,
  • BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

DİKA İran’da Türk Ticaret Merkezi Açılışı ve Türkiye - İran İş Forumuna katıldı

DİKA İran’da Türk Ticaret Merkezi Açılışı ve Türkiye - İran İş Forumuna katıldı
Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen Türk Ticaret Merkezi’nin açılışı ve Türkiye - İran İş Forumu gerçekleştirildi.

Dicle Kalkınma Ajansı “2017 Yılı Çalışma Programı” ile Ajans’ın “Bölge Planı” öncelikleri doğrultusunda Bölgenin yatırıma yönelik rekabet avantajlarının tanıtımı ve ihracat kapasitesinin artırılması yoluyla sektörel gelişmeye katkı sağlanması hedeflerini gerçekleştirmek üzere İran'da düzenlenen programa katılım sağladı. DİKA adına Genel Sekreter Yılmaz Altındağ’ın yanı sıra Ajans’ın Yönetim Kurulu üyeleri Batman Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy ile Batman İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Metin Yalçın ve DİKA uzmanlarından oluşan heyet katıldı.

Dicle Kalkınma Ajansı faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi’nin (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) pazar payının arttırılması amacıyla iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkanlarının oluşturulması hedeflenmektedir. Düzenlenen programa, Ajans Bölgesi’nde faaliyet gösteren şirketlerden inşaat malzemeleri, mobilya, ev tekstil ürünleri ve makine sektörleri başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun ürünler imal edip ihraç eden firmalar da katılım sağladı.

İran’ın başkenti Tahran’a, ilk yabancı ticaret merkezi özelliği taşıyan, 4500 metrekarelik bir alanda kurulan Türk Ticaret Merkezi’nin açılışı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından yapıldı. Bakan Zeybekçi, "Bu projeyle, İran’da Türk ihracatçılarımızın, üreticilerimizin, sanayicilerimizin bir merkezde toplanması ve bunların da hükümetimiz tarafından desteklenmesi hedeflenmektedir. Biz bunu ilk önce yanı başımızdaki komşumuzdan, kardeş ülke İran'dan başlamayı tercih ettik. Bu amaçla ilk ticaret merkezimizi de İran'da açıyoruz, çünkü biliyoruz ve inanıyoruz ki İran ile Türkiye birbirinin rakibi değil, birbirini tamamlayan iki ülkedir" dedi.

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Türk Ticaret Merkezi’nde basına yaptığı açıklamada Ekonomi Bakanlığı koordinasyonuyla gerçekleşen program ve Türk Ticaret Merkezi’nin açılışıyla Tarihi İpek Yolu güzergâhında iki önemli sınır komşusu olan Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ilişkiler ve dış ticaret hacmini geliştirmeye yönelik önemli bir adım atıldığını söyledi. Ülkemiz ve özellikle İran’a yakın olan Bölge'mizde faaliyet gösteren ve dış ticaret yapan firmalar için İran’ın önemli bir Pazar olduğunu kaydeden Altındağ, Türk Ticaret Merkezi’nin bu yönde bağlantılar kurulmasına ve ticaretin gelişmesine ön ayak olacağını belirtti.

İki yıl önce yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Antlaşması ile geçen yıl Türkiye'nin İran'a yaptığı ihracat önceki yıla göre % 39 artarak 725 Milyon dolardan bir Milyar doların üzerine çıktı. Bu yılın ilk 5 ayında İran'a yapılan ihracat TTA kapsamındaki ürünlerde % 8 artarak 391 Milyon dolara çıktı. TTA kapsamında İran'dan yapılan ithalat ise 2016'da % 42 artarak 32 Milyon dolara çıktı.

Dicle Kalkınma Ajansı, yerel yönetimler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörde karşılıklı iletişim kanalları geliştirmek, iş dünyasına yönelik bölgemizdeki ve İran’daki yatırım fırsatlarını tanıtmak, iki ülke arasındaki olası iş birlikleri ile ticareti arttırmak amacıyla yaptığı çalışmaların devam edeceği belirtildi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55