,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C

Diyarbakır'daki hastanelerle ilgili skandal iddialar

Diyarbakır'daki hastanelerle ilgili skandal iddialar
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne hizmet veren Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi Hastaneleri, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi hakkında dikkat çekici iddialar ortaya atıldı.

Diyarbakır'daki devlet hastanelerinde hizmet noktasında ciddi eksiklikler yaşandığı, hasta mahremiyetine dikkat edilmediği ve temizlik çalışmalarının yeteri kadar yapılmadığı iddia edildi.

Hastane personeli ve hasta yakınlarından edinilen bilgilere göre, bu hastanelerde doktor, asistan, hemşire ve diğer personeller yetersiz durumda, çeşitli bahanelerle döner sermayede kesintiye gidiliyor ve vatandaşa hizmet noktasında ciddi eksiklikler yaşanıyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'den ihraç edilen doktor ve hemşireler nedeniyle hastanelerde personel noktasında sıkıntılar yaşandığı biliniyor. Dicle Üniversitesi Hastaneleri, bu kapsamda özel muayene uygulaması başlatarak, diğer doktorları elde tutmaya çalışıyor.

İddialara göre, mesai saatinden sonra bakılması gereken özel hastaların mesai süresinde tedavi edilmesi, randevu alan vatandaşları mağdur ediyor. Hastanede saatlerce bekledikleri halde kendilerine sıra gelmeyen vatandaşlar, tedavi olamadan evlerine dönmek zorunda kalıyorlar.

Sabahın erken saatlerinde bu hastanelere giderek sıraya giren hastalar, fiş kesilmemesi sonucu görevli memurla tartışıyor.

Döner sermayede kesintiye gidilmesine tepki

Kentteki bu hastanelerde çeşitli bahaneler ileri sürülerek, döner sermayede kesintiye gidilmesi, personellerin tepkisine yol açıyor. Basın açıklamaları yaparak seslerini duyurmaya çalışan personeller, haklarının tam olarak verilmesini istiyorlar. Bu hastane yönetimlerinin "az personel, çok iş" mantığıyla hareket etmesi ise ciddi mağduriyetler yaşanmasına neden oluyor.

Asistanlar tek başlarına ağır hastalara bakıyor

İddialara göre, asistanlar, tek başlarına durumu ağır olan hastalara baktıkları için sıkıntı ve sorunlar yaşıyor. Doktorların mesaisi bittiğinde yoğun bakım ünitesinde bulunan ağır hastalar ölüme terk ediliyor. Özel ve randevulu ağır hasta, ameliyattan sonra hasta kliniğine alınıyor. Doktor yerine asistan ve hemşireler baktığı için hastalar mağdur oluyor, hasta ölse dahi gelinmiyor.

Sivrisinekler mutasyona uğruyor!

Hastanelerde sivrisinekler, mutasyona uğruyor. Özellikle Dicle Üniversitesi Hastanelerinde bu sineklerin beslendiği yer tespit edilmesine rağmen kışın dahi sivrisinekler olması, olağan durumun çok üstünde. Mutasyona uğrayan bu sivrisineklerin ısırdığı kişilerde ceviz büyüklüğünde yaralar oluşuyor.

Hastanelerde temizliğe dikkat edilmiyor

Bu hastanelerde hasta odaları, tuvaletler ve koridor gibi kısımların temizliğine dikkat edilmemesi, vatandaşları rahatsız ediyor. Özellikle hastaların yattığı odaların kirli olması ve dezenfekte çalışmalarının yeteri kadar yapılmaması, başka hastalıkları da tetikliyor.

Muayene yapılırken hasta mahremiyetine dikkat edilmemesi ise tartışmaların yaşanmasına neden oluyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, bütün işlerini mevzuat ve yönetmeliklere göre yaptıklarını, hastane borçları nedeniyle döner sermayede kesintiye gittiklerini, hastanelerin binaları eski olduğu için temizlik çalışmalarının yetersiz kaldığını söyledi.

Personel noktasında sıkıntı yaşadıklarını ve bu sorunun giderilmesi için çalıştıklarını anlatan Kadiroğlu, asistanların tek başlarına hastalara bakmadıklarını ve fiziki koşullar nedeniyle hastaneyle ilgili bazı sorunların giderilemediğini belirtti.

3 bebek enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetti

İddialara göre, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin yeni doğan çocuk yoğun bakım bölümünde geçtiğimiz günlerde enfeksiyon tespit edildi ve bu nedenle yoğun bakımın bazı bölümleri kapatıldı. Bunun akabinde yeni doğan 3 bebek hayatını kaybederken, 12 bebek ise yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.

Hayatını kaybeden bebeklerden birinin, tüp bebek yöntemiyle doğduğu ve ailesinin tek çocuğu olduğu öğrenildi.

22 Ekim 2018 Pazartesi günü 6 başhemşire yardımcısının (süpervizör) görevlendirilmeleri ise başhekimlik tarafından iptal edildi.

Telefonla görüştüğümüz hastane yöneticileri, enfeksiyon durumunun olmadığını ve bu sebeple bebeklerin hayatını kaybetmediklerini söyledi. Yöneticiler, başhemşire yardımcılarının istifasının istendiği iddiaların da gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Araştırma hastanesinde bazı üniteler kapatıldı

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tahtakurusu vakası nedeniyle gastroenteroloji ve nefroloji bölümleri 2 hafta, beyin cerrahı ile ortopedi bölümleriyse birkaç gün önce kapatıldı. Bu servislerde yatan hastalar tahliye edildi ve hasta yakınları, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) şikâyetlerde bulundu.

Söz konusu tahtakuruları yayılmaya devam ediyor ve bunun önü alınamıyor. Yayılmanın diğer bölümlere de etki etmesi, hasta ve hasta yakınlarını endişelendiriyor.

Elektrik arızası bir milyon 200 bin TL'ye mal oldu

Ayrıca, hastanede yaklaşık 40 gün boyunca elektrik arızası yaşandı ve jeneratör kullanılarak enerji ihtiyacı karşılandı. Bunun için jeneratöre 500 bin TL'lik yakıt alındığı ve trafonun tamiri için ise 700 bin TL harcandığı ileri sürüldü. 40 günlük elektrik arızasının hastaneye maliyeti bir milyon 200 bin TL oldu.

Lağım suları yemekhane bölümünü bastığı için hastanenin, bir gün boyunca yemek çıkarmadığı iddia edildi.

Konuyla ilgili olarak telefonla aradığımız Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimi, bize geri dönüş yapmadı. (İLKHA)

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

'Muhtaçlara Umut Ol' kermesine davet

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55