,
  • BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 23 °C

Diyarbakır halkı: Camilerde cemaatle namaz kılmayı çok özlemiştik

Diyarbakır halkı: Camilerde cemaatle namaz kılmayı çok özlemiştik
16 Mart tarihinden itibaren camilerde cemaatle namaz kılmanın yasaklanmasının ardından ilk defa bugün 81 ilde belirlenen cami, meydan ve alanlarda cemaatle Cuma namazı kılındı.

 

Diyarbakır'da da belirlenen cami, meydan ve alanlarda sosyal mesafe kuralına uyularak Cuma namazı eda edildi.

Cuma namazı öncesi ve sonrasında mikrofon uzatılan Diyarbakır halkı, 74 gün sonra ilk defa cemaatle namaz kılacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek duygularını İLKHA ile paylaştı.

Diyarbakırlılar, yaklaşık 2,5 aydır camilerde cemaatle namaz kılamamanın hüznünü yaşadıklarını belirterek, bugün cemaatle Cuma namazını kılacakları için mutlu olduklarını söyledi.

Cemaatle birlikte namaz kılmayı çok özlediklerini belirten Diyarbakırlılar, Covid-19 salgının bir an önce bitmesi için Rabbimize el açıp duada bulunacaklarını belirterek camilerdeki eski günleri yaşamak istediklerini söyledi.

Diyarbakır halkı: Camilerde cemaatle namaz kılmayı çok özlemiştik

"Cuma namazını eda etmek için saat sabah 09.30'dan beri buradayım"

Sabah 09.30'dan beridir camide yerini aldığını belirten Abdurrahman Kan, "Covid-19 salgınından dolayı kalabalık ortamı özledik. Şu an Ulu Camii'ndeyiz. Burası da 5'inci Harem-i Şerif zaten. 10 kişinin saf yapabileceği alanda maalesef 3 kişi oturmak zorundayız. İnşallah Rabbim eda edeceğimiz Cuma namazını kendi katında kabul eyler. Cuma namazını eda etmek için saat sabah 09.30'dan beri buradayım. Yer kalmaz endişesi ile bu saatte geldim. Heyecan var, mutluluk var." dedi.

Diyarbakır halkı: Camilerde cemaatle namaz kılmayı çok özlemiştik

"Allah bizi camisiz, ezansız, Cuma'sız bırakmasın"

Covid-19'dan dolayı yaşanılan bu zor süreçte caminin hayatımızdaki yerinin ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken Diyarbakır merkez Kayapınar Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Çelik, namaza gelen halkın, namaz hasretiyle yanıp tutuştuğunu gördüğünü söyledi.

Çelik, "Kayapınar Belediyesi ve Kayapınar Kaymakamlığı olarak vatandaşlarımızın Cuma namazını daha rahat edebilecekleri alanlar tespit ettik. Bu alanlarda personellerimiz de bulunmaktadır. Bütün vatandaşların evlerine götürebileceği seccadeler bıraktık. Maske ve kolonyayla da destekte bulunuyoruz. Türkiye ve özellikle de Diyarbakırlıların çok heyecanlı olduğunu görüyoruz. Pandemi sürecinde cemaatle namazın ne kadar büyük bir anlam taşıdığının farkına vardık. Caminin sosyal ve psikolojik anlamda aile hayatımızdaki etkilerini görebildik. Bizi yaratan Yaratıcımızın, namazı bize niçin farz kıldığını, cemaatle namaz kılmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık.  Allah bir daha bizi böyle bir imtihandan geçirmesin. Allah bizi camisiz, ezansız, Cuma'sız bırakmasın inşallah. Diyarbakırlıların namaza karşı bir heyecanı ve sevgisi var. Namaz kılanların cemaatle namaz kılmanın hasretiyle yanıp tutuştuğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır halkı: Camilerde cemaatle namaz kılmayı çok özlemiştik

"Cemaatle namaz kılmayı 2,5 aydır özlemişim"

Cuma namazını cemaatle kılacağı için mutlu olduğunu belirten Reşat Sürer, "Bugün Cuma namazını kılacağım için çok mutluyum. Cemaatle namaz kılmayı 2,5 aydır özlemişim. Yasağın olduğu geçtiğimiz günlerde içerde namaz kılıp dışarı çıkmam bir oldu. Çünkü orada kalabalık oluşuyordu bu da risk demekti. Bugün dışarda kılacağız çok şükür." şeklinde konuştu. 

Diyarbakır halkı: Camilerde cemaatle namaz kılmayı çok özlemiştik

"İnşallah en kısa sürede virüs biter, biz de özlediğimiz camilerimize sürekli geliriz"

Covid-19 salgınından dolayı özlediği camilere gelemediğini belirten Behcet Azkan, "Allah'a şükürler olsun ki Ulu Camii'ye gelip Cuma namazını kılmaya geldik. Namaz kılmak için hava da çok güzel. İnşallah bu virüs de bir an önce biter, zira cemaatle namaz kılmayı çok özledik. Virüsten dolayı özlediğimiz camilerimize gelemiyorduk. İnşallah en kısa sürede virüs biter, biz de özlediğimiz camilerimize sürekli geliriz." diye belirtti.

