,
  • BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 24 °C

Diyanet-Sen Batman Şube Başkan Yardımcısı Gültekin: Stokçuluk insana yapılan büyük bir zulümdür

Diyanet-Sen Batman Şube Başkan Yardımcısı Gültekin: Stokçuluk insana yapılan büyük bir zulümdür
Haksız kazanç yolu olmasından ötürü stokçuluk, karaborsacılığın dinde haram kılındığını belirten Diyanet-Sen Batman Şube Başkan Yardımcısı Salih Gültekin, tüccarlara bu yollara tevessül etmemeleri uyarısında bulundu.

 

İnsanların ihtiyacı varken ellerindeki malları bekletmenin insana yapılan büyük bir zulüm olduğunu vurgulayan Gültekin, karaborsacılık ve stokçuluğun ayet ve hadislerle lanetlendiğini söyledi.

Karaborsacılık ve stokçuluk yapanların mallarında bereketin kalmayacağını, bu kötü yolun kendilerini iflasa götüreceğini ifade eden Gültekin, karaborsacılık ve stokçuluktan uzak durulması gerektiğini kaydetti.

“Hem ahlaki hem de dini olarak caiz değildir”

Topluma zarar verdiği için İslam dininin stokçuluğu haram kıldığını hatırlatan Gültekin, “Toplumun içinde bazı kişilerin sırf kendi menfaatleri uğruna, kendi malları değerlensin ve yükselsin diye daha yüksek bedellerle satacakları için bundan dolayı birçok insana haksızlık olmasından dolayı karaborsacılık ve stokçuluk yapmaları hem ahlaki hem de dini olarak caiz değildir. Faizcilik, karaborsacılık ve stokçuluk yasaklanmasının temel sebebi haksız kazanç olduğudur. Rabbimiz ayeti kerimede buyurduğu gibi insanlara zulüm ve haksız yere birbirlerinin malını yedikleri için haram kılınmıştır.” dedi.

Diyanet-Sen Batman Şube Başkan Yardımcısı Gültekin: Stokçuluk insana yapılan büyük bir zulümdür

Molla Salih Gültekin

“Malı almada sıkıntı çeken insanların vebali stokçuluk yapanların boynundadır”

Karşı tarafa zarar verecek her alışverişin haram kategorisine girdiğine işaret eden Gültekin şöyle devam etti:

“Karşı tarafın rızası olmadan bir tarafın yarar sağlaması, kendi menfaati için insanlara zarar vermesi bu kategoride ele alınabilir. Stokçuluk ve karaborsacılık; malı haram ve haksız yol ile kenarda veya depoda bekletmektir. İnsanların ihtiyacı varken bu malları bekletmek karaborsacılıktır, stokçuluktur ve bu insana yapılan büyük bir zulümdür. Bir malı almada sıkıntı çeken insanların vebali stokçuluk yapanların boynundadır.”

“Karaborsacılık ve stokçuluk yapan kendini iflasa götürür”

Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) karaborsacılığı ve stokçuluğu lanetlediğini vurgulayan Gültekin, “Hadisi şerifte ‘Bir kimse Müslümanların yiyeceğini depolar, onları piyasaya sürmez ise bundan dolayı Allah onu hastalık ve iflas ile karşı karşıya getirir’ diye buyuruyor. Karaborsacılık ve stokçuluk yapan insan zannediyor ki bunu yaparak malını çoğaltacak. Hâlbuki ayeti kerime ve hadisi şerifte de belirtildiği gibi o kendini iflasa götürüyor.” diye konuştu.

“Helal çalışan tüccar peygamberler, şehitler ve salihlerle haşredecektir”

Allah Teâlâ’nın helal çalışan tüccarın malına bereket yağdırdığına dikkat çeken Gültekin, “Onu peygamberler, şehitler ve salihlerle haşredecektir. Onun makamı onlara yakındır. Peki, hangi tüccarlar? Dürüst, karaborsacılık yapmayan, stokçuluk yapmayan ve faize bulaşmayan tüccarlar Allah Teâlâ tarafından övülmüş ve rahmetiyle kuşatılacak kişilerdir.” ifadelerini kullandı.

“Birbirimize rahmet ve şefkat gösterelim ki Rabbimiz de bize göstersin”

Tüccarların stokçuluktan, karaborsacılıktan, malı saklamaktan uzak durması gerektiğini belirten Gültekin, son olarak şunları söyledi: “Böyle olmalıyız ki Rabbimiz mevcut olan hastalıları ve virüsleri yok etsin. Birbirimize güvenimiz olsun. İnsanlar ve Müslümanlar olarak birbirimize rahmet ve şefkat gösterelim ki Rabbimiz de bize şefkat ve rahmet göstersin. İnsanlara şefkat ve merhamet kanatlarımızı gerelim ki Rabbimiz de bize yardım etsin.”(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55