,
  • BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kosova’nın, komşularıyla barışçıl ilişkiler geliştirmesine önem veriyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kosova’nın, komşularıyla barışçıl ilişkiler geliştirmesine önem veriyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Başbakanı ile düzenlediği basın toplantısında, "Kosova’nın tüm komşularıyla barış ve huzur içinde ilişkiler geliştirmesine büyük önem atfediyoruz. Bu çerçevede, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğu destekliyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Önceki hafta Kosova’nın kuzeyinde yaşanan sel felaketinden duyduğu üzüntüyü ve "geçmiş olsun" dileklerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, her zaman Kosovalı kardeşlerinin yanında olduğunu, bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel felaketinin yaralarının sarılması noktasında da gereken desteğe hazır olduklarını ifade etti.

"Kosova'yı ABD'den sonra tanıyan ikinci ülkeyiz"

Türkiye’nin Kosova’yı Amerika’dan sonra tanıyan ikinci ülke olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ve çok manidar bir tanıyışımız olmuştur. Başbakanım, o zaman Bakanlar Kurulu toplantısındaydım ve Amerika’nın Kosova’yı tanıdığını bana ilettiler. Ve ben de hemen orada ‘Biz Kosova’yı şu anda tanıyan ikinci ülkeyiz.’ dedim ve tanıdık, hayırlı olsun. Ama şu anda maalesef beklenen rakamı yakalayamadık. Bu akşam da öğrendiğim kadarıyla 117 rakamına ulaşılmış ama yoğun bir çalışmanın içerisine gireceğiz ve hedef rakamı inşallah yakalayacağız." ifadelerini kullandı.

"Kosova’nın NATO, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği üyelik vizyonunu destekliyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Şubat’ta idrak edilecek Kosova’nın bağımsızlığının 15. yıl dönümünü şimdiden tebrik ederek, şöyle konuştu: "Kosova’nın uluslararası alanda hak ettiği konuma erişmesi için müşterek gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bu minvalde Kosova’nın NATO, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği üyelik vizyonunu destekliyoruz. Görüşmelerimizde siyasi ilişkilerimizin yanı sıra ekonomik, ticaret, enerji, savunma sanayii ve terörle mücadele alanlarında neler yapabileceğimizi istişare ettik. FETÖ terör örgütünün Kosova’daki faaliyetlerine karşı iş birliğimizi ve dayanışmamızı arttırmak için değerli dostumdan bu konuda çok daha farklı bir gayret istedim. 2019 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasıyla ticaret hacmimizde olumlu bir ivmeyi yakaladık. Geçen sene 610 milyon avro olan aramızdaki dış ticaret hacmini inanıyorum ki çok daha farklı bir seviyeye yükseltmemiz, Kosova’ya en çok ihracat yapan ülke konumundayız ve bunu şimdi 1 milyar avroya ulaştırmamız gerekiyor. Firmalarımızın Kosova’daki yatırımları şu an itibarıyla 400 milyon avro civarındadır. Müteşebbislerimiz kendilerine gereken imkânların sağlanmasıyla Kosovalı kardeşlerine katkılarını arttırmaya hazırdır. Kalkınma yardımlarımız da sürüyor. TİKA bugüne kadar 700’e yakın proje vasıtasıyla yaklaşık 100 milyon avroluk kaynağı Kosova vatandaşlarının hizmetine sundu. Kosovalı kardeşlerimizin refahını artıracak kıymetli projeleri el birliğiyle hayata geçirmeye devam edeceğiz."

Türkiye-Kosova ilişkilerinin önemli bir boyutunu oluşturan, ülkeler arasında gönül köprüleri inşa eden Kosova Türk toplumunun her alanda Kosova’nın gelişimine yaptığı katkıları memnuniyetle takip ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova makamlarının soydaşlara yönelik izlediği tutumu takdirle karşıladığını vurguladı.

