,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C

“Doğu Türkistan’da Müslümanlar açlıktan ve işkenceden dolayı ölüyorlar”

“Doğu Türkistan’da Müslümanlar açlıktan ve işkenceden dolayı ölüyorlar”
HÜDA PAR İstanbul Kadın Kolları ve Zeytinburnu İlçe Kadın Kollarından oluşan bir heyetle, Zeytinburnu Doğu Türkistan Nuzugum Kültür ve Aile Derneğini ziyaretinde Özuygur, Doğu Türkistan'da, Müslümanların açlıktan ve işkenceden öldüklerini kaydetti.

Doğu Türkistan’da yaşanan vahşetleri anlatan Doğu Türkistan Nuzugum Kültür ve Aile Derneğini Başkanı Münevver Özuygur, Doğu Türkistan'da, Müslümanların açlıktan ve işkenceden dolayı öldüklerini ifade etti.

HÜDA PAR İstanbul Kadın Kolları İl Başkan Yardımcısı Meryem Kiraz, Zeytinburnu İlçe Kadın Kollarından oluşan bir heyetle, Zeytinburnu Doğu Türkistan Nuzugum Kültür ve Aile Derneğini ziyaret etti.

Doğu Türkistan Nuzugum Kültür ve Aile Derneğini Başkanı Münevver Özuygur tarafından karşılanan heyet, yaptıkları görüşmede Çin zulmü altında ciddi işkencelere maruz kalan Doğu Türkistanlı Müslümanlar hakkında bilgi aldı.

Türkiye’de bulunan Doğu Türkistanlı Müslümanlar, Çin hapishanelerinde bulunan akrabalarından hiçbir şekilde haber alamazken, kendi ülkelerini terk edip Türkiye’ye sığınanlar da sağlık ve eğitim gibi ihtiyaçlarını devlete ait kurumlarda karşılayamıyor.

Eşleri zindanda olan ve beraberindeki çocuklarıyla Türkiye’ye sığınan Uygur kadınları da çocuklarına bakabilmek için çalışmak zorunda kalıyorlar. Söz konusu bayanların yüzde 80'inin dul kaldığı ya da bir şekilde eşleri ve akrabalarından haber alamadığı biliniyor.

huda-par-nuzugum-kultur-ve-aile-dernegi.jpg

Türkiye’de Doğu Türkistan’da yaşanan sıkıntılar ve Türkiye’deki Uygurların zorlu yaşam koşulları hakkında bilgi veren Doğu Türkistan Nuzugum Kültür ve Aile Derneği Başkanı Münevver Özuygur, Doğu Türkistanlı Müslümanların sessizce yok olmaya doğru gittiklerini söyledi.

Özuygur, “Yaklaşık 15 yıldır Türkiye’deyim. Bu süre içerisinde çok şeye şahit oldum. Burası Doğu Türkistan’a göre ibadet etme ve örtünme konusunda çok rahat. İnsanlara normal gelen ve bize verilen en temel haklar dahi Doğu Türkistan’da olmadığı için bize yapılan büyük bir iyilik gibidir. Burada hayati tehlikemiz yok ama Türkiye’de yaşayan yabancılara kıyasen birçok şeyden mahrumuz. Buna rağmen hiçbir zaman şikâyet etmedik. Bizim için en önemli olanı ibadetlerimizi rahatlıkla yapıyor olmaktır. Bunun için hamd ediyoruz.” dedi.

Doğu Türkistanlı her aileden hem medrese hem de üniversite mezunlarının olduğunu söyleyen Özuygur, Türkiye’nin bir şekilde bu insanların bilgisinden faydalanması için istihdam etmesi gerektiğini söyledi.

Çocukların eğitilmesi için kendi açtıkları dernek çatıları altında eğitim verdiklerini belirten Özuygur, çocukların hem okul hem medrese eğitimlerini bir arada aldıklarını ve sağlık gibi ciddi bir sorunları olmasına rağmen eğitim ve istihdama öncelik verdiklerini ifade etti.

“Müslümanlar orada açlıktan ve işkenceden dolayı ölüyorlar”

Doğu Türkistan’daki Müslümanların Çin hükümetini övmeden bir dilim ekmek bile alamadıklarını söyleyen Özuygur konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

“Müslümanlar orada açlıktan ve işkenceden dolayı ölüyorlar. Kızlarımız hicaplı oldukları için bilinçli olarak çırılçıplak soyularak erkeklerin hücresine atıyorlar. Madem örtüyü çıkarmıyor ve kimseye görünmüyorsunuz, işte bu şekilde sizi millete gösteririz diyorlar. Filistinli kardeşlerimiz bile örtüleriyle birlikte dışarı çıkıyorlar. Şehitlerinin naaşlarını örtülü bir şekilde taşıyorlar. Bizde böyle bir şey yok. Kadınlar çırılçıplak hücreye atılıyorlar. Burada bir kardeşimiz zindandayken tırnakları tek tek çekilmiş, şimdi Adana’da tedavi görüyor ama psikolojisi bozulduğu için hiç konuşmuyor. Üzerine saldıkları köpekleri yüzünü ve boynunu yemişler. Filistin kanayan yaramız ama Doğu Türkistan da ümmet bitiyor. Sesimizin duyulabilmesi için illa bomba mı düşmesi gerekiyor. Keşke bomba düşse! Hiç değilse arkasından Fatiha okuyacak şehitlerimiz olurdu. Ama orada cesetlerin nerede olduğundan bile haberimiz yok. Bizim dayandığımız acılar normal acılar değil! Bazen kendimden şüphe ediyorum. Acaba gerçekten hayatta mıyım yoksa değil miyim bilmiyorum. Bana bu kadar dayanma gücü nereden geldi diye şaşırıyorum.” diyerek Doğu Türkistan’daki vahşete dikkat çekti.

“Müslümanların, birlik beraberlik içerisinde kardeşinin derdine derman olmalı”

“Eğer Müslümanların arasında dayanışma olsaydı şimdi bu halde olmazdık” diyerek konuşmasına başlayan HÜDA PAR İstanbul Kadın Kolları İl Başkan Yardımcısı Meryem Kiraz, “Müslümanların birlik beraberlik içerisinde kardeşinin derdine derman olmalı. İktidarın da muhacir kardeşlerimize eğitim sağlık ve istihdam alanında imkân sağlaması gerekiyor. Çünkü insan hayatı, her şeyden daha önemlidir. İslami kimliğinden ötürü buraya sığınan kardeşlerimize hükümetin sahip çıkması gerekir.” dedi.

Parti yetkilileri yaptıkları ziyaret sonunda çocuklara çeşitli hediyeler vermeyi de ihmal etmedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55