,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C

Doğru teşhis ile saç dökülmesi engellenebilir

Doğru teşhis ile saç dökülmesi engellenebilir
Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Barutcugil, saç dökülmesi probleminin çözümü hakkında açıklamalarda bulundu.

Saç dökülmesi hemen hemen tüm insanların hayatlarının belirli bir döneminde karşılaştıkları çok sık rastlanan bir problemdir. Çamlıca Erdem Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Barutcugil bu problemin çözümü hakkında açıklamalarda bulundu.

Saçlarımız birçok nedene bağlı olarak dökülebilir. Önemli olan dökülen saçlarımızın hangi nedenden dolayı döküldüklerini tespit etmek ve doğru tedavilerin uygulanmasıdır.  Zamanında yapılan analizler ve uygun tedaviler ile bu durum genellikle düzeltilebilmektedir. Normal bir kişide saçların %85’i büyüme evresindeyken, %15’i dinlenme evresindedir. İnsan saçının, 3 fazda döngüsünü tamamladığını ve döküldüğünü söyleyen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Barutcugil, sözlerine şöyle devam etti: “Fazlardan ilki, büyüme fazıdır (anagen). Bu aşamada saç ayda yaklaşık olarak 1 cm uzar ve fazın büyük bir bölümünü oluşturan bölümdür. Genel olarak 2-8 yıl arası sürer. Bu fazdan sonra saç degredasyon fazı (katagen) dediğimiz faza geçer.  Katagen evrede saç kökleri kendini dinlenme evresine hazırlar ve yaklaşık olarak 20 gün sürer. Saç döngüsünü dinlenme fazı (telogen) ile bitirir. Bu dönemde saç kökü 3-4 ay boyunca dinlenir ve kökünden ayrılarak dökülür. Yerine ise yeni bir saç gelerek saç döngüsü başa döner. Her şeyin bir ömrü olduğu gibi saçlarımızın da bir ömrü vardır ve ömrünü tamamlayan saçlar dökülerek yerine yeni saçlar gelir. Günde 100 kadar saçın dökülmesi normaldir. Mevsim değişimlerinde ise bu miktar 150 saç teline kadar normal sayılabilir. Uzun bir süre boyunca günde 80-100 taneden fazla saç dökülüyorsa bu normal değildir. Bu durum kadınlarda sık yaşanan bir sorundur. Saç fırçasında, yastıkta, kıyafetlerde her zamankinden daha fazla saç olması, yıkarken ya da saçların arasında parmaklar dolaştırılırken çok sayıda saçın ele gelmesiyle fark edilir. Ancak herhangi bir neden ile saçlarımız aşırı bir şekilde dökülürse, kellik dediğimiz problem ortaya çıkabilir.”

SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENİ KADIN VE ERKEKLERDE FARKLI

Uzm. Dr. Burcu Barutcugil, saç dökülmesinin nedenleri hakkında: “Kadınlarda görülen nedenler erkeklere göre biraz daha fazla olup, kesinlikle saç dökülmesinin nedenini ve tipini öğrenmeden herhangi bir tedaviye başlanmamalıdır. Kadınlarda sık görülen saç dökülmesi nedenleri stres, hormonal dengesizlikler, beslenme bozuklukları, ilaç kullanımları, kansızlık, vitamin eksiklikleri ya da mevsim geçişleri ile ilgili olabilir.  Saç dökülme hızımız arttığında, bölgesel seyrelme veya saçsız alanlar ile karşılaştığımızda ilk yapmamız gereken bir dermatoloji uzmanına başvurmaktır. Stres kaynaklı saç dökülmesinde saçın büyüme evresinde kalış süresi azalırken, dinlenme evresindeki süresi artar, bu da saçlarımızın dökülmesine neden olur. Stres, bütün hastalıklarda olduğu gibi saç hastalıklarında da önemli bir rol oynamaktadır. Kemoterapi ilaçlarının saç dökülmesine sebep olduğu bilinen bir gerçek. Bunun yanı sıra antidepresanlar, doğum kontrol hapları, akne ilaçları, bazı kalp ve tansiyon ilaçları, anabolik steroidler de saç dökülmesine neden olabilir. Sağlıksız veya tek yönlü beslenme, yapılan uzun ve katı diyetler sonrası oluşan vitamin ve mineral eksiklikleri saç dökülme nedenleri arasında önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle demir eksikliğine bağlı kansızlık, çinko, B12 ve D vitamini eksiklikleri sıklıkla bulunan nedenlerdir. Tiroit hastalıkları, polikistik over sendromu, gebelik ve emzirme, doğum kontrol ilaçları, menopoz gibi nedenler de hormonal saç dökülmeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. 30 yaşından itibaren kadınların hormonlarında dengesizlik oluşmaya başlayabilir ve bu da saç dökülmesine yol açar. Hormonal nedenli dökülme şekli olan kadın tipi saç dökülmesi, erkeklerde sık görülen androgenetik alopesiye benzer.

Ergenlik sonrasında ortaya çıkar ve genetik yatkınlık ile ilişkili olarak yavaş yavaş ilerleyebilir veya çok ciddi seyredebilir. Kadınlarda yaygın saç dökülmesi yapan nedenler androgenetik alopesiyi tetikleyebilir ve şiddetlendirebilir. Erkeklerde görülen saç dökülmesi ise %95 ailesel, ırsi, genetik ya da erkek tipi saç dökülmesi kaynaklıdır. Sorunun nedeni, erkeklik hormonu olan testosteron ile alakalı olup, ergenlik döneminde veya 20’li yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Erkek tipi saç dökülmesi kendini saç tellerinde incelme, şakak bölgesi veya vertex (tepe) bölgesinde saç hacminde azalma ile kendini gösterir ve önlem alınmazsa kellik kaçınılmaz sondur. Erkek tipi saç dökülmesi genel anlamda testosteron denilen erkeklik hormonuna 5 Alfa Redüktaz enzimi aracılığıyla Dihidrotestosteron (DHT) dönüşmesi sonucu meydana gelir. Öncelikle bazı şeyleri çok iyi bilmek gerekir. Bunların başında erkek tipi dökülmenin tedavisinin uzun ve meşakatli oluşudur. Birkaç ayda sonuç beklenmemeli ve umutsuzluğa düşülmemelidir. Erkek tipi saç dökülmesi tedavisi, ömür boyu süren bir tedavidir. Kullanılan ilaçlar bırakıldığında tedavi ile tekrar çıkan saçları da kaybetme ihtimali yüksektir.” dedi. 

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55