,
  • BIST 9054.82
  • Altın 2299.138
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.0436
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Üniversiteleri topluma değer katan kurumlar yapalım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Üniversiteleri topluma değer katan kurumlar yapalım"
Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan Erdoğan,"Üniversitelerimizi devlet ve millete yük olan değil topluma değer katan kurumlar haline getirmedikçe hedeflerimize ulaşamayız." dedi.

foto-galeri.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuştu.

Beştepe'de akademik yıl açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Misak-ı Milli’yi kavrarsak Suriye’deki, Irak’taki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız. Eğer bugün Musul üzerinde bizim sorumluluğumuz var, hem masada hem arazide olacağız diyorsak bunun bir sebebi var.Bütün diplomatik anlaşmalar hepsi sürüyor, diğer yandan da hazırlıklar devam ediyor" dedi. 

İşte o konuşmadan satır başları

2002 yılı sonunda ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde eğitim sorununu en üste aldık.Eğitimde çok büyük reformlar geliştirdik. Ülkemiz çok önemli ilerlemeler sağladı.  Öğrenci daha ilkokula adım atmadan üniversitede yaşayacağı sıkıntıların hesabını yapıyordu. Bu çarpık sistemi ortadan kaldırmak için çözüme öncelikle oradan başladık. 2002 1 milyon 817 bin kişi başvurmuştu. Sınav sonunda bunlardan 662 bini bir yükseköğretim programına yerleştirilmişti yani yüzde 30. 2015 yılında bu oran yüzde 45'e yükseldi.Üniversitesi olmayan il bırakmadık. 

BİR EKSİĞİMİZ VAR...

Bir eksiğimiz var onu açıkca söyleyim. Öğretim elemanı sayımızı artırmak zorundayız. Yükseköğrenimdeki öğrenci sayısı 7 milyon 194 bine ulaştı. Türkiye'nin artık yükseköğrenime geçişte artık bir tıkanma yoktur. Bundan sonra daha kaliteli eğitim için mücadele verilecek.  

5 ÜNİVERSİTEYE ÖZEL TEŞVİK

Kaliteyi yükseltmenin yollarından biri de misyon farklılaşması olarak ifade edilen uygulama. YÖK'ün bu konuda başlattığı bir proje var. Uzun süredir hazırlıkları sürdürülen bu proje kapsamında 5 üniversitemiz pilot üniversite seçildi. 2006 yılında kurulan 40 üniversitemiz arasından seçilen 5 üniversite bölgesel kalkınma için özel olarak teşvik edilecek ve desteklenecek.

YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİ YENİDEN YAPILANDIRILMALI

Yükseköğretim sistemimizin yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı var. Rektörlerin öğretim üyelerinin oyları ile seçildiği sistemin kendisi bir sorun haline gelmiştir. Bu sistemin değişmesi ülkemizin yararına olacaktır. YÖK'ün yeniden yapılandırılmaya tabi tutulması gerekiyor. YÖK'ten bağımsız ve şeffaf bir kalite kurulu oluşturmasını bekliyorum. Bunun YÖK'ten bağımsız ve kapasitesinin yeterli olmasını bekliyorum. 

YÖK'E HEDEF ÖNERİSİ

YÖK'e yeni bir hedef öneriyorum. Ülkemizin bilim hayatını en üst düzeyde temsil edecek 5 üniversite belirleyip bunları destekleyelim.Üniversitelerimizi develet ve millete yük olan değil topluma değer katan kurumlar haline getirmedikçe hedeflerimize ulaşamayız.

HEM MASADA HEM ARAZİDE OLACAĞIZ

Yeni nesil bir şeyi çok iyi bilmeli Misak-ı Milli nedir? Eğer bunu anlarsak Irak'taki Suriye'deki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız. Eğer bugün Musul'da bizim sorumluluğumuz var hem masada hem arazide olacağız diyorsak bunun bir sebebi var. Bunu durup dururken söylemiyoruz. Benim burada tarihi sorumluluğumuz var, biz buarada olacağız. Bugün diplomatik görüşmeler yürüyor. Ve araziye yönelik hazırlıklarımız devam ediyor. Sabrettik sabrettik sonra 14 yaşında bir çocuğu canlı bomba olarak patlattılar. 56 vatandaşımız şehit oldu. Dedik artık bitti bu iş. Hazırlıklarımız vardı. ÖSO ile beraber Cerablus'a girdik.DAEŞ'i süratle oradan attık. Cerablus halkını Cerablus'a yeniden yerleştirdik. 

ABD'LİLER ARADI YARDIM İSTEDİ

Şimdi DAEŞ Dabık'la ilgili çok değişik şeyler söylüyordu. Dabık bizim tarihimizde de çok önemli. Orayı da temizledik. Şimdi El-Bab-a yürüyoruz. Oraya da ineceğiz. Doğu'da münbiç. Biz koalisyon güçlerine şunu söyledik. Orası yüzde 95 itibari ile araplarındır. Orada PYD ve YPG'nin işi yok. Dün ABD'li dostlar dedi ki bize yardımcı olun. Biz bunu başından beri söylüyoruz. Çünkü burayı biz iyi biliriz. Şu anda burada da mutabıkız. Rakka'da ne yapacağız dediler, gelin beraber yapalım dedik. Gerekirse oradan DAEŞ boşaltılıp gider, bunun da görüşmeleri yapılıyor. Bizim kimsenin topraklarında gözümüz yok yeter ki kimsenin bizim topraklarımızda gözü olmasın.

Biz Irak'ta mezhep çatışmalarına taraf olmak istemiyoruz ama oradaki Sunni ve Arap kardeşlerimizi birilerine yedirmek istemiyoruz.

HESAP SORAMIYORLARSA KUSURA BAKMASINLAR

Her kim PKK'yı, 'Kürt kardeşlerimizin haklarını savunan bir örgüt' olarak görüyorsa onun aklından, izanından şüphe ederim. Her kim FETÖ'yü, 'Kendi halinde insanların oluşturduğu bir hizmet hareketi' olarak değerlendiriyorsa onun sadece izanından değil, niyetinden de şüphe ederim. İyi niyetliydim; 'Tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet' diyordum ama 'Tabanındaki ibadet' de artık zedelenmeye başladı. Artık onu da söyleyemiyorum. Niye? Bu kadar gerçekler olduktan sonra o taban hesap soramıyorsa kusura bakmasınlar. Her kim DEAŞ'ı bölgenin kendi dinamiklerinin ürünü olarak ifade ediyorsa ya hiçbir şey bilmiyor ya da derdi başka.

Kaynak: Haber 7
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55