,
  • BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Malatya'da

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Malatya'da
​Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ depreminden etkilenen Malatya'da hasar tespit çalışmalarıyla ilgili Malatya Valiliğinde düzenlenen koordinasyon toplantısına katıldı.

​Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ depreminden etkilenen Malatya'da hasar tespit çalışmalarıyla ilgili toplantıya katıldı.

Malatya Valiliğinde düzenlenen koordinasyon toplantısında konuşan Bakan Kurum, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa temennisinde bulundu.

Kurum, "Bu süreçte tüm Türkiye birliğin, beraberliğin ne olduğunu tüm dünyaya net bir şekilde gösterdi. Depremin olduğu andan itibaren 81 ilimizde 82 milyon vatandaşımızın yüreklerinde Elazığ vardı.  Malatya'da enkaz altında vatandaşlarımız vardı. Bu çerçevede herkes seferber olmak suretiyle, yaralılarımızı kurtarmak suretiyle, enkazları kaldırma faaliyetlerine destek verdiler ve bu destek halen devam ediyor. Arama kurtarma faaliyetleri yapan güvenlik güçlerimize, AFAD, Kızılay, UMKE’mize, diğer illerden gelen itfaiyelerimiz var. Arama kurtarma ekiplerimiz var. Sivil toplum ekiplerimiz var. Cansiperane bir şekilde çalışmalarını yaptılar. Ben hepsine şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Bakanlık ekiplerinin, deprem olduktan 2 saat sonra olay yerine intikalinin hemen başladığını söyleyen Kurum, "Tüm illerimizden gelen ekipler Malatya'da, Elazığ'da sahada hızlı bir şekilde aksiyon almaya çalıştı. Toplamda bin kişilik ekibimiz ile hasar tespit çalışmalarımıza başladık. Malatya'da yapmış olduğumuz şu an itibariyle hasar tespit çalışmalarında, Battalgazi, Doğanyol, Kale, Pütürge ve Yeşilyurt'ta toplam 340 yıkık, 4 bin 128 ağır hasarlı 20 tane de acil yıkılacak binalarımız var. Teknik çalışmalarımız Malatya için hızlı bir şekilde devam ediyor. Malatya’mızda depremden etkilenen 14 altyapı tesislerine ilişkin hasar tespit çalışmalarını tamamlayarak belediyemizin altyapılarında herhangi bir sorun olmadığını, Malatya Pütürge, Doğanyol, Battalgazi ve Yeşilyurt belediyelerimizin altyapı taleplerine dair de destek veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Bu eksikleri gidermek amacıyla üyelerimize belediyelerimize kaynat aktardık. Valiliğimize vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderilmesi amacıyla Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak 5 milyon lira, AFAD’a 3 milyon lira, yine Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımıza da 3 milyon lira maddi destek yapıldı. Bu kapsamda Büyükşehir belediyemize de 3 milyon lira maddi destek sağlıyoruz. Burada vatandaşlarımıza yapılması gereken her türlü desteği vermek suretiyle yaralarımızı hızlı bir şekilde saracağız." diye konuştu.

Kurum, "Bugün ilçelerimizde incelemeler yapacağız. Kale, Doğanyol, Pütürge, Yeşilyurt'ta ve Battalgazi'nin köylerinde incelemeler yapacağız. Ağır hasarlı ve yıkık binalarımıza ilişkin Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile hızlı bir şekilde vatandaşlarımıza konut ihtiyacını barınma ihtiyacını giderecek çalışmalar yapılması talimatını vermişlerdir. Bu çerçevede yine Malatya’mızın köylerinde de Doğanyol’da Kale’de, Yeşilyurt ve Battalgazi’nin köylerinde temel üzerine çelik konstrüksiyon binalar inşa edeceğiz. Bugün ilçelerimizde yapılacak konutların yerlerini tespit edeceğiz. Ön tespit çalışmalarına göre toplu Konut İdaresi Başkanlığımız sahada proje çalışmalarını başlatacak. Elazığ'da ne yaptıysak Malatya'da da onu yapacağız. Depremden dolayı vefat eden vatandaşlarımız var. Ağır hasarlı binalarda taşınmak zorunda kalan vatandaşlarımıza da kira yardımı, taşınma yardımı vermek suretiyle destek sağlayacağız. Konutların yapımına, Şubat sonu, Mart başı başlayacağız. En geç yılsonuna kadar tamamlanacak sürecimizi de inşallah başlatmış olacağız. Malatya’mıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Tüm Türkiye olarak bu birlik beraberlik içerisinde deprem sürecinde zarar gören vatandaşlarımızın da yaralarını en kısa zamanda sarılacağını ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Malatya Valisi Aydın Baruş da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kente  desteğini hissetmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Baruş, "Bu deprem sürecinde vatandaşlarımız gerçekten büyük sıkıntılara maruz kaldılar. Onların yaşadığı sıkıntıları bir an önce gidermek için depremin ilk saatinden itibaren hareket etmiştik. Bu süreç içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, İçişleri Bakanlığımızın, AFAD başkanlığımızın ve diğer ilgili kurumların çok büyük desteğini aldık. Bu destek artarak devam etti, ediyor. Biz bu süreçten inşallah daha güçlü çıkacağız. Bizler de Valilik olarak hükümetimizin yapmış olduğu yardımlar çerçevesinde vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlamalarımızı yaparak inşallah kısa süre içerisinde bunları gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da gelişmeleri yakından takip ettiklerini, desteklerinde dolayı Bakan Kurum'a teşekkürlerini iletti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55