,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 18 °C

Çin'in "14'üncü 5 Yıllık Plan" döneminde Doğu Türkistan'da zulmün artmasından endişe ediliyor

Çin'in "14'üncü 5 Yıllık Plan" döneminde Doğu Türkistan'da zulmün artmasından endişe ediliyor
​Doğu Türkistan'daki sözde "Xinjiang parti komitesi" sekreter yardımcısı ve propaganda daire başkanı Zhang Chunlin, bölgede uygulanan Çinlileştirme politikasını güçlendirme vurgusu yaptı.

Çin propaganda ağı Tanrıdağ sitesinde yer alan 31 Temmuz 2022 tarihli habere göre, Doğu Türkistan’daki sözde "Xinjiang parti komitesi" sekreter yardımcısı ve propaganda daire başkanı Zhang Chunlin, denetim adı altında Doğu Türkistan'daki bazı tarihi mekanları ve kültürel anıtları gezdi.

Komünist yetkililer, gezi sırasında yerel yöneticilere Çin'in ulusal kültürel kalıntılarının yönetimini güçlendirilmesi, sözde koruma ve ulusal miras seviyesini yükseltilmesi ve Çin ulusu ortak bilincinin pekiştirilmesi için zengin tarihi ve kültürel kalıntıların iyi kullanılması gerektiğini vurguladılar.

Çinli yetkililer, Aralık 2017'de, İslam'a karşı topyekûn imha kanun taslağı hazırlamış, Doğu Türkistan'da 2018-2025 yılı içerisinde İslam'ın Çinlileştirilmesi için yasa çıkarmıştı. Söz konusu kanun tasarısının revize edilmiş bir versiyonu ise Çin illerindeki Huy Müslümanların yoğunlukta olduğu bölge yöneticilerine tebliğ edilerek camileri tahrip edilmeye başlanmıştı.

Çin'in "13'üncü 5 Yıllık Plan" döneminde Doğu Türkistan'da İslam'a karşı hızlı bir radikal terör politikası uygulamaya başlanmış ve bugüne kadar Doğu Türkistan'da 16 bine yakın cami yıkılmış veya amacı dışında kullanılmaktadır. Ayrıca İslam'la ilgili her şey 'yasa dışı dini faaliyet' olarak belirlenmiş ve insanlar İslam'ı inkâr etmeye zorlanmıştır.

Doğu Türkistan'da soykırım giderek artırıyor

Çin'in "13'üncü 5 Yıllık Plan" dönemi sırasında dönüşümlü olarak 8 milyondan fazla Doğu Türkistanlı, toplama kampı veya hapishanelere gönderilmiş, 5 yıl boyunca Uygur toplumunun Çinlileştirilmesi planı hız kesmeden devam etmiştir.

Çin rejimi, "Xinjiang'ı (Çin) kültür yoluyla besleme ve Çin ulusu Ortak bilincini güçlendirme" adı altında sistematik asimilasyon planlarının bir parçası olarak Uygur kızları Çinlilerle evlenmeye zorlarken diğer yandan gençleri "istihdam" yalanıyla Çinli fabrikalarda zorla çalıştırmak üzere sürgüne gönderiyor. Uygur kültürel ortamından uzaklaştırıyor, ailesinden koparıyor. Uygur çocukları ebeveynlerinden ve aile terbiyesiyle büyümü hakkını, milli kültüre dayalı yaşama haklarını elinden alıyor.

Gözlemciler, Çin'in geçtiğimiz 5 yıllık planına binaen Doğu Türkistan halkının maddi ve manevi kültürünü çeşitli şeytani planlar kurup, buna da güzel isimler bularak bastırdığını, öz benliğini yok etmeye çalıştığını, el sanatlarından mimariye, ev eşyalarına kadar her şeyi tamamen Çinlileştirmeye çalıştığını, nitekim sadece ideolojik düşünce yapısı değil yaşam felsefesi, alışkanlıkları, davranışları ve yemesi içmesi dahil tıpkı bir Çinliymiş gibi olmasını sağlamaya, Uygurları mankurtlaştırma çalıştığını belirtiyor.Ayrıca bundan sonraki '14'üncü 5 Yıllık Plan" çerçevesinde uygulayacağı zulmün daha şiddetli olacağı endişesini dile getiriliyor." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55