,
  • BIST 9574.22
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan "Nakba" mesajı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan "Nakba" mesajı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutulması ve "Büyük Felaket" olarak ifade edilen Nakba'nın 72'nci yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Filistin halkının maruz kaldığı ve tarihe "Büyük Felaket" olarak geçen Nakba'nın devam eden işgalin, hukuksuzluğun, zulmün ve adaletsizliğin adı olduğunu söyledi.

Kalın, yaptığı yazılı açıklamada, Nakba'nın, 72 yıldır devam eden işgal, hukuksuzluk, zulmün ve adaletsizliğin adı olduğunu ifade etti. Kalın, Kudüs'ün hukuki, dini ve tarihi statüsünü değiştirmeye yönelik her adımın ateşle oynamak olduğu uyarısında bulundu.

"Bir asırdan fazla bir süredir öz vatanında parya durumuna düşürülen Filistin nüfusunun yüzde 70'i, yurdundan edilmiş ve 6 milyon Filistinli mülteci olarak farklı ülkelerde yaşamak zorunda bırakılmıştır." diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"BM kararları ve uluslararası hukukun aleni hükümlerine rağmen Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimleri devam etmekte ve Filistinli aileler evlerinden zorla çıkartılmaktadır. Bu haksızlığa ve hukuksuzluğa çözüm üretemeyen uluslararası toplum, bugün de başka bir sınamayla karşı karşıyadır. 10 yıllardır sistematik bir şekilde devam ettirilen işgal siyaseti, yeni ilhak planları ile genişletilmek ve derinleştirilmek istenmektedir. 1967 sınırları temelinde, 242, 338, 1397 ve 1515 no'lu BM kararları çerçevesinde, egemen ve coğrafi bütünlüğe sahip bir Filistin Devleti'nin kurulması, Filistin halkının tarihi ve meşru hakkıdır. Filistin halkı haklarına kavuşmadan bölgesel ve küresel barışın tesis edilmesi mümkün değildir."

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi Kudüs'ün kırmızı çizgileri olduğunun altını çizen Kalın, "Hukuk, vicdan ve adalet duygusuna sahip herkesi israilin modern vandallıklarına karşı kenetlenmeye çağırıyoruz. İşgal, inkar ve ilhak politikalarının israil vatandaşları dahil hiç kimseye barış, huzur ve güvenlik getirmeyeceğini tekrar hatırlatıyoruz. Filistin halkının varlığını ve iradesini yok sayan hiçbir planın, Kudüs'ü ve Filistin topraklarını peşkeş çekmeyi hedefleyen hiçbir girişimin meşruiyeti yoktur. Bu planları kimin yaptığının ve desteklediğinin bir önemi ve hükmü yoktur."

Kalın, son olarak "Türkiye olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, haklı davasında Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

Kalın, Nekbe'nin 72'nci yılı dönümü dolayısıyla ve Filistin'e yapılan saldırılara yönelik resmi Twitter hesabı üzerinden de yazılı açıklama yapmış, "israilin işgal ve ilhak siyaseti, bölgede yeni çalışmalara çıkartılmış bir davetiyedir. israil hukuksuz eylemlerinden derhal vazgeçmeli ve dünya bu modern vandallığa dur demelidir." diye tepki göstermişti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55