,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika’da yarası sarılmadık gönül bırakmıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika’da yarası sarılmadık gönül bırakmıyoruz
İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen, 3. Afrika Müslüman Dini Liderler Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak Afrika’da kapısı çalınmadık dost, yarası sarılmadık gönül, iş birliği yapılmadık devlet bırakmıyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak Afrika’da kapısı çalınmadık dost, yarası sarılmadık gönül, iş birliği yapılmadık devlet bırakmıyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen, 3. Afrika Müslüman Dini Liderler Zirvesi’ne katıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “Afrika: Çıkarsız Dayanışma, İyilikte Yardımlaşma” temasıyla düzenlenen zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıyı düzenleyen Diyanet İşleri Başkanlığını ve organizasyonda emeği olan tüm kurumları tebrik etti.

“Türkiye-Afrika ilişkilerini, 15 yıl önce hayal dahi edilemeyecek bir seviyeye getirdik”

Afrika dostu ve Afrika sevdalısı bir siyasetçi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2003 yılında Başbakanlık görevini üstlendikten sonra yılların ihmalini gidermek, kıta ile ilişkileri geliştirmek için çok büyük gayret sarf ettiğini belirterek, “2005 senesini ülkemizde ‘Afrika Yılı’ ilan ederek ilişkilerimizi yepyeni bir anlayışla ele aldık. Allah’a hamdolsun çabalarımız neticesinde Türkiye-Afrika ilişkilerini, 15 yıl önce hayal dahi edilemeyecek bir seviyeye getirdik” dedi.

“Afrika kıtasıyla münasebetlerimiz adeta altın çağını yaşıyor”

Afrika’nın köklü değerlerine saygı gösteren yaklaşımlarıyla girişimcilerin, kıtanın her yerinde çok büyük bir hüsnü kabul gördüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hamdolsun bugün kıtayla münasebetlerimiz adeta altın çağını yaşıyor. 24 milyar doları bulan ikili ticaretimiz günden güne artıyor, turizm gelişiyor, işbirliğimiz güçleniyor, her seviyede karşılıklı ziyaretler sıklaşıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye-Afrika ticaretinin 50 milyar dolar seviyesinin de üstüne çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Türkiye’nin eşitlik temelinde yürüttüğü iş birliğini hazmedemiyorlar”

Yıllarca Afrika kıtasının kaynaklarını sömüren, Afrikalı mazlumların kanı, canı, elması, petrolü üzerinden kendilerine ikbal devşirenlerin, Türkiye’nin eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde yürüttüğü iş birliğini hazmedemediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “İstiyorlar ki, Afrika halkları kendilerine bağımlı olmaya devam etsin. İstiyorlar ki, Afrika’nın doğal kaynakları kıtayı değil, batılı şirketleri, batılı devletleri zenginleştirsin. Afrika’nın ayağa kalkmasını, muazzam potansiyelini hayata geçirmesini, kıtanın tamamında barışın hâkim olmasını arzu etmiyorlar.”

“Hiçbir insanı dilinden, renginden, inancından dolayı hor-hakir görmedik”

Binlerce yıllık tarihimizin hiçbir döneminde ırkçılık, sömürgecilik, işgal, zulüm ve katliam olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülke ve millet olarak, hiçbir toplumun doğal kaynağı, alın teri, emeği ve kanı üzerinden refah devşirmenin peşinde koşmadık. Hiçbir insanı dilinden, renginden, inancından dolayı hor-hakir görmedik. Emperyalistler gibi kıtaya altın, elmas, petrol penceresinden de bakmadık.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: “Kıtanın hangi ülkesini ziyaret edersek edelim, hem halk, hem de devlet ricali düzeyinde samimi teveccüh görüyoruz. İnancımızdan, değerlerimizden ve kıtadaki bu eşsiz tarihimizden aldığımız ilhamla, Türkiye olarak Afrika’da kapısı çalınmadık dost, yarası sarılmadık gönül, iş birliği yapılmadık devlet bırakmıyoruz. Uluslararası platformlarda, kendimizinki kadar Afrikalı kardeşlerimizin hakkını, hukukunu da savunuyoruz.” (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55