,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

Çiftçilerden elektrik kesintilerine güneş enerjili çözüm

Çiftçilerden elektrik kesintilerine güneş enerjili çözüm
Mardin'in Nusaybin ilçesinde sık sık kesilen elektrik, dalgalanma ve kabarık fatura nedeniyle çiftçiler, güneş enerjisi sistemi kurarak, sulama işlemlerini yapıyorlar.

Mardin'de sık sık yaşanan elektrik kesintisi sorununa çiftçiler, güneş enerjisi sistemiyle çözüm bulmaya çalışıyor.

İlçeye bağlı Demirtepe köyünde çiftlik kuran Hacı Kerimoğlu, kabarık elektrik faturası ve kesintiler nedeniyle 20 dönümlük kayısı bahçesini, kurduğu güneş panelleriyle elektrik üreterek suluyor.

Elektrik kesintileri ve dalgalanmalar nedeniyle su motorlarının zarar gördüğünü belirten Kerimoğlu, güneş panellerinden çok memnun olduklarını söyledi.

Kerimoğlu, "Güneş sistemini 20 dönümlük kayısı bahçemiz için sulama amacıyla kurduk. Daha önce traktörler ve elektrikle sulama yapıyorduk. Elektriklerde son zamanda olan dalgalanmalardan dolayı hem motorlarımız zarar görüyordu hem de ağaçlarımıza istediğimiz sulamayı yapamıyorduk. Traktörlerimiz için de mazotların maliyeti yüksek olduğu için güneş enerjisi panellerini kullanıyoruz. Bizim yaklaşık 200 dönüm kayısı bahçemiz var. 180 dönümlük bahçemizi damlama ve sulama sistemiyle trafolarla suluyoruz. Güneş enerjisi paneliyle yaptığımız çalışma güzel devam ederse 180 dönümlük arazimizi de aynı şekilde sulayacağız. Bunun yanı sıra hem dalgalanmadan hem traktörden hem de işçilikten tasarruf edeceğiz. Umarım bulunduğumuz bölgede örnek olup, onlar da kendi güneş enerjisi panellerini kurup fazla masraftan tasarruf ederler." dedi.

"Herkes güneş enerjisi sistemleri kurarsa çok kârlı çıkar"

Normal elektrikle sulama yaptıklarında 20-30 bin TL'lik fatura aldıklarını anlatan Kerimoğlu, "Kaçak bedeli ve kafalarına ne eserse o miktarı faturaya yansıtıyorlar. Ortalama 30 bin TL fatura ödüyoruz. 20 dönümlük arazim için güneş enerjisi çalışması bana 35 bin TL'ye mal oldu. Haftanın 4 günü sulama yapıyoruz, kalan 3 gün de fazladan kalıyor. Gerçekten bu güneş enerjisi sisteminin büyük bir avantajını göreceğimize inanıyoruz. Tüm çiftçilere sesleniyorum: Güneş olan bölgelerde, bizim bu Mardin bölgesi gibi yerlerde herkes güneş enerjisi sistemleri kurarak ekin veya bahçelerini sulasa çok çok kârlı çıkar." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55