,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C

Dünya İslami Uyanış Kurultayı'ndan Ayasofya'nın ibadete açılış kararına destek

Dünya İslami Uyanış Kurultayı'ndan Ayasofya'nın ibadete açılış kararına destek
Genel Sekreterliğini İran İslam Cumhuriyeti Eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti'nin yaptığı Dünya İslami Uyanış Kurultayı, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'n ibadete açılışı hakkında basın bildirisi yayımladı.

 

Tekrar ibadete açılmasını "İslam mirasının İslam dünyasına geri dönmesi" olarak yorumlayan Dünya İslami Uyanış Kurultayı, yayımladığı bildiride, Ayasofya Camii'nin açılışını "cesurca bir adım" olarak nitelendirdi.

"Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte doğru yola ermişlerden olmaları umulanlar bunlardır." Ayet-i Celile'si ile başlanan bildirinin girişinde, haçlıların İslam beldelerinde yaptığı tahribata dikkat çekildi.

"Batılılar ele geçirdikleri yerleri yakıp yıkarken Müslümanlar ise insan medeniyetinin devamını sağladı"

Haçlı tahribatının İslam medeniyetinin en gelişmiş olduğu bir zamana denk getirildiğinin vurgulandığı bildiride kanlı haçlı tarihi şöyle özetlendi:

"Fransız Gustave Le Bon gibi Batılı bilim adamlarının itiraf ettikleri gibi, haçlı savaşları, doğunun medeniyet beşiği ve İslam medeniyetinin en gelişmiş olduğu zamana denk gelmiştir. Ancak haçlıların kültürsüzlük ve medeniyetsizliklerinden ötürü haçlı savaşları dünya Müslümanları için tamamen zarar içermiştir. Bu durumda, İslam milletlerinin medeniyet ve kültür ağacının meyveyle dolu olduğundan Avrupalılar ilim ve gelişimle beraber evlerine döndüler. Ancak buna karşılık belki de haçlı savaşlarının en büyük sonucu, onların İslam topluluğuna yumuşak güçle musallat olmalarıydı. Mescid-i Aksa'yı ele geçirme, camileri yıkma, İslam medeniyetinin eserlerini yakma, Müslüman milletlerin servetini yağmalama, 8 dönem boyunca İslam topraklarına saldırıp yaklaşık 180 yıl boyunca on binlerce Müslümanı katletmek, haçlı cinayetlerinin tarihe yazdığı rezaletin bir bölümüdür. Bu cinayetlere ve haçlı savaşları ve Batılıların İslam dünyasının temellerini bozup yıkmalarına rağmen, İslam bu savaşlarda Batı medeniyetinin eserlerini bozmamış, aksine kiliselerini koruyup onları İslami mabedlere çevirerek insan medeniyetinin devamı ve kültürel etkileşime yardım ettiler."

Ayasofya'nın tarihi hakkında kısa bilgilerin verildiği bildiride, "Ayasofya Kilisesi, Bizans İmparatorluğundan kalmış 1500 yıllık eser ve Güney Rum mimarlığının sembollerindendir. Rönesans asrının başlangıcındaki değişiklikler ve Konstantiniye'nin 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinden sonra, dünya Hristiyanlarının haklarına saygı duymakla beraber, Doğu Rum resmi olarak İslam'ın hayat bahşedici mektebine yöneldi ve Ayasofya kilisesi camiye dönüştürüldü." ifadeleri kullanıldı.

Dünya İslami Uyanış Kurultayı'ndan Ayasofya'nın ibadete açılış kararına destek

"İslam sembollerini yok etmek için Allah'ın halis kullarının ibadetgahı müzeye çevrildi"

Ayasofya Camii'nin müzeye çevrilmesinde İngilizlerin rolüne değinilen bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Ayasofya Camii, 5 asır boyunca İslam dünyasının önemli kültür miraslarındandı, ancak bu beş asır boyunca Müslümanlardan ağır darbeler alan yaşlı sömürgeci İngiltere, İslam'ı yok etmek ve Müslümanların kaderine musallat olmak; zaferlerin bütün sonuçlarını ve İslam'ın gelişim çağını tamamen unutturmak, İslam sembollerini yok etmek için; Müslümanların ibadet yerini ve Allah'ın halis kullarının ibadetgahını müzeye çevirdi."

Dünya İslami Uyanış Kurultayı'ndan Ayasofya'nın ibadete açılış kararına destek

"İslami uyanışın ve İslam'a yönelişin artmasıyla Müslümanların bilinç ve feraseti arttı"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cesurca ve takdire şayan bir adım attığının vurgulandığı bildiride, "Bütün dinlerin üzerindeki yerini alsın diye Resulünü, doğru yol rehberi ve hak din ile gönderen O'dur; müşrikler hoşlanmasalar da! ayetinde anlatıldığı gibi düşmanlar İlahi nuru söndürmek istiyorlardı ancak İslami uyanışın ve İslam'a yönelişin artmasıyla Müslümanların bilinç ve feraseti arttı. Hacıların kendi fıtratlarını ihya etmeye çalıştıkları bu mübarek Zilhicce günlerinde, Türkiye devleti ve özellikle bu İslam ülkesinin Cumhurbaşkanının şahsı, cesur ve takdire şayan bir adımla kendi özlerine dönerek İslam kimliğini canlandırarak İslam mirasını İslam dünyasına geri getirdiler." ifadeleri kullanıldı.

Dünya İslami Uyanış Kurultayı'ndan Ayasofya'nın ibadete açılış kararına destek

Dünya İslami Uyanış Kurultayı'ndan dünya Müslümanlarına çağrı!

Dünya Müslümanlarını Ayasofya Camii'nin ibadete açılmasına destek vermeye davet eden Kurultay bildirisinin sonunda şunlar dile getirildi:

"Dünya İslami Uyanış Kurultayı, Batı kültürüne egemenlik, Müslümanların kimliğini yenileme, kültürel mirasın ve şerefin korunması ve akıllı olmanın göstergesi olan bu mantıklı adımı desteklemekle beraber, bütün dünya Müslümanlarından bu akıllı işi desteklemelerini istemektedir." (İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55