,
  • BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C

Efsane komutanı rahmetle anıyoruz

Efsane komutanı rahmetle anıyoruz
Şeyh Şamil'in kutlu bağımsızlık davasını Çeçenistan'da sürdüren efsane komutan Cohar Dudayev 22 yıl önce bugün katledildi.

Çeçen direnişinin efsanevi lideri Cohar Dudayev, bundan 22 yıl önce bugün 1996 yılının 21 Nisan gününde emperyalist Ruslar tarafından katledilmişti.

Çeçenistan'ın Yalho köyünde doğan komutan Cohar (Cevher) Dudayev henüz 15 günlük bir bebek iken sürgün yaşadı.

Ailesi ile Sibiryadaki kamplarda kalan Dudayev orta öğrenimini Sibirya'da tamamladı. 1962 yılında Tambov Askeri Pilot Yüksek Okulu'ndan, 1966 yılında da Uzak Mesafe Uçakları Pilot ve Mühendis Yetiştirme Yüksek Okulu'ndan mezun olan Dudayev 1974 yılında Gagarin Hava Harp Akademisi'ni bitirdi ve 1. Sınıf pilot ve mühendis ünvanını kazandı. SSCB hükümeti tarafından kendisine 12 madalya verildi. Tümgeneralliğe yükseldi. Sovyet tarihinde stratejik hava kuvvetlerinde tümen komutanı olmayı başaran ilk Müslüman olarak adından bahsettirdi.

ZALİME İTAAT ETMEDİ

1989'da Estonya'da stratejik hava kuvvetleri filoları komutanlığında görev yaparken Baltık Ülkeleri'nde başlayan bağımsızlık hareketlerinin kuvvet kullanılarak bastırılması için Moskova'dan emir aldı. Ancak bu emri yerine getirmedi ve adı isyancı generale çıktı. Moskova bu itaatsizliği hazmedemedi ve Dudayev, ceza olarak askeri birliği ile birlikte Grozni'ye sürgüne gönderildi. 1990 yılının Mayıs ayında görevinden istifa etti. Rusya bu "isyancı" komutanın önderlik edeceği birçok olaya gebeydi.

Kasım 1990'da toplanan Çeçen Halkının Kurultayı'na davet edildi ve sonradan "Çeçen Milli Kongresi" adını alan bu halk meclisinin icra kurulu başkanlığına seçildi.

ÇEÇENİSTAN CUMHURBAŞKANI OLUYOR

19-21 Ağustos 1991'de Gorbaçov'a karşı girişilen başarısız darbe teşebbüsü sırasında darbecilerin karşısında yer aldı. Sonrasında, darbecilerle işbirliği yapan Çeçen-İnguş Cumhuriyeti Hükümeti'ni düşürmek için başlatılan halk hareketinin başına geçti ve tüm Çeçen halkı kendisini destekledi. 27 Ekim 1991'de yapılan seçimlerde yüzde 85 oranında oy alarak Çeçenistan Cumhurbaşkanlığı'na seçildi.

Cahar Dudayev, emperyalist Rusya'nın 11 Aralık 1994 tarihinde Çeçenistan'a karşı başlattığı askeri harekete karşı halkına "Cihad" emrini verdi. Rusya'nın baskılarına karşı verilmiş emir Çeçen halkının ve diğer ülkelerden gelen direnişçilerin katkısıyla büyük bir mücadeleye dönüştü.

ŞEHADETİ

Çeçen halkı özgürlüğüne yaklaşırken emperyalist Ruslar eski Sovyet Parlamentosunu ortadan kaldırmakla meşguldü.Sovyet meclisinin yerine kurulan Duma'nın ilk kararı  Rusya ile Çeçenistan'ın ilişkilerinin yoluna koyulması kararı idi. Bu karar Rusların Çeçenya'ya dolaylı yollarla müdahale etmesi anlamına geliyordu. Nitekim Rus güdümündeki Dudayev karşıtları harekete geçti. Muhalifler bu konuda başarılı olamayınca Ruslar Çeçen direnişinin efsane komutanına suikast düzenleme kararı aldı ve 21 Nisan 1996 yılında Cohar Dudayev Rus istihbarat örgütü FSB tarafından katledildi. Cohar Dudayev'in şehadeti dünya çapında Müslümanlar tarafından protesto edilmişti.

Kaynak: DOĞRUHABER
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55