,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 14 °C

Çiftçinin elektrik borcu Meclis gündemine taşındı

Çiftçinin elektrik borcu Meclis gündemine taşındı
Tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji borcu bulunan çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yöneltilen soru önergesiyle TBMM gündemine getirildi.

Çiftçilerin en önemli girdilerinden biri olan tarımsal sulama kaynaklı elektrik borçları bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi  Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Fatih Dönmez, 8 bin 939 üreticinin yapılandırma başvurusunda bulunduğunu, yapılandırmaya müracaat etmeyen üreticilerin faizsiz anapara borcunun ise bir milyon 760 bin TL olduğunu açıkladı. 

Çiftçinin elektrik borcunu Meclis gündemine getirilirken, tarımsal sulama abonelerinin elektrik borçları trilyonları aştı.

Gürer, Tarımsal sulama abonelerinin, Elektrik Dağıtım/Perakende Satış Şirketlerinin özelleştirilmeden önceki TEDAŞ dönemine ait olan elektrik borçlarının 6824 Sayılı kanun ile yapılandırma kapsamına alındığını belirterek “Tarımsal sulama aboneliği olan üreticiler elektrik borçlarının özelleştirme devir işlemleri sırasında TEDAŞ'a devredilmiş borçlardan olması halinde bölgelerindeki Elektrik Dağıtım/Perakende Satış Şirketlerine ya da TEDAŞ Bölge Müdürlüklerine 30.06.2017 tarihine kadar yazılı başvurmaları halinde gecikme zamları tamamen affedilerek, 5 yıla kadar vade farksız taksitlendirme işlemleri yapılacaktı” hatırlatmasında bulundu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e yönetilen soru önergesinde, "Üreticilerden bu bağlamda kaç başvuru alındı? Başvurmayan üretici var mıdır? Varsa bu üreticiler ile ilgili bilgilendirme yapılmış mıdır? Affedilen gecikme zammı toplamda ne kadardır? Aftan yararlanılmayan gecikme zammı olarak duran miktar ne kadardır?” şeklinde sorular yöneltti. 

Yapılandırmaya 8 bin 939 çiftçi müracaat etti 

Bakan Dönmez, soru önergesine verdiği yanıtta, tarımsal sulama abonesi olan üreticilerden 8 bin 939 kişinin yapılandırma işlemi başvurusu yaptığını açıkladı. Yapılandırma işlemi için başvuru yapmayan tarımsal sulama abonelerine telefon ve posta yoluyla bilgilendirme yapıldığını belirten Dönmez, "Yapılandırma işlemi yapılan tarımsal sulama abonelerinin yaklaşık 135 bin 859,063 TL tutarındaki gecikme zammına af uygulanmıştır." dedi. 

Dönmez, “Yapılandırma talebinde bulunulmayan anapara borç tutarı ise bir milyon 760 bin 117,973 TL olup buna ilişkin gecikme zammı miktarları, işlem yapılan/yapılacak tarihe bağlı olarak değişiklik göstermektedir” açıklamasında bulundu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55