,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2246.154
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1959
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C

“Çin-ABD ekonomik savaşı Türkiye’ye yarayacak”

“Çin-ABD ekonomik savaşı Türkiye’ye yarayacak”
Çin ile ABD arasında yaşanan ekonomik savaş, Türkiye’ye yarayacağını belirten TABA – AmCham Başkanı Ali Osman Akat, “300 milyon dolarlık dev bir alım pazarı Türkiye’ye kayabilir” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasında yaşanan ekonomik savaş, Türkiye’ye olumlu yönde yansıyacak. İki süper gücün ek vergi ve ambargoya kadar giden restleşmesi sonrası Türkiye, üretim kapasitesi ve hızlı teslimat yönleriyle alternatif bir pazar olarak ön plana çıkacak. Çin’in, ABD’den ithal ettiği 130 kalem ürün çeşidine ambargo veya ek vergi uygulaması, Türkiye'nin Uzakdoğu pazarına açılması adına bir fırsat doğurdu. Türk Amerikan İşadamları Derneği ve Amerika Ticaret Odası (TABA- AmCham) Başkanı Ali Osman Akat, Türkiye’nin bu fırsatı kullanarak, belli ürün gruplarında Çin’e mal satabileceğini belirtti.

 

HIZLI AKSİYON ALMAK ŞART

ABD ile Çin arasındaki ekonomik savaşın Türkiye’ye ciddi anlamda faydası olacağını belirten Akat “Belli ürün gamlarında pazar fırsatı doğuyor. 130 kalemde Çin’den ABD menşeli malzemelere dış ticaret önlemi geldiğini gözlemliyoruz. Bunların arasında, soya, mısır, pamuk, durum buğdayı gibi bitkisel mamuller, sığır eti, portakal gibi gıda maddeleri, tütün ürünleri, otomotiv ürünleri ve yan sanayi ürünleri, plastik ve polimer ürünler, kimyasal ürünlerde önlem alındığı görülüyor. Bu ürünler arasında Türkiye’de üretilenler mevcut. Bir an önce temas kurularak, elimizdeki bu fırsatı kaçırmamamız lazım” dedi.

 

YATIRIMLAR DA ARTABİLİR

Yakın coğrafyada, ABD kalitesinde ürün üretebilen tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen TABA – AmCham Başkan Yardımcısı Süleyman Şanlı ise “Bu kriz bize yarayabilir. Çin’in ABD’den ithal ettiği ürünleri Türkiye ikame edebilir. Burada 300 milyon dolarlık bir pasta var. İkili ticaretin gelişmesi sonrası bu rakam daha da artabilir” diye konuştu. Çin’in dünyanın en büyük tüketim pazarı olduğunu söyleyen Şanlı “Türkiye’nin fiyat avantajı, küçük siparişleri hızlı yerine getirme potansiyeli ve kaliteli ürün stratejisi ile global sahnede ön plana çıktığını görüyoruz. Bu nedenle 1-0 önde sayılıyoruz. Ayrıca Türkiye ve Çin arasındaki ticaretin gelişmesine paralel yatırımların da artacağını düşünüyoruz. Çinli yatırımcıların ekonomiye katkısı daha fazla olacaktır” dedi.

 

Ambargo konulan ürünlerden bazıları şöyle;

-Sarı soya

-Siyah soya

-Mısır

-Pamuk elyafı

-Diğer durum buğdayı

-Kurutulmuş kızılcık

-Dondurulmuş portakal suyu

-Sapsız bacada tütsülenmiş tütün

-Tütün sigaraları

-Nargile tütünü

-2.5L ila 3L'lik silindir hacmine sahip SUV'lar (Spor Arazi Araçları)

-Otomotiv yan sanayi ürünleri

-Diğer kauçuk veya plastik bazlı yapıştırıcılar

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55