,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C

Deri sektör kurulu sektör sorunlarını görüşmek üzere İzmir’de toplandı

Deri sektör kurulu sektör sorunlarını görüşmek üzere İzmir’de toplandı
Deri Sektör Kurulu, Ege ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği temsilcilerinin katılımıyla İzmir’de toplandı.

Sektör Kurulunda; Deri Sektörünün, ihracatını artırmak için görüşülen en önemli gündem maddelerinden biri olan Türk Ticaret Merkezleri’nin tekrar sektöre anlatılmasının kararı alındı.

 

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, Türk deri firmalarına New York TTM’de yer alma çağrısını yenilerken, dünyanın önemli moda merkezlerinden Milano’da da TTM kurulmasının planlandığı müjdesini verdi ve deri konfeksiyon, ayakkabı ve saraciye ihracatçılarını Milano TTM’de yerlerini almaya davet etti.

 

Deri ihracatçıları, New York TTM için 2016 yılı Nisan ayından beri gerek İstanbul Deri İhracatçıları Birliği, gerekse Ege Deri İhracatçıları Birliği tarafından yapılan çağrılara ve basın duyurularına kayıtsız kalınca New York Türk Ticaret Merkezi Türk deri sektöründen katılım olmadan 2017 yılı Eylül ayında faaliyete geçmişti.

 

Türkiye Ticaret Merkezleri’nin Türkiye'nin 2023 ihracat stratejisi hedefleri doğrultusunda, değişen rekabet koşullarına ve ihtiyaca uygun olarak ihracatın gelişmesine olanak sağlamak amacıyla devlet destekli yürütülen proje bir proje olduğu bilgisini paylaşan Galiko, “Ekonomi Bakanlığı tarafından hedef ülke olarak belirlenen ülkelerde kurulan Türk Ticaret Merkezleri’nde yüzde 75, diğer ülkelerde yüzde 60’a kadar devlet desteğinden yararlanılıyor. İhracatçılarımız için büyük avantajları barındırıyor. İzmir’de toplanan Deri Sektör Kurulu’nda Türk Ticaret Merkezleri’nde deri sektörünün deri konfeksiyon, ayakkabı ve saraciye sektörleriyle güçlü bir şekilde yer alması için tekrar bir tanıtım çalışması yapma kararı aldık” diye konuştu.

 

Türk Ticaret Merkezlerinde kümelenme olmalı

 

Türk Ticaret Merkezleri’nde, birbiriyle bağlantılı sektörlerin kümelenmesinin hedeflendiğini anlatan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko şöyle devam etti: “New York TTM’de şu anda Türk hazırgiyim, ev tekstili, iş kontratları ve halı sektörlerinden 30 firma yerini almış durumda. 2016 yılı Nisan ayından bu yana yaptığımız tüm çağrılara rağmen; Deri konfeksiyon, ayakkabı, saraciye sektörlerinden firmalarımız New York TTM’de yer almadılar. New York TTM’de halen 10 firmalık kapasite var. Deri konfeksiyon, ayakkabı, saraciye ihracatçısı firmalarımızı faaliyete geçmiş olan New York TTM ve önümüzdeki süreçte dünyanın önemli moda merkezlerinden Milano’da kurulması planlanan Milano TTM’ye katılmaya ve bu pazarlarda ihracatlarını arttırma fırsatını değerlendirmeye davet ediyorum.”

 

ABD ile dış ticaretimiz potansiyelin çok altında

 

Türkiye’nin ABD’ye ihracatının 2016 yılında 6,6 milyar dolar, ithalatın ise 10,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği bilgisini veren Galiko, "Amerika'nın dünyanın en büyük ticaret devi olduğunu düşündüğümüzde bu rakamlar iki ülke potansiyelini tam olarak yansıtmıyor. Mutlaka bu rakamları çok daha yukarılara çıkarmamız gerekiyor. Bu yıl Türkiye’nin ABD’ye ihracatı ise Ocak – Eylül döneminde yüzde 26.5’lik artışla 5 milyar 965 milyon dolara ulaştı. New York TTM ve Şikago TTM ile ABD’ye Türkiye’nin ihracatının ciddi bir artış gösterecek” şeklinde konuştu. Galiko, Türk deri sektörünün ABD’ye yaptığı ihracat 2010 yılında 21 milyon dolar iken 2016 yılı sonunda 42 milyon dolara ulaştığınıda dile getirdi.

 

İtalya’daki kan kaybı TTM ile önlenecek

 

Türk ihracatçıları, dünyanın en önemli moda merkezlerinden biri konumunda olan İtalya’nın Milano kentinde Türk Ticaret Merkezi kurma çalışmalarına hız verdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde kurulan Türk Ticaret Merkezi A.Ş.’nin koordinesiyle Milano’nun Duomo Meydanına 2 dakikalık mesafede 3 bin 785 metrekarelik bir binada TTM kurma çalışmalarına start verildi.

 

Türk deri sektörünün 2014 yılında 153 milyon dolar ihracat yaptığı İtalya’ya ihracatının 2016 yılında 74 milyon dolara gerilediğine dikkati çeken Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, İtalya pazarındaki kan kaybını Türk Ticaret Merkezi ile durdurmak ve İtalya’ya ihracatta eski günlere dönmek istediklerini sözlerine ekledi.

 

Firmalar sadece yüzde 25'ini ödüyor

 

Türk Ticaret Merkezlerinde firmaların hiçbiri merkez içinde şirket olarak faaliyet göstermiyor. Firmalar şirket kurmayla ilgilenmiyor, onun için ayrı bir masrafa girmiyor.

 

TTM’lerde TİM'in şirketi Türk Ticaret Merkezi A.Ş. üzerinden işlemler yürütülüyor. Normalde devlet yardımlarında firmalar harcamayı yapıp, ondan sonra devletten talep ediyorken, TTM'lerde bütün paraları Türk Ticaret Merkezi A.Ş.ödüyor. TTM’deki firmalardan hedef pazar ise; sadece yüzde 25'ini, hedef pazar değilse yüzde 40’ını alıyor. Ekonomi Bakanlığı’na müracaat ve devlet destekleri takibini Türk Ticaret Merkezi A.Ş. yapıyor.

 

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, üyelerinin yoğun olarak bulunduğu Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde Türk Ticaret Merkezleri ile ilgili tanıtım toplantısı yapmayı planlıyor.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55