,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 21 °C

Çavuşoğlu: ABD'yle ilişkilerimiz ya düzelecek ya tamamen bozulacak

Çavuşoğlu: ABD'yle ilişkilerimiz ya düzelecek ya tamamen bozulacak
Türkiye-Afrika 2. Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı toplantısı sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD'yle ilişkilerimiz çok kritik bir noktadadır. Ya ilişkileri düzelteceğiz ya bu ilişkiler tamamen bozlulacak" dedi.

​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Söz, vaat istemiyoruz. Somut adımlar istiyoruz. ABD'yle ilişkilerimiz çok kritik bir noktadadır. Ya ilişkileri düzelteceğiz ya bu ilişkiler tamamen bozulacak. Başka seçeneği yoktur." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Afrika 2. Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı’nda ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

"ABD'yle ilişkilerimiz çok kritik bir noktadadır"

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’in ziyaretiyle ilgili soruya şöyle yanıt verdi: "Bizim ABD’den beklentilerimiz açık ve nettir ve kendileriyle de bu beklentilerimizi paylaştık. Artık biz vaat istemiyoruz. Somut adımlar istiyoruz. Belli konuları ABD ile konuşmak için kaybolan güvenin tesisi gerekiyor. Nedeni de ABD’dir. Çünkü Türkiye hiçbir dostuna yanlış yapmaz. Ama ABD’den çok ciddi hatalar gördük. FETÖ, YPG ve başka konularda. Bize verdiği sözleri tutmamıştır. Sözünü tutmayan ülke ne kadar güvenilir olur? ABD’ye güvenimizin kaybolması doğaldır. Bu güvenin tesisi gerekiyor. Söz, vaat istemiyoruz. Somut adımlar istiyoruz. Bu ziyarette değerlendireceğiz. Çünkü ilişkilerimiz çok kritik bir noktadadır. Ya ilişkileri düzelteceğiz ya bu ilişkiler tamamen bozulacak. Başka seçeneği yoktur.".

ABD’li komutanın Menbiç'te YPG'lilerle çekilen fotoğrafının hatırlatılması üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Bunu haber gibi sormanıza şaşırıyorum. Çünkü bu yeni bir şey değil. YPG’yi Menbiç’e kim getirdi? ABD’li askerler getirdi. Bize sözleri vardı operasyon bittikten sonra YPG’lileri derhal Fırat’ın doğusuna göndereceklerdi. ABD bu sözünü tutmadı, diğerlerini tutmadığı gibi." diye yanıt verdi.

Çavuşoğlu, "Sadece Menbiç’te beraber değiller. Bu kadar silahı kim verdi? ABD verdi. Bizim ilişkilerimizi gölgeleyen konulardan bir tanesi nedir? ABD’nin YPG’ye verdiği silah ve YPG ile beraber hareket etmesi. YPG’ye desteği sürdürmek için çocukların bile inanmayacağı bahaneleri ortaya sürüyorlar. Örneğin Rakka’ya YPG ile girdiler IŞİD’le anlaştılar. IŞİD çekildi. Şimdi Suriye’nin çöl bölgesinde Irak sınırına yakın cep bölgeleri var IŞİD’in. Koskoca bir şehirde binlerce sivil insan da öldürdünüz.

"ABD gereğini yapmazsa operasyon Menbiç için de geçerlidir"

"Bu cepler halindekilere niye müdahale etmiyorsunuz?" diye soran Çavuşoğlu, "Yok efendim direnç varmış. Bu sözler inandırıcı değil. Sadece YPG ile işbirliğini sürdürmek için küçük gruplar halindeki IŞİD’lilere dokunmuyorlar. Afrin bölgesindeki YPG teröristleri hem Afrin’deki DAEŞ’lileri serbest bıraktılar hem Fırat’ın doğusundaki IŞİD’lileri getirip ÖSO ve Türkiye ordusuna karşı birlikte mücadele etmeye kalkıyorlar. Ama kim olursa olsun Afrin operasyonu emin adımlarla ilerliyor havadan ve karadan. Eğer ABD gereğini yapmazsa bu Menbiç için de geçerlidir. Fırat’ın doğusu için de geçerlidir. Çünkü bize yönelik bu örgütlerle mücadele etmezsek yarın daha büyük tehdit olarak ortaya çıkar. Suriye halkı teşekkür edecektir. Çünkü Suriye topraklarındaki teröristleri temizliyoruz ve buraları da ABD’nin yaptığı gibi YPG’ye değil Suriye halkına teslim ediyoruz. Ayrım yapmadan herkes bu bölgeye inşallah dönecektir." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55