

Eker, geçmişte bu iki başlılığın sıkıntılarını yaşadıklarını, çift başlılığı kaldırıp, koalisyon ve istikrarsızlığın olmadığı, daha istikrarlı ve önünü görebilen bir yönetim sistemi teşekkül etmek istediklerini kaydederek, getirdikleri değişiklikle bürokratik vesayetle mücadelenin hedeflendiğini belirtti.

Yaşanan sıkıntıların çoğunun şu anki sistemden kaynaklandığını belirten Mehdi Eker, "Bu sistemle 3 değişiklik öngördüğümüzü söylemek istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti yönetiminde çift başlılığı ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Cumhurbaşkanımız halk tarafından seçilmiş, mevcut Anayasa'ya göre çok yetkileri var, hiç sorumluluğu yok. Başbakan parlamentodan güvenoyu alıyor. O da yetkili ve sorumlu. Bu yetki çatışması doğuruyor. Bu şimdi değil rahmetli Turgut Özal ile başbakanları arasında yaşandı. Rahmetli Demirel ile başbakanı arasında yaşandı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin milli gelirini 3 bin dolardan 11 bin dolara ulaştırdıklarını, 24 bin dolara, 24 bin doları 48 bin dolara çıkarmalarının mümkün olduğunu belirten Eker, "Mevcut anayasa değişmezse, eğer hayır denirse Türkiye zaman kaybede kaybede ve çok daha uzun süre bunlara ulaşır. Türkiye'nin çok kısa süre içerisinde işsizlikle mücadele edebileceğini, kalkınmayı gerçekleştirerek vatandaşın refahını artırabileceğini dile getirdi." dedi.

Halk oylamasında vatandaşların 'evet' dediği takdirde Türkiye'nin mevcut sıkıntılardan kurtulacağını belirten Eker, "Eğer biz bu sıkıntıları AK Parti döneminde yaşamadıysak sebebi bu sistemin iyi olmasından kaynaklanmıyor. Sebebi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Binali Yıldırım arasındaki kardeşlik hukukundan geliyor. Onun için kavga gürültü olmuyor. Bu sistem Kenan Evren'den sonraki tüm cumhurbaşkanları ve başbakanları sorunlu hale getirdi. Çift başlılık bu, o yüzden bunu kaldırmamız lazım. Bizim daha demokratik, sivil ve sorunlarını çözmüş bir ülke olmamız lazım. 80 milyon Kürt, Türk, Laz, Çerkez hepimiz beraber ve kardeşçe, sorunlarımızı konuşarak anlatabilmemiz lazım. Ama terör örgütü 'hayır' diyor. 'Benim gibi düşünmeyeni öldürürüm. Kürt olsan da seni öldürürüm. Benimle aynı politik düşünceleri paylaşmıyorsun' diyor. Bunun için biz PKK'yla mücadele ediyoruz." diye konuştu.  

PKK'nin ortamı zehirlediğini söyleyen Eker, “Terör örgütü Kobani olaylarıyla, çukurlar kazarak, 'silahları bırakıp Türkiye'den gideceğiz' sözlerini yerine getirmeyerek bu ortamı zehirledi. Halkın umutlarıyla alay etti. Halkımız 7 Haziran'da bir kez daha destek verdi, terör örgütünün uzantısı olan siyasi partiye. Ama onlar da halka dayanacaklarını, inanıyoruz, dayanıyoruz diyecekleri yerde seçimden sonra 'Biz sırtımızı şu örgüte dayadık' beyanatları yaptılar. Bu da Kürt vatandaşlarımızın dikkatinden kaçmadı. 1 Kasım seçimleri de Kürt kardeşlerimizin örgüte ve örgütün türevlerine cevabıydı. Bundan sonraki süreçte adımları birlikte atacağız. Bunun yolu da sistem değişikliğinden geçiyor.“ ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından Eker ve beraberindekiler esnafı ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldı. (İLKHA) 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55