,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 14 °C

Dünyada her gün binlerce insan zorla yerinden ediliyor

Dünyada her gün binlerce insan zorla yerinden ediliyor
Dünya Mülteciler Günü nedeniyle açıklamada bulunan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Yahyahan Güney, “Muhtelif coğrafyalarda her gün binlerce insan daha güvenli bir hayat yaşamak için evlerini, yurtlarını terk etmek zorunda bırakılıyor." dedi.

Dünyada her yıl 20 Haziran günü, mültecilerin durumunu insanlara daha iyi anlatabilmek için Dünya Mülteciler Günü olarak anılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği raporuna göre savaş, şiddet ve zulüm nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insan sayısı son 10 yılda iki kat artarak, 82.4 milyona ulaştı. Türkiye ise son 7 yıldır en fazla mülteciye ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Yeryüzü Doktorları, yerinden edilmiş insanların sağlık hizmetlerine ulaşımda yaşadığı sıkıntıların önüne geçmek ve yaşadıkları travmaları atlatmalarına yardımcı olabilmek için mülteci sağlığına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.

Suriye Savaşının başladığı ilk günden beri Suriyelilerin yanında olan Yeryüzü Doktorları, hem Türkiye’deki geçici koruma altında bulunan Suriyelilere hem de Suriye içerisindeki halka psikososyal destek ve sağlık hizmeti sunuyor. Dernek, Türkiye’de bulunan mültecilerin yanı sıra diğer ülkelerdeki mültecilere yönelik de sağlık projeleri yürütüyor. Bu doğrultuda Bangladeş’e göç etmek zorunda kalan Arakanlılar için Thaingkhali mülteci kampında, Orta Afrika krizi ile birlikte Çad’a sığınan mültecilerin yaşadığı Sido mülteci kampında ve iç mültecilerin bulunduğu Somali’de muayene ve tedavi hizmeti ile ilaç desteği veriyor.

2020 Yılında 127 bin 137 Mülteciye Sağlık Hizmeti

Yeryüzü Doktorları, Bangladeş, Somali, Çad ve Suriye’de var olan mülteci sağlığı kliniklerinde 2020 yılında toplam 115 bin 903 kişiye birinci basamak sağlık hizmeti verdi. Türkiye’ye gelen sığınmacı/mültecilere yönelik ise İstanbul, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis’te yer alan merkezlerinde 11 bin 234 kişiye psikososyal destek hizmeti sundu.

Dünya Mülteciler Gününe dair açıklamalarda bulunan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney, “Muhtelif coğrafyalarda her gün binlerce insan daha güvenli bir hayat yaşamak için evlerini, yurtlarını terk etmek zorunda bırakılıyor. Raporlara göre, yerinden edilmiş 10 kişiden 9’u ise kriz bölgelerine komşu ve düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. Aynı zamanda kuraklık, hijyen ve temiz suya erişim sorunları ile mücadele ediyorlar. Mültecilerin korunması ve Covid-19 pandemisi ile de başta sağlık olmak üzere, temel ihtiyaçlara ulaşım noktasında kalıcı adımlar atılmalıdır. Türkiye, bu konuda mültecilere gösterdiği misafirperverliği ile dünyaya örnek olmaya devam ediyor. Şu anda da Türkiye’de yaklaşık 3 milyon 700 bin mülteci yaşıyor. Bizler de Yeryüzü Doktorları olarak hem ülkemizdeki hem de dünyanın dört bir yanındaki mültecilere ulaşarak, daha da elzem hale gelen sağlık hizmetlerine ulaşımlarını kolaylaştırmak için hizmetler sunuyoruz. Yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve sorunların tamamen çözülmesi küresel olarak hepimizin sorumluluğunda olduğunu hatırlatmak isteriz. Ev sahibi ülkelerin, bu kişiler için her geçen gün daha nicelikli ve nitelikli çözümlere odaklanarak, daha güvenilir yarınların oluşmasını hedefleyerek çalışmasını temenni ediyoruz.” dedi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55