,
  • BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

Eczanelere grip aşısı ulaştı mı?

Eczanelere grip aşısı ulaştı mı?
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte grip salgını da arttı. Özellikle yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar, grip aşısı olmak için eczacıların yolunu tutmaya başladı. Peki, eczanelere grip aşısı ulaştı mı?

 

Sadece gribe değil Covid-19’a karşı da koruyucu etkisinin olduğu belirtilen grip aşısı, pandemiyle birlikte daha önemli hale gelmiş durumda.

Eylül ayında eczanelere dağıtımının yapılması gereken grip aşısının henüz ellerine ulaşmadığını belirten eczacılar, aşının ne zaman ellerine ulaşacağını ise bilemiyor.

Batman’da faaliyet gösteren Eczacı Suphi İpekyüz, İLKHA muhabirine, her yıl eylül ve şubat aylarında grip aşısının yapıldığını söyledi.

Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından eczanelere grip aşısı dağıtımının henüz yapılmadığını belirten İpekyüz, bunun her sene yaşanan bir sorun olduğunu ifade etti.

İpekyüz, “Aşı dağıtımı yapıldığı zaman da eczanelere 10’ar ya da 20’şer kutu şeklinde yapılıyor. Bu şekilde eylül ve şubat aylarında yeteri kadar grip aşısına ulaşamıyoruz. Bu nedenle kronik hastalığı olanlar sağlık sorunu yaşayabiliyor.” dedi.

Eczanelere grip aşısı ulaştı mı?

Suphi İpekyüz

“Kimi vatandaşlar aşıya ulaşamıyor”

Ülkede 25 milyon grip aşısına ihtiyacın olduğunu aktaran İpekyüz, şöyle devam etti:

“Normalde Türkiye’de gereksinim grip aşısı sayısı 25 milyon civarıdır ama Sağlık Bakanlığı bunu bayağı kısıtlı tutmuş. Öncelikli grip aşısı kullanabilecekler; Gebeler, 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar ve kanser hastalarıdır. Dolayısıyla toplumun daha alt kısmında kalan vatandaşlar aşıya ulaşamıyor. Aslında grip aşısını 25 milyon kişiye ulaştırsalardı sağlık yükü de azalacaktı. Hastanelere gidişlerde azalacaktı. Bu sene grip aşısı sayısının 3 buçuk milyon olduğundan bahsediliyor.”

“Aşı fiyatı 200 lira civarı”

Aşı yaptırma hakkı olan hastaların aile hekimliklerine reçete ettirip aşılarını eczanelerden alabileceklerini hatırlatan İpekyüz, “Grip aşısı geldiğinde risk grubunda olan vatandaşlar eczanelerden aşıyı almalıdırlar. Daha sonra kendilerine en yakın sağlık kuruluşunda ücretsiz aşılarını yaptırabilirler. Onun dışında kalan vatandaşlar ise ücretle aşılarını yaptırabilirler. Aşının fiyatının ortalama 200 lira olacağını tahmin ediyoruz.” diye konuştu.

Eczanelere grip aşısı ulaştı mı?

Mehmet Can Türe

“Herkesin grip aşısını almaya hakkı var”

Grip aşısına yönelik talebi karşılamada yetersiz kaldıklarını belirten bir diğer Eczacı Mehmet Can Türe, “Grip aşıları normalde ekim ve kasım aylarında eczanelere ulaştırılması lazım. Tabi Covid-19’un çıktığı ilk süreçte grip aşısına çok yoğun bir talep vardı. O vakitlerde de vatandaşların taleplerini karşılayamadık. Normalde herkesin grip aşısını almaya hakkı var ama öncelik 65 yaş üstü ve kronik hastalardır.” ifadelerini kullandı.

“Aşı eksikliği var”

Geçen yıl kronik hastaların bile grip aşı talebini karşılayamadıklarını vurgulayan Türe, şunları söyledi:

“Çünkü aşı eksikliği vardı. Bu yıl da aşı eksikliğinin devam edeceğini düşünüyorum. Geçen sene kronik hastalığı olanlar ve hak tanınan kişiler grip aşısı için herhangi bir ücret farkı vermiyordu. Bu yıl ise halen ücret alınıp alınmayacağı ya da farkın çıkacağı belli değil. Her eczaneye belli oranda grip aşısı verilmesi lazım. Çünkü her eczanenin kendine göre kronik hastalığı olan müşterileri var. Sadece 65 yaş üstü diye sınırlandırmamak lazım. Çünkü küçük yaşta kronik rahatsızlığı olan hastalarda var.”(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55