Diyarbakır halkı: Camilerde cemaatle namaz kılmayı çok özlemiştik

"Rabbimize şükürler olsun ki bugünlere kavuştuk"

Yaklaşık 2,5 aydır cemaatle namaz kılamadığı camilere kavuştuğu için şükreden Hakkı Bayram, "Yaklaşık 2,5 aya yakındır ne Cuma namazlarını ne de bayram namazını maalesef camilerde kılamıyorduk. 50 yaşındayım, ben ilk defa böyle bir şey görüyorum. Diyarbakır gibi tarihi bir kentimizde böyle güzel yerler ve camiler olmasına rağmen gelip namaz kılamamak bizleri çok üzüyordu. Yine de Rabbimize şükürler olsun ki bizi bugünlere kavuşturdu, uzun süreden sonra tekrardan camilerimizde namaz kılmayı nasip etti." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır halkı: Camilerde cemaatle namaz kılmayı çok özlemiştik

Uzun süreden sonra cemaatle namaz kılacağı için duygulu ve ağlamaklı olduğunu belirten Cevdet Erik, "Çok heyecanlı ve mutluyum. Ağlama duygusu hissediyorum. İnşallah camisiz geçirdiğimiz Cumalardan dolayı Rabbimiz bizi affeder." temennisinde bulundu.

Diyarbakır halkı: Camilerde cemaatle namaz kılmayı çok özlemiştik

"2 buçuk aydan sonra Cuma namazı kılmak çok güzel bir duygu"

Yaklaşık 2,5 ay camilerin kapalı kalmasını "Yürek burkan bir durum" olarak tarif eden Hasan Koç, "2 buçuk aydan sonra Cuma namazı kılmak çok güzel bir duygu. Bunca zamandır ibadet yerlerimiz kapalıydı ve bu da yürek burkan bir duyguydu. Şu an çok mutluyuz." dedi.

Diyarbakır halkı: Camilerde cemaatle namaz kılmayı çok özlemiştik

"İnşallah bu virüs biter eski hayatımıza döneriz"

Covid-19 salgının bir an önce bitip hayatın da normale dönmesini temenni eden Veysel Ay, "Coronavirus salgınından dolayı 3 aydır neredeyse hayat durmuştu. Allah'ın rahmeti üzerimize olsun. Camiler kapalı olduğundan dolayı namazımızı park alanında kıldık. İnşallah en kısa zamanda camilerimize tekrar geri dönüp ibadetimizi yerine getiririz. Rabbimden, bu virüsün biterek eski hayatımıza dönmemizi diliyorum." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır halkı: Camilerde cemaatle namaz kılmayı çok özlemiştik

"Cuma namazımızı kardeşlerimizle beraber eda ettik; sevinçliyiz, mutluyuz ve gururluyuz"

Cemaatle namaz kıldığı için mutlu olduğunu ifade eden Reşit Özdemir, Diyarbakırlıların dini hassasiyetlere gösterdiği önemden ve bu toplumda bulunmaktan dolayı kendisiyle gurur duyduğunu söyledi.

Özdemir, "Bugün çok güzel bir gün yaşadık ve Cuma namazımızı kardeşlerimizle beraber eda ettik. Sevinçliyiz, mutluyuz ve gururluyuz. Bugünlerin hasretiyle yanıyorduk ve Allah'a şükürler olsun ki o gün bugün oldu. Herkesin bildiği gibi bu bölge ve özellikle de Diyarbakırlılar dini hassasiyetine dikkat ediyor. İslam'a bağlı bir şehirdir ve namaz vakitlerini kaçırmazlar. Müslüman bir toplumun içerisinde olduğum içinde bundan gurur duyuyorum. Müslümanlar böyle bir günü gördükleri için sevinçliler, mutlular. İnşallah bundan sonra da devamı gelir. Herkes kurallara riayet etsin ki camilerde cemaatle namaz kılabilelim." şeklinde konuştu.

Diyarbakır halkı: Camilerde cemaatle namaz kılmayı çok özlemiştik

"Cami ve cemaatten uzak durmak çok acı verici bir durumdu"

Cami cemaatinden Abdullah yıldız ise "Uzun süre boyunca cemaatle namaz kılmanın hasretiyle yanıyorduk. Namaz kılarken çok duygulandım. Allah bizi bu tür hastalıklarla sınamasın inşallah. Cami ve cemaatten uzak durmak çok acı verici bir durumdu. Allah'a şükür bugün namazımız cemaatle eda ettik. Covid-19'a karşı alınan kurallara uyalım ki camilerde de cemaatle tüm vakit namazlarımızı kılabilelim."  (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55