"Türkiye, bölgemizin barış ve istikrarı için gerekebilecek her türlü desteği sunmaya hazırdır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova’nın tüm komşularıyla barış ve huzur içinde ilişkiler geliştirmesine büyük önem atfettiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti: "Bu çerçevede, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğu destekliyor, tarafların barışçıl ve yapıcı yaklaşımlar sergilemesini bekliyoruz. Sırbistan’la yürütülen diyalog sürecinin bölgede kalıcı barış ve istikrarı sağlayacak şekilde nihayete ulaşmasını temenni ediyoruz. Türkiye, bölgemizin barış ve istikrarı için gerekebilecek her türlü desteği sunmaya, taraflarca arzu edildiği takdirde gerekli katkıyı yapmaya da hazırdır. Bölgesinde barış ve istikrarın teminatı olacak müreffeh bir Kosova’yla kardeşlik hukukumuzu tahkim edecek adımlar atmayı sürdüreceğiz."

Dost ve kardeş Kosova halkına şahsı ve milleti adına selamlarını ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Başbakanı Kurti’nin ziyaretinin iki ülke ve bölge için hayırlara vesile olmasını temenni etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Başbakanı Kurti ve heyetine sevgi ve saygılarını sunarak sözlerini sonlandırdı.

Kosova Başbakanı Kurti: "NATO’nun Kosova’ya müdahalesinde oynadığı rol için Türkiye’ye her zaman müteşekkir olacağız"

Kosova Başbakanı Kurti, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmede Kosova ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerini ele aldıklarını ve bu dostluğu nasıl daha da güçlendirebileceklerini söyledi.

Ekonomi, ticaret, savunma ve güvenlik alanlarındaki iş birliği imkânlarını da değerlendiklerini ifade eden Kosova Başbakanı Kurti, bölgesel gelişmeleri de ele aldıklarını dile getirdi.

Kosova Başbakanı Kurti, 1999’da NATO’nun Kosova’ya müdahalesine değinerek, "NATO’nun Kosova’ya müdahalesinde oynadığı rol için Türkiye’ye her zaman müteşekkir olacağız. Bu müdahale Kosova halkına karşı yapılan soykırımı durdurmuş, ülkenin kuruluşu ve barışı için önemli olmuştur." dedi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ve NATO üyelik süreci konusunda Kosova’yı desteklediğini ifade eden Kosova Başbakanı Kurti, verdiği destekten dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Kosova Başbakanı Kurti, Kosova yönetimi olarak en önemli hedeflerinden birinin yabancı yatırımcıları çekmek için uygun bir ortam oluşturmak olduğunu, bu şekilde sürdürebilir bir ekonomi geliştirebileceklerini söyledi.

Kosova ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere de değinen Kosova Başbakanı Kurti, "Türkiye bizim için önemli ekonomi ve ticaret ortaklarından biri. Tabi bu bizi mutlu ediyor ama bu bizim için yeterli olmamalı. Şu andaki iş birliğimizi daha yüksek potansiyellere ulaştırmak için kullanabiliriz." diye konuştu.

Kosova Başbakanı Kurti, Kosova’daki Türk toplumunun ülkenin tarihinde önemli ve olumlu rol oynadığına işaret ederek, "Türk toplumumuz, bizim toplumsal, kültürel mozaiğin bir parçasıdır. Bu toplumun temsilcilerinin önemli bir kısmı hem merkezi hem yerel kurumlarda çalışmaktadır ve bu şekilde Kosova’nın refahı için katkılarda bulunmaktadırlar." ifadelerini kullandı.

Kosova kökenli Türk vatandaşlarının da Türkiye tarihinde önemli rol oynadığını dile getiren Kosova Başbakanı Kurti, "Birlikte yaşamak iki ülkemizin ortak değeridir. Hem Kosova’daki Türk toplumu hem Türkiye’deki Arnavut toplum iki devlet arasındaki ilişkiler için önemli bir köprü oluşturmuştur. Temeliniz iyi, bağlarımız güçlü, irade büyüktür. Bundan daha fazla imkânlara, daha fazla iş birliği için çalışmalıyız." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55