,
  • BIST 9644.77
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C

"Diyarbekir İslam'la kucaklaşmış en önemli ilim ve kültür merkezi"

"Diyarbekir İslam'la kucaklaşmış en önemli ilim ve kültür merkezi"
5 tesisin temelini atmak için Diyarbakır'a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kentin İslam'la kucaklaşmış en önemli ilim ve kültür merkezi olduğunu söyledi.

Diyarbakır'a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kentin İslam'la kucaklaşmış en önemli ilim ve kültür merkezi olduğunu söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 167 milyon TL maliyeti olan 5 tesisin temelini atmak için Diyarbakır'a geldi. Valiliği ziyaret eden Eroğlu, Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile görüştü.

Görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Diyarbakır'ın sahabeler ve peygamberler şehri olduğunu hatırlatarak, kentin İslam'la kucaklaşmış en önemli ilim ve kültür merkezi olduğunu söyledi.

Şehirde huzur ikliminin hâkim olduğunu ifade eden Eroğlu, iş adamlarına Diyarbakır'a yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Konuşmasına başlamadan önce Kürtçe "Allah razı olsun." anlamına gelen "Xwedê razî be" diyen Eroğlu, kente verdiği 41 müjdenin 20'sini bitirdiklerini, 21'ini de inşa ettiklerini söyledi.

Eroğlu, "Diyarbekir sahabeler ve peygamberler şehri. Bakın İstanbul'un fethi 1453, miladi 630 yılında da burası İslam'la kucaklaşmış en önemli ilim ve kültür merkezi. Dolayısıyla burasının gönlümüzde ayrı bir yeri var. Bütün Diyarbakır bunu bilir ama bu yönünü mutlaka ortaya çıkarmamız lazım. Şu Diyarbakır'ın terörle anılan algısını değiştirin. Diyarbakır'a geldiğimizde teröre rastlamadık. Şimdi artık huzur iklimi var. Yatırımcı, sanayici, iş adamı buraya gelsin. Bakın, Diyarbakır'ın bahtı açık. Kentin tarih ve ilmin merkezi olduğunu yansıtalım. Basından bu konuda talepte bulunuyorum. Burası güzel bir şehir, inanç turizmi için çok önemli bir şehir. Mutlaka herkesin Diyarbakır'ı görmesi lazım. Herkesin, peygamberler tabiat parkını görmesini istiyoruz." dedi.

Diyarbakır'a 5 tesisin açılışı için geldiğini dile getiren Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Daha önceki gelişlerimde söz verdiğim üzere 5 tesisin açılışı için geldim. Bugün 167 milyon maliyetli 5 tane tesisin temelini atıyoruz. Bunlardan 3 tanesi Ergani Barajı. Ergani Barajı'mız ilerliyor, şimdi bu barajla alakalı 18 bin 660 dekar araziyi sulayacak olan sulamanın temelini atıp, hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Bu sulama ile yılda 8 milyon 900 bin TL her yıl çiftçimizin cebine ilave para girecek. Buradaki barajları gezerken 'Yamaçlara birtakım barajlar yapalım.' dedik. Bu barajlardan biri Kuruçay, diğeri Başlar Barajı. Bu barajlar bitiyor, hemen bunların temelini atacağız, önümüzdeki yıldan itibaren sulanacak. Bir müjdeyi daha vereyim, sulamalar yapılırken müteahhit kaçamayacak. 3 yıl sulama yapıp işletecek. Tamamen modern sulama işleri yapılacak. Bunun dışında Orman Genel Müdürlüğü tarafından müteferrik bir çalışma yapılacak. Ağaçlandırma, toprak muhafaza, rehabilitasyon yapılacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yaban hayatı kurtarma rehabilitasyonu yapılacak. Böylece buraya 167 milyon TL'lik bir yatırımla geldik. Bunun başta Diyarbakır olmak üzere, bütün ülkemize hayırlı olmasını ve Halil İbrahim bereketi getirmesini Cenabı Hak'tan niyaz ediyorum."

"Geçen sene şubat ayında gelmiş, 41 müjde vermiştim. Bunlardan 20'si bitti, 21'i inşa edildi." diyen Eroğlu, "Bu seferki müjdem 10 tane. 2 tanesi DSİ'ye ait, 5 tanesi Orman Genel Müdürlüğüne, 2 tanesi Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne, bir tanesi de meteorolojiye ait. Ergani Barajı sulamasına hemen temel atacağız. Kral Kızı Dicle P4 Pompa Sulaması var, 124 bin 700 dekar araziyi sulayacak. Bunların ihalesini yaptık, malzeme temininin ardından inşaat çalışmaları başlayacak. GAP bölgesinde Orman Bölge Müdürlüğü yoktu. GAP bölgesinde Orman Bölge Müdürlüğü kurduk, bu bölgenin tamamını ağaçlandırmak istiyoruz. Bu sene 16 bin 500 dekar arazide orman teşkilatı çalışma yapacak, bir milyon 800 bin fidanı toprağa kavuşturacak. Ayrıca vatandaşlara da fidan dağıtıyoruz, bugün de dağıtacağız. İsteyen belediye, muhtar ve vatandaşa bunları bedava vereceğiz. Artık orman alanlarını köylülere gelir getirecek ormanlar kurmak üzere köylülere tahsis ediyoruz. Eşit bir şekilde kura çekerek adil bir şekilde yapıyoruz. Böylece ceviz, badem ve dut gibi birtakım gelir getirecek imkânları sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

"Silvan Barajı bu bölgeye hayat verecek"

Diyarbakır'ın, GAP'ın en güzel illerinden biri olduğuna vurgu yapan Eroğlu, "Silvan Barajı ile ilgili bir çalışmamız var. Silvan Barajı bu bölgeye hayat verecek en büyük baraj. Atatürk Barajı'ndan sonra en çok sulayacak baraj ama nedense hainler bu bölge halkının kalkınmasını istemiyor. Defalarca adam kaçırdılar, orada şantiye şefini kaçırdılar, oradaki bütün araç gereçleri yaktılar, yolları kesip bomba koydular. Buna rağmen bu bölgedeki kardeşlerimiz, bizim bin yıllık kardeşlerimiz, onlar için bunu yapacağız. Çünkü bunu başka yer için yapmıyoruz, buradaki kardeşlerimiz için yapıyoruz." şeklinde konuştu.

"Temelsiz bir bina inşa edilmiş, ayakla tepseniz yıkılacak"

Diyarbakır'daki çarpık ve sağlam olmayan yapılara değinen Eroğlu, "Sayın Valim, siz yokken şu Diyarbakır girişinde çektiğim bir sıkıntıyı anlatsam roman olur. Çünkü temeli olmayan bina yapmışlar, bina yıkılacak. Biz kanalı ileriden geçiriyoruz ama bina sakinleri binanın temelinin olmadığını söylediler. Sırf vatandaş bir şey yaşamasın diye binayı istimlak ettim, insanları kurtardım. Temelsiz bir bina inşa edilmiş, ayakla tepseniz bina yıkılacak, 8-10 kat. İşte bunları yaşadık ama başardık." dedi.

Eroğlu'na valilik ziyaretinde TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, milletvekilleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla da eşlik etti. (İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55