,
  • BIST 9576.8
  • Altın 2479.762
  • Dolar 32.503
  • Euro 34.6364
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 26 °C

D Vitaminini Yükseltmek İçin Ne Yapmalıyız?

D Vitaminini Yükseltmek İçin Ne Yapmalıyız?
Çakmak Erdem Hastanesi’nden Diyetisyen Yeşim Nemutlu, kemik sağlığından bağışıklığın güçlendirilmesine kadar pek çok faydası olan D vitaminini yükseltmek için neler yapmamız gerektiğini anlattı.

Dünya genelinde Covid-19 pandemisinin yaşanmasıyla birlikte, bağışıklık sistemi ve sağlıklı beslenme ilişkisinin önemi daha fazla gündeme gelmeye başladı. D vitamini de bağışıklık ve metabolizma üzerindeki potansiyel etkileriyle bu süreçte önemini bir kez daha göstermiştir. Dolayısıyla da D vitamini nasıl arttıralacağı en merak edilen konulardan biri. Dyt. Yeşim Nemutlu bu konu hakkında şunları söyledi:

“Esas olarak ciltte 7-dehidrokolesterolün, UVB radyasyonuna maruz kalmasıyla D vitamini üretilmektedir ve bu vitamini çok az besin içermektedir. Vücutta bulunmakta olan D vitamininin, %90-95’ inin güneş ışığından üretildiği bilinmektedir. Bu nedenle güneş ışığı ile ilgili;  maruz kalınan süre, uygun ultraviyole ışık, hangi paralelde yaşandığı, yılın hangi mevsiminde olunduğu ve günün hangi saatinde olunduğu D vitamini seviyelerimizi etkilemektedir. D vitamininin vücuttaki düzeylerini etkileyen bir diğer faktörler ise bunlar beslenme alışkanlıkları, kültürel etkiler, güneşlenme alışkanlıkları, cinsiyet faktörü, ten rengi, rakım seviyesi, çeşitli hastalıklar, kullanılan ilaçlar, obezite, genetik faktörler olarak sıralanabilir.”

GÜNEŞTEN DOĞRU FAYDALANIN

“D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır.” diyen Dyt. Nemutlu, güneşten doğru faydalanmak içinse şu tavsiyelerde bulundu: “D vitamini eksikliğinin önlenmesi ve tedavisi için doğal güneş ışığı takviyesi -güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde D vitamininin emilimi daha iyi olacağı için- sabah 10.00 ile öğleden sonra 15.00 saatleri arası ve günde 15-30 dakika uygundur.”

DENİZ ÜRÜNLERİ D VİTAMİNİ İÇİN İYİ BİR KAYNAK

Peki, güneşten aldığınız D vitaminine ek olarak, beslenmenizle de bu ihtiyacınızı pekiştirmek isterseniz  ne yemeniz gerekir? Dyt. Nemutlu bu soruya şöyle cevap verdi: “Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır. Yağlı balıkların dışındaki besin kaynakları, normalin üzerinde tüketilmiş olsa bile, eksiklik durumunda, D vitamini gereksinmesini karşılayamayabilir. Dünya genelinde yapılan çalışmalar diyetle alınan D vitamininin yetersiz olduğunu ve yeterli D vitamini seviyesine ulaşmak için diyet stratejileri geliştirmek gerektiği ve doktor kontrolünde D vitamini takviyesi alınması gerektiği belirtilmektedir. Geçmişten günümüze yapılan araştırmalar D vitamininin, kemik sağlığının korunup sürdürülmesi rolünün ötesinde birçok işlevi olduğunu göstermektedir. D vitamininin rol aldığı biyolojik fonksiyonlar çok çeşitlidir. Bu vitamin kemik büyümesi için iskelet metabolizmasından, kalsiyum homeostazisine; bağışıklık sisteminden, sinir sistemi ve kardiyovasküler sistemlerde düzenleyici fonksiyonlara kadar görev alır. D vitaminin bağışıklığa faydası, antimikrobiyal fonksiyonları desteklerken inflamatuvar aktiviteyi ve adaptif immün yanıtı başlatma kapasitesini azaltması ile ilgilidir. Astım ve alerjik rinit gibi immün sistem disfonksiyonu sonucu ortaya çıkan hastalıklar, gebelik döneminde D vitamini düşük olan annelerin bebeklerinde daha sık görülmektedir. Vücutta D vitamini ve metabolitleri ile kalsiyum ve fosfor arasında önemli bir denge vardır. D vitamini hormonal olarak dışarıdan vücuda alınan kalsiyumun bağırsaklardan emilimini sağlayarak serum kalsiyum seviyelerini regüle eder.”

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55