,
  • BIST 9530.47
  • Altın 2478.563
  • Dolar 32.4466
  • Euro 34.6709
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C

Deprem psikososyal destek çalışmaları devam ediyor

Deprem psikososyal destek çalışmaları devam ediyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlara yönelik psikolojik ilk yardım ve psikososyal destek çalışmaları ilk günden itibaren Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezimiz rehber öğretmen/psikolojik danışmanları tarafından yürütülüyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik psikolojik ilk yardım ve psikososyal destek çalışmaları ilk günden itibaren Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi rehber öğretmen/psikolojik danışmanları tarafından yürütülüyor.

Bu kapsamda Batman'a deprem bölgelerinden gelen vatandaşlara yönelik deprem sonrası ihtiyaç duydukları tüm çalışmalar İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde yapılıyor.

Planlanan ve yürütülen çalışmalar kapsamında; Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezi öncelikle İl Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Ekibi ile toplantı yapılıp durum değerlendirmesi yapılarak hızlı bir şekilde şekilde çalışmalar planlandı. İl/İlçe Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Ekiplerimizle toplantılar yapılarak saha çalışmalarına hazır hale getirildiler.

Batman'da görev yapan rehber öğretmen/psikolojik danışmanlardan deprem bölgelerinde veya Batman'da yapılacak psikososyal destek çalışmalarında gönüllü çalışmak isteyen rehber öğretmen/psikolojik danışman listesi oluşturulup bu gönüllü rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara psikolojik ilk yardım ve psikososyal destek çalışmaları hakkında mesleki becerilerinin geliştirilmesi amacıyla psikolojik ilk yardım, deprem, kayıp-yas ve göç psikoeğitimleri konularında 14-15 Şubat tarihlerinde Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezinde eğitim verildi.

Gönüllü rehber öğretmen/psikolojik danışmanlarımızdan 11 rehber öğretmen/psikolojik danışmanımız, Gaziantep’in İslâhiye ilçesine giderek 5 psikososyal destek çadırı kurup bu psikososyal çadırlarında çocuk ve yetişkinlere yönelik psikososyal destekte bulundular.

Depremden etkilenen vatandaşlarımıza, Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından verilen bireyle psikolojik danışma hizmetlerini etkili sunabilmek ve randevu taleplerini alabilmek için ilimizde bulunan alışveriş merkezleri ve hastaneler gibi yerlere bilgilendirme afişleri asılarak el broşürleri dağıtıldı. Rehberlik ve Araştırma Merkezi psikolojik danışmanlarından psikolojik destek isteyen vatandaşlarımız afişimizde bulunan telefon numaralarını arayarak randevu alabilirler.

17 Şubat tarihinde ilimizde görev yapan rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar ile Bakanlığımızın paylaştığı deprem psikoeğitimi planlarının okullarda sağlıklı yürütülebilmesi için çevrimiçi olarak Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Çakan’ın açılış konuşması ve Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Sedat Kurt’un sunumuyla toplantı gerçekleştirildi.

20 Şubat tarihinde rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar tarafından okullarında görev yapan öğretmenlere yüz yüze, rehber öğretmen/psikolojik danışmanı olmayan okulların öğretmenlerine ise Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezi rehber öğretmen/psikolojik danışmanları tarafından uzaktan eğitim yoluyla Deprem Öğretmen Bilgilendirme Oturumu yapıldı.  21 Şubat tarihinde de rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar tarafından velilere, rehber öğretmen/psikolojik danışmanı olmayan okulların velilerine de Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından uzaktan eğitim yollarıyla Deprem Veli Oturumu düzenlendi.

Depremden etkilenen çocuklar ve yetişkinlere yönelik yapılacak olan psikolojik ilk yardım ve psikososyal destek çalışmalarında dikkat edilmesi gereken hususlar, okulların açıldığı ilk gün öğretmenlerin yapması gerekenler, psikolojik ilk yardımda ilk temasın kurulması ve travma sonrası stres bozukluğu belirtileri konuları hakkında bilgilendirici afişler ve broşürler hazırlanarak web sitelerimizde ve sosyal medya hesaplarımızda paylaşıldı.

23 Şubat tarihi itibariyle rehber öğretmen/psikolojik danışmanların müşavirliğinde okullarda sınıf rehber öğretmenleri tarafından öğrencilere deprem psikoeğitimi uygulanmaya başlandı. İki hafta sürecek olan psikoeğitim süreci sonrasında okul psikolojik danışmanları tarafından kayıp-yas konularında tekrar öğretmen ve veli oturumları düzenlenecektir. Psikolojik danışmanı olmayan okulların öğretmen ve veli oturum süreçlerini de Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezi planlayarak düzenleyecektir. Okul rehber öğretmen/psikolojik danışmanlarımız okullarında deprem etkisinde kalan öğrencilerle özel çalışmaya başladılar.

Deprem bölgesinden Batman'a gelen ve Süveybe Ana Kız Öğrenci Yurduna yerleşen vatandaşlarımıza yönelik Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Çakan ve Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışman Yunus Gayretli tarafından deprem bilgilendirme semineri verildi.

Deprem bölgesinden gelerek Batman'da Süveybe Ana Kız Öğrenci Yurduna yerleşen vatandaşlarımıza yönelik psikososyal destek çalışmaları kapsamında 24 Şubat tarihi ile gönüllü rehber öğretmen/psikolojik danışmanlarımızdan oluşan ekiplerle yetişkin-çocuk psikolojik danışma ve deprem, kayıp-yas psikoeğitim oturumları devam ettiği belirtildi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55