,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C

"Dünya enerjisini kömürden üretiyor"

"Dünya enerjisini kömürden üretiyor"
Dünya ülkelerinin, enerjilerini kömürden ürettiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, kömürün çevreyi kirletmeden elektriğe çevrilmesi gerektiğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Enerji ve Maden Sektör Kurulu'nun düzenlemiş olduğu "Geleceğin Enerji Kaynakları İstişare Toplantısı" Şanlıurfa'da yapıldı. Burada konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, Dünya ülkelerinin, enerjilerini kömürden ürettiğini belirterek, kömürün çevreyi kirletmeden elektriğe çevrilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Toplantıda konuşan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, dünyadaki enerji kaynakları ve üretimi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Kömürü kirli olarak görmediklerini ve kömürün halen kendileri için bir cevher olduğunu belirten Alagöz, dünyada elektrik üretiminin halen yüzde 27'sinin kömürden üretildiğine dikkat çekti.

Öncelikle hiç beklemediğiniz bir enerji kaynağından bahsetmek istiyorum. Dünyada şu an da kullanılan birincil enerji kaynağı yani elektriğin enerjiye çevrilmeden önceki kaynağımızdır. Yani bu kaynakları elektriğe çeviriyoruz, elektrik ikincil bir kaynaktır. Dünyadaki elektrik üretiminin yüzde 27'si halen kömürden üretiliyor. Kömürü kirli olarak görmüyoruz. Kömür halen bizim cevherimizdir. Türkiye'nin yüzde 63'ü kömür madenlerinin sahibi bir şirket olarak da kömürden bahsedilmesinden keyif alıyorum. Kömür konuşulmalı, kömürle yatmalıyız, kömürle kalkmalıyız. Kömür bizim geleceğimizdir. İkincisi, dünyanın yüzde 23'ü doğalgazdan elektrik üretiyor. 13 milyon 511 bin ton eşdeğer petrol enerji üretimi dünyanın toplam elektrik enerjisi üretimidir. Yüzde 27 kömür, yüzde 23 doğalgaz, yüzde 34 petrol, yüzde 4,4 nükleer enerji… Geriye kalan hidroelektrikten sonra yüzde 3,6 yenilenebilir enerji var. Gönül istiyor ki, yenilenebilir enerjinin payı artsın fakat gerçekleri bir tarafa bırakamayız. Halen dünya bu şekilde elektrik üretiyor." ifadelerini kullandı.

"Kömürü, çevreyi kirletmeden elektriğe çevirmeliyiz"

Kömürün çevreyi kirletmeden elektriğe çevrilmesi gerektiğini vurgulayan Alagöz, şunları kaydetti:

"Dünya enerjisini kömürden üretiyor. Bazı ülkeler, Polonya gibi yüzde 100 kömürden üretiyor. Çin, elektrik üretiminin yüzde 83'ünü kömürden üretiyor, nükleer artıkça bu oran azalacak. Dolayısıyla Almanya, Avrupa ve bize yenilebilir enerji teknolojileri satan ülkeler de kömürden elektrik üretiyor. Kömürü olan üretir, olmayan üretmez.  Kömürü, çevreyi kirletmeden elektriğe çevirmeliyiz. Bu yatırımları devlet idaresiyle de kontrol ettiğimiz takdirde çevremizi kirletmeden tertemiz bir çevrede var olan enerji kaynaklarımızla elektrik üretmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Moderatörlüğünü MÜSİAD Enerji ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Dr. Cihad Terzioğlu'nun yapmış olduğu istişare toplantısına, konuşmacı olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Danışmanı Oğuz Can, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdürü Murat Karagüzel, Altaca Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu ve VAT Enerji A.Ş Genel Müdürü Altuğ Karataş katıldı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55