,
  • BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C

Cami cemaatinin hırsızlarla başı dertte

Cami cemaatinin hırsızlarla başı dertte
Gaziantep'te bulunan ve 16'ncı yüzyıldan bu yana hizmet veren Handanbey Camii, hırsızların uğrak yeri haline geldi.

Gaziantep'te son zamanlarda bir tarihi camide sürekli yaşanan hırsızlık olaylarına tepki gösteren cami cemaati, hırsızlarla başlarının dertte olduğunu ve yetkililerin bu soruna bir çözüm bulmasını istediler.

Gaziantep'te bulunan ve 16'ncı yüzyıldan bu yana hizmet veren Handanbey Camii, hırsızların uğrak yeri haline geldi. Camiye gelen cemaatin ayakkabılarını çalmakla yetinmeyen hırsızlar, camii içerisindeki bakır işlemeden yapılan "Allah ve Hz. Muhammed" lafızları, bilgisayar ve güvenlik kameralarını çaldı.

Handanbey Camii başta olmak üzere kentteki birçok camide sürekli yaşanan hırsızlık olaylarının cami cemaatini mağdur ettiğini belirten Diva-Sen Gaziantep Şube Başkanı ve Handanbey Camii İmam Hatibi Ahmet Acem, yetkililere çağrıda bulundu.

"2-3 günde bir cemaatin ayakkabıları çalınıyor"

Camide çok sayıda hırsızlık olayı yaşandığını söyleyen Acem, "Yaklaşık 3-4 aydır hırsızlar bu camimizi adeta mesken edindiler. 20 yıllık resim arşivi olan, camide her hafta cuma hutbesinde faydalandığımız bilgisayarımızı çaldılar. Caminin mihrabının her iki tarafında bakırcı ustalarımızın yapmış olduğu 'Allah ve Muhammed' yazılı bakır levhalarımız çalındı. Camiimizde namaz kılmaya gelen bayanların namazda iken çantaları çalındı. Cemaat namaz kılarken ceketleri ve montları çalındı. 2-3 günde bir de cemaatin ayakkabıları çalınıyor. Camimizin iki tane güvenlik kamerasını çaldılar. Geçen haftada camimiz restore edilirken Osmanlı motifli musluklar vardı, tanesi 90 liraydı, bir gecede hepsini çaldılar ve biz yenisini taktırmak zorunda kaldık." dedi.

"Bu tür olaylara bir çözüm bulunmasını istiyoruz"

Dün gece yine hırsızlık olayının yaşandığını belirten Acem, "Güvenlik kamerasının bir tanesi çalındı ve taktırdık. Dün gece tekrar çaldılar. En acı tarafı ise camimizin kütüphanesinde bulunan 10 tane Kur'an-ı Kerim götürülmüş olması. Biz bunlarla baş edemez hale geldik. Artık buna nasıl bir önlem alınır, nasıl bir çare bulunur bilemiyoruz? Gaziantep merkez ve ilçelerindeki din görevlileri ile irtibat halinde olduğumuz için az çok bu olaylardan haberdar oluyoruz. Merkezdeki birçok camide imam arkadaşlarımız bu tür olaylardan mustarip. İlçelerdeki camilerde de durