,
  • BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 22 °C

E-imza ile kâğıttan yüzde 50 tasarruf sağlandı

E-imza ile kâğıttan yüzde 50 tasarruf sağlandı
E-imza kullanım alışkanlıklarının incelendiği araştırmaya göre, e-imza en çok e-Devlet uygulamalarında kullanılıyor. En önemli faydaları ise hız, zaman tasarrufu ve güvenlik.

Ipsos tarafından yapılan “Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları” araştırmanın sonuçlarına göre, e-imza kullanıcıları en çok %50 ile e-Devlet uygulamalarını kullanıyor. Bu oranı % 49 ile kamu projeleri takip ediyor. Bankacılık işlemleri ise %23 ile bu alanda üçüncü sırada. Araştırmaya katılanların yüzde 89’u e-imzanın çevreci bir uygulama olduğu konusunda hemfikir.

 

Islak imzada onaylar bir gün ila bir hafta arasında uzuyor

 

Araştırmada yetkili kişiye ulaşılamaması nedeni ile imza ve onay süreçlerinde ortalama 3,5 günlük gecikmelerin yaşandığı görülüyor. Katılımcıların yüzde 43’ü projeye onay verecek kişinin ofis dışında olmasının 1-2 günlük gecikmeye neden olduğunu belirtirken, yüzde 29’u gecikmenin 2 ila 4 gün arasında olduğunu, yüzde 9’u ise 5-6 gün sürdüğünü ifade ediyor. Yüzde 20’ye yakın kesim ise bir hafta veya üzerinde gecikmeler yaşandığını dile getiriyor. Katılımcıların yüzde 73’ü e-imza sonrasında imza süreçlerinin bir saatten daha az sürdüğünü belirtiyor.

 

Yüzde 81’i için kâğıt gereksiz bir gider

 

Islak imza ile e-imza arasındaki farkları değerlendiren katılımcıların yüzde 81’i kâğıt çıktı almanın gereksiz bir maliyet kalemi olduğunu düşünüyor. Islak imza toplamanın zaman ve emek kaybından dolayı iş süreçlerini yavaşlattığını ve kesintilere yol açtığını ifade edenlerin oranı yüzde 78.E-imza kullanıcıların yüzde 32’si ise kağıttan yüzde 50 oranında tasarruf ettiklerini belirtiyor.

 

Katılımcıların yüzde 85’ine göre bürokratik prosedürleri azaltıyor

 

Araştırmada ortaya çıkan diğer bir veri, e-imzanın bürokratik prosedürleri azalttığını ortaya çıkarması. Katılımcıların yüzde 85’ine göre, e-imza bürokratik prosedürleri azaltıyor. Veri güvenliği konusunda fikirleri sorulan katılımcıların yüzde 85’i e-imzanın veri güvenliği sağladığını belirtiyor.

 

Onaylarda hız, işlemlerde güvenlik

 

Araştırmada e-imzanın getirdiği en önemli faydanın yüzde 72 oranı ile “onay işlemlerini hızlandırması” olduğu görülüyor. 2013’te ilki yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 41’i e-imza ile “daha etkin ve güvenli bir ortamda bilgi alışverişi yapılıyor” derken bu oran 2017’de yüzde 48’e çıkmış durumda.

 

Kâğıda dayalı iş yapma kültürü bitiyor

 

Artan e-imza alanlarının etkisiyle daha fazla elektronik imza kullanıldığına dikkat çeken E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, araştırmadan elde edilen verileri şöyle yorumladı: “Klasik iş süreçlerinde onay için ıslak imzaya ihtiyaç duyuluyor. Islak imza toplama süreçleri günleri bulabildiği için işler sekteye uğruyor ve iş sürekliliği sağlanamıyor. E-imza sayesinde yöneticiler imzalarını ofis dışında olduklarında da uzaktan kullanabildikleri için iş süreçlerindeki gecikmelerin önüne geçiliyor. Gelişen teknolojinin paradigma değişimini de beraberinde getirdiğini gösteren bu araştırma, e-imza alanında farkındalık düzeyinin arttığına işaret ediyor. İş süreçlerinin kâğıda dayalı kültürden elektronik ortama taşındığını gözlemliyoruz. Araştırma, e-imzanın kullanıcılarına ne tür avantajlar sağladığına ışık tutması açısından önemli bir referans niteliğinde.”

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55