,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C

Doğu Türkistan'daki katliam ve zulümler fotoğraf sergisi ile anlatılıyor

Doğu Türkistan'daki katliam ve zulümler fotoğraf sergisi ile anlatılıyor
Çin'in 5 Nisan 1990 tarihinde Doğu Türkistan'ın Barın kasabasında gerçekleştirdiği katliam ve doğu Türkistan'da yaşanan zulümler fotoğraf sergisi ile anlatılıyor.

Komünist Çin hükümetinin 70 yıldır Doğu Türkistan üzerinde yaptığı baskı, asimilasyon ve katliamları devam ediyor. 5 Nisan Barın Katliamının 29. yıl dönümünden dolayı ve Doğu Türkistan davasının Türk kamuoyunda bilinç oluşturmak için Fatih Saraçhane parkında fotoğraf sergisi açıldı.

"Doğu Türkistan Kültür ve Tanıtım Haftası" çerçevesinde yapılan etkinlikte Doğu Türkistan'ın bugün içerisinde bulunduğu durumu fotoğraf sergisi ve tanıtım çadırlarıyla anlatılıyor. Öte yandan, Uygur Kültür ve Medeniyeti, El Sanat ve Yaşam Tarzı Sanatsal Sergisi, Kültür, Medeniyet, Şahsiyetler ve Tarihi Eserlere ilişkin eserlerde sergide yer aldı.

Fotoğraf sergisi açılışında konuşan Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan, "Eğer İslam dünyası bu meseleye el atmazsa doğu Türkistan'ın yerinde kalmayacak ve 40 milyon insan Çinlileştirecek." dedi.

"İslam dünyasının tüm meselelerle birlikte Doğu Türkistan meselesini de gündemden düşürmemesini istiyoruz"

Oğuzhan, "Asimilasyon ve katliama karşı Barın kent ahalisi bir yürüyüş yaptı. Buna karşı Çin devleti orantısız bir şekilde yaklaşık 30 bin askerle birlikte tanklarla, uçaklarla, helikopterlerle saldırarak Barın kentini haritadan tamamen sildi. Binlerce Doğu Türkistanlı şehit olmuştu. Bir yaşındaki bir bebek bile 77 tane merminin isabet ettiği görülmüştü. Bu münasebetle katliam olarak bildiğimiz bu acı hatırımızın 29'uncu yıldönümünde bugün burada bir sergi açtık. Bu vesileyle Doğu Türkistan da bugüne kadar 70 senelik esaret zarfı içerisinde çeşitli katliam, asimilasyon ve baskılara maruz kaldık. 40 milyon nüfusa sahip ve ümmetin bir parçası olan Doğu Türkistan bugün yok olma ile karşı karşıyadır. 5 milyon insan toplama kamplarında ve milyonlarca Çinli Doğu Türkistan'da Müslüman ahalinin evlerine yerleştirilmektedir. Eğer İslam dünyası bu meseleye el atmazsa doğu Türkistan'ın yerinde kalmayacak ve 40 milyon insan Çinlileştirecek. İslam dünyasının tüm meselelerle birlikte Doğu Türkistan meselesini de gündemden düşürmemesini istiyoruz." dedi.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Celal Erbay ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: "Şu anda selalar okunuyor. Bu selaların kültürümüzde büyük bir önemi vardır. Bu selalar bu milletin özgürlüğünün tabiri caizse sinyal sesleridir. Ben de selaların yükseldiği şu Cuma vaktinde rabbimizden niyaz ediyorum. İnşallah O'nun yaratmış olduğu imkânlar dâhilinde biz kendimize geliriz ve karşımızdaki zalimlerin zulmüne son veririz. Bu gök bayrak asıl yurdunda dalgalanır ve kardeşlerimiz özgürlüklerine kavuşurlar."

Saraçhane parkında Sergi, 10 Nisan Çarşamba gününe kadar açık kalacak. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55