,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 15 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika ülkeleriyle ilişkilerimiz kardeşlik temelinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika ülkeleriyle ilişkilerimiz kardeşlik temelinde
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi samimiyet, kardeşlik ve dayanışma temelinde geliştirmeye devam edeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, baş başa görüşme ve anlaşmaların imza töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

İki yıl aradan sonra Dakar'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal'e beşinci gelişi olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Sall ve Senegal halkına ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Şubat ayı itibarıyla Afrika Birliği Dönem Başkanlığını devralan Senegal'e başarı dileklerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul'daki 3'üncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde kabul ettiğimiz bildiri, eylem planı ve ortak uygulama raporuyla 2022-2026 döneminde Afrika'yla ilişkilerimiz bakımından bir yol haritası belirledik. Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi samimiyet, kardeşlik ve dayanışma temelinde geliştirmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Sall ile yaptıkları görüşmelerde, Türkiye-Senegal ilişkilerini tüm veçheleriyle ele aldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş birliğini derinleştirmek hususunda aynı kararlılığı paylaştıklarını bir kez daha ifade ettiklerini bildirdi.

İkili ilişkilerde son dönemde düzenlenen karşılıklı üst düzey ziyaretlerin önemli bir ivme yakalanmasını sağladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugünkü görüşmelerde de ekonomi, yatırımlar, savunma sanayi ve terörle mücadele alanlarındaki ilişkileri nasıl daha ileri bir düzeye taşıyabiliriz, bunları etraflıca görüşme fırsatını bulduk." diye konuştu.

İki ülke arasındaki yakın dostluğun en güzel tezahürünü bilhassa ticaret ve yatırımlarda gördüklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Karşılıklı yatırımların yanı sıra ticaret hacmimiz günden güne çok daha fazlasıyla artıyor. Salgına rağmen 2021 yılında ikili ticaret hacmimiz önceki yıla göre yüzde 42 artarak 540 milyon doları aştı. Hedefimiz bu rakamı az önce Sayın Başkan'ın da ifade ettiği gibi 1 milyar dolara ulaştırmak. İlişkilerimizi geliştirirken Senegal'in beşerî kaynaklarını öne çıkarmayı özellikle planlıyoruz. Örneğin, Senegal Stadyumunun inşasında Türk şirketleriyle beraber Senegalli kardeşlerimizin de alın teri var. Projede istihdam edilen toplam 1500 çalışandan 1000'i Senegalli kardeşlerimizden oluşmuştur. Firmalarımızın Yükselen Senegal Planı kapsamındaki katkıları Senegal halkının da desteği ile devam edecektir. Senegal'deki firmalarımız ayrıca enerji, çelik üretimi, sağlık, gıda sanayi, hazır beton üretimi ve altın işleme alanlarında karşılıklı menfaat temelinde faaliyetlerde bulunuyorlar."

Kalkınma alanında da yakın iş birliği içerisinde olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2007 yılından bu yana Senegal'de toplam 12 milyon dolar değerinde 186 projeyi hayata geçiren TİKA faaliyetlerini sürdürmekte kararlıdır. Türkiye Maarif Vakfımız ise Senegal'de 13 okulda toplam 857 öğrenciye eğitim veriyor. 1992 yılından bu yana Türkiye burslarından yararlanan Senegalli öğrenci kardeşlerimizin sayısı ise 187'ye ulaşmıştır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Sall'e ev sahipliği için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin hayırlara vesile olmasını diledi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55