,
  • BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 23 °C

Çip sorunu ikinci el otomobil piyasasını da etkilemeye başladı

Çip sorunu ikinci el otomobil piyasasını da etkilemeye başladı
Teknoloji ve otomotiv sektörü, uzun zamandır çip tedariki nedeniyle büyük çaplı bir kriz yaşarken bu durumdan ikinci el piyasası da etkilendi.

 

Otomotiv sektöründe çip sorunu yaşanması üretimi doğrudan etkileyen sorunlardan biri haline geldi. Sıfır kilometre araç fabrikalardan çıkamadığı için de aynı modelin ikinci el fiyatları Covid-19 salgının ilk başlarında olduğu gibi neredeyse sıfır araç fiyatına yakınlaşmaya başladı.

Sıfır kilometre otomobillerin piyasaya sürülememesi ikinci el otomobil piyasasını etkilemeye başladı. Covid-19 salgını nedeniyle çip üretiminde yaşanan sorun otomotiv sektörünü derinden etkilemeye devam ediyor.

Çip tedarikinde yaşanan sorun ikinci el otomobil fiyatlarına olumsuz yansırken sektör temsilcileri son günlerde piyasasının durgunluğundan yakınıyor.

İkinci el araçlardaki artışın başlıca nedenin sıfır araçlarda yaşanan çip, tedarik sorunu olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, çip sorunu nedeniyle otomobil talebinde yaşanan sıkıntıların hem sıfır hem de ikinci el araçların fiyatlarının yükselmesine sebep olduğuna dikkat çekiyor.

ÖTV matrahındaki düzenlemeyle birlikte tercihlerin ilk planda sıfır araçlara yöneldiğini belirten sektör temsilcileri, çip sorunun sıfır araçlarda neden olduğu tedarik sorunu nedeniyle vatandaşların ikinci el araçlara yönelmesinden dolayı araç fiyatlarının arttığını belirtiyor.

Çip sorunu ikinci el otomobil piyasasını da etkilemeye başladı

Otomobil piyasasında tedarik sorunu ve çip krizinin devam etmesi sebebiyle sıfır araçta stok sıkıntısı yaşanmaya başladığına dikkat çeken Derviş Dost, vatandaşların ikinci el araçlara yönelmesinden dolayı araç fiyatlarının yükseldiğini söyledi.

“Böyle giderse birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacak”

İkinci el araç fiyatlarının yükselmesinden dolayı satışların olmadığından yakınan Dost, “Bayilerde aracın olmaması, doların hızlı bir şekilde yükselmesinden dolayı sattığımız aracın yerine araç koyamıyoruz. Çünkü araç fiyatları çok aşırı yükseliyor. Esnaf elindeki araçları korumak istiyor. Çünkü elimizdeki araçları sattığımızda yerine araç alamıyoruz. Dolar eğer bu şekilde yükselişini sürdürürse, araç satışı da olmazsa gerçekten durumlar çok vahim olacaktır. Çip sorunu, sıfır aracın olmamasından dolayı ikinci el araçların fiyatları çok aşırı derecede yükseldi. En büyük sorun ise sattığımız aracın yerine araç alamıyoruz. Asıl mesele budur. Hiçbir zaman böyle bir dönem yaşamadık. Pandemi süreci, ekonominin bu şekilde kötü gidişatı, doların yükselmesinin engellenmemesi, piyasanın kontrol edilememesinden dolayı zor günler yaşıyoruz. Şu an serbest piyasa değil, at koşturanların piyasası oluştu. Bundan dolayı büyük bir sıkıntı var. Böyle giderse birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacak.” dedi.

Çip sorunu ikinci el otomobil piyasasını da etkilemeye başladı

“30-40 bin liraya sattığımız araç bu yıl 100 bin lira oldu”

Sıfır araçta tedarik sorunu ve çip krizinin dünya çapında devam etmesi sebebiyle yeterli stokların bulunamadığını ve taleplerin karşılanamadığını belirten Casim Hamurcu, “Şu an azda olsa satış oluyor ama vatandaş araba alamıyor. Çünkü vatandaş 40-50 bin liradan aşağı araç bulamıyor. Geçtiğimiz yıl 30-40 bin liraya sattığımız araç bu yıl 100 bin lira oldu. İkinci el araç fiyatları yükseldi. Şu anda sermayemiz eriyor. Esnaf olarak bu durumdan şikayetçiyiz. Dolar ve Euro’nun yükselmesi de bizi mağdur ediyor. 20 yıldır bu işi yapıyorum, böyle bir devalüasyon hiç görmedim. Araç fiyatları yerinde durmuyor. Her gün fiyatlar yükseliyor. Böyle saçma bir piyasa olmaz. Bu şekilde giderse birçok esnaf kepenk kapatır. Çünkü esnaf para kazanamıyor. Araç fiyatları yükseldiği için vatandaş aracı yatırım amaçlı alıyor. Çünkü 100 liraya aldığı araç 1 hafta sonra 110 lira oluyor. Bu şekilde araçlar yatırıma dönüştü. İkinci el araç fiyatlarının bu kadar yükselmesinin bir diğer nedeni de sıfır araçların olmamasıdır.” ifadelerini kullandı.

Çip sorunu ikinci el otomobil piyasasını da etkilemeye başladı

“Esnafın durumu şu anda çok kötü”

Esnafın durumunun iyi olmadığını belirten Mehmet Kalkan, “Esnafın durumu şu anda çok kötü. Çünkü esnaf sattığı aracın yerine araç alamıyor. Aldığı aracı da nasıl satacak bilmiyor. Araç satmazsak ayrı bir sorun, araç alsak ayrı bir sorun yaşıyoruz. Her yönümüz sorun oldu. Çip sorunu da bizi etkiliyor. Sıfır araç olmadığından dolayı vatandaş ikinci ele yöneliyor. Fakat u defa fiyatlar fahiş bir şekilde yükseliyor. Yükselen fiyatlara bizde yetişemiyoruz. Böyle olunca da sermayemiz eriyor. Onun için şu anda araba satmamak bize daha mantıklı geliyor.” şeklinde konuştu.

Çip sorunu ikinci el otomobil piyasasını da etkilemeye başladı

“Çip krizi bizi de etkiledi”

Geçtiğimiz yıldan beri yaşanan Covid-19 salgını, sıfır otomobilin gelmemesi ve çip sorunu gibi nedenlerden dolayı ikinci el araç fiyatlarının bayağı yükseldiğini belirten Mehmet Akar da şunları dile getirdi:

“Eskiye nazaran satışlarımız düşük. Araç fiyatlarının yükselmesinden dolayı satışlarımız olmuyor. Bu durumda sıfır aracın gelmemesinden kaynaklanıyor. Türkiye’deki bayilerde şu anda sıfır araç çok az var. Bundan dolayı ikinci el araç piyasası yüksek. Döviz kurunun yükselmesinin de etkisi var. Çip krizi de bizi etkiledi. Bu etkenler hepsi birbirine zincirleme bağlıdır. Geçtiğimiz yıla göre ikinci el araç fiyatları en az yüzde 50 arttı. Fiyatı yüzde 100 yükselen araçlarda var. Sıfır araç olmayınca vatandaş ikinci el araçlara yöneliyor. Bundan dolayı ikinci el araç fiyatları yükseliyor.”

Çip sorunu ikinci el otomobil piyasasını da etkilemeye başladı

“Araç alırken satarken zorlanıyoruz”

İkinci el piyasasının çip krizinden olumsuz yönde etkilendiğini belirten Mehmet Akdemir, “Neredeyse günlük araçlara zam geliyor. Biz de araç alırken satarken zorlanıyoruz. İkinci el araç fiyatları aşırı derecede yükseldi. Fakat azda olsa satışlarımız elhamdülillah oluyor.” diye konuştu. (İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Döviz kurlarında son durum28 Mart 2024 Perşembe 09:13
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?27 Mart 2024 Çarşamba 10:33
  • Brent petrolün varil fiyatı 84,86 dolar27 Mart 2024 Çarşamba 10:22
  • Döviz kurlarında son durum27 Mart 2024 Çarşamba 10:14
  • Bakan Şimşek'ten deprem bölgesi için "uygun maliyetli finansman desteği" açıklaması26 Mart 2024 Salı 21:50
  • Brent petrolün varili 86 dolar seviyesinde26 Mart 2024 Salı 11:31
  • Döviz kurlarında son durum26 Mart 2024 Salı 11:12
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?26 Mart 2024 Salı 09:40
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?25 Mart 2024 Pazartesi 16:03
  • İşsizlik rakamları açıklandı25 Mart 2024 Pazartesi 10:11
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 658 98 55