,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Hac ümmet bilincinin yeryüzüne ilanıdır

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Hac ümmet bilincinin yeryüzüne ilanıdır
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Hac ibadeti sayesinde Müslümanlar arasında, ortak bir zeminde ve evrensel düzeyde bir bütünleşme ve kaynaşma gerçekleşir." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın daveti üzerine “İslam Ülkeleri Hac Organizasyon Başkanları Bayramlaşma Buluşması” 40’a yakın ülke temsilcisinin katılımıyla Mekke’de yapıldı

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, katılımlarından dolayı davetlilere teşekkür ederek, “Yüce Allah haclarımızı makbul ve mebrur eylesin.” niyazında bulundu.

Hac ibadetinin, İslam düşüncesinin ve Müslüman hayatının temel ilkelerini bünyesinde toplayan büyük bir ibadet olduğunu belirten Erbaş, şöyle konuştu:

“Hac ibadeti, ulusal ve uluslararası etkileriyle kardeşlik ve birliktelik ruhunu dinamik biçimde yaşatan bir ibadettir. Müslümanların bilgi alışverişinde bulundukları dünya çapında bir kongre özelliğine sahiptir. Hac ibadeti sayesinde Müslümanlar arasında, ortak bir zeminde ve evrensel düzeyde bir bütünleşme ve kaynaşma gerçekleşir. Bu kaynaşmayla İslam mensuplarının bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunarak, sorunlarını birlikte çözmeye çalışmaları, aralarındaki imani bağın kuvvetini ortaya koyması bakımından da oldukça önemlidir. Bütün bu evrensel yönleriyle hac, ümmet bilincinin, kardeşlik ruhunun yeryüzüne ilanıdır.”

“Kardeşliğimize zarar verecek hiçbir şeye fırsat vermemeliyiz”

Erbaş, Müslümanlar arasındaki kardeşlik bağına zarar verecek hiçbir şeye fırsat vermemeleri gerektiğine vurgu yaparak, “Coğrafyamızda özellikle ırk, mezhep, meşrep ve ideoloji üzerinden fitne ve tefrika çıkartılarak bu kardeşliğin zayıflatılmasına müsaade edemeyiz. Aynı inancın mensupları olarak omuz omuza saf tutan, aynı kıbleye yönelen, yan yana kıyama duran, aynı duygularla başını secdeye koyan insanların birbirlerine karşı fitne ve tefrikanın unsuru olmalarını nasıl düşünebiliriz? Sizler de takdir edersiniz ki, İslam coğrafyası dünyanın en nezih coğrafyası olabilir. İslam ümmeti, dünyanın imreneceği bir bağlılığı ortaya koyabilir. Bütün sorunlarının üstesinden gelebilir. Bu da ancak bizlerin gayretleriyle gerçekleşecektir.” diye konuştu.

“Hac, vahdet ahlakına çağırıyor”

Haccın, kardeşlik bilincine, karşılıklı samimiyet ve güven bilincine davet ettiğinin altını çizen Erbaş, “Hac, Allah’a kullukta buluşulacak tevhit inancına ve İslam kardeşliğinde buluşulacak vahdet ahlakına çağırmaktadır. Müslümanlar için daha huzurlu bir hayat ve daha güvenli bir gelecek ancak bu iki ilkeyi, tevhit ve vahdet bilincini hakkıyla hayata hâkim kılmakla mümkün olabilecektir.” ifadelerini kullandı.

“İslam düşmanlığı faaliyetlerine karşı beraberce mücadele etmeliyiz”

Başkan Erbaş, inancı, mukaddes değer ve kavramları istismar edenlere karşı dayanışma içinde hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyanın belli merkezlerinde üretilen İslam düşmanlığı faaliyetlerine karşı beraberce mücadele etmeliyiz. Etnik, mezhebi ve meşrebi farklılıklar üzerinden fitne üretilerek müminlerin bölünüp parçalanma girişimlerine karşı hep birlikte önlem almalıyız. Bunun için, Müslüman ülkelerin ve toplulukların dini kurumları ve kuruluşları olarak daha yakın ilişki içinde bulunmamız gerekir. Daha çok bir araya gelerek tecrübe paylaşımı ve ortak çalışmalar yapmamız gerekir. Din eğitimi, din hizmeti alanında yaptığımız ortak çalışmaları en güçlü hale getirmemiz gerekir. Güncel dini meselelere çözüm üretme çabamızı birleştirmemiz gerekir. Her alanda iş birliği ile hizmetimizi ve gücümüzü büyütmemiz gerekir. İnanıyorum ki, yüce Rabbimiz bu çabalarımızı bereketli kılacak, destekleyecek ve bizleri nice güzel ve hayırlı işler yapmaya muvaffak kılacaktır.”

Konuşmasının sonunda temsilcilerin Kurban Bayramı'nı tebrik eden Başkan Erbaş, “Bayramınızın birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin pekişmesine, bütün insanlık için barış, güven ve huzura vesile olmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyorum.” dedi.

Ülkeleri temsilen konuşan Cezayir Evkaf ve Din İşleri Bakanı Dr. Yusuf Belmehdi ise davetinden dolayı Erbaş’a teşekkür ederek, İslam aleminin Kurban Bayramı'nı tebrik etti.

Davete, Filistin, Pakistan, Sudan, Suriye, Irak, Kuveyt, Rusya, İran, Yemen, Çad, Tayland, Fildişi Sahili, Cezayir, Kazakistan’ın da aralarında olduğu 40’a yakın ülkeden temsilci katıldı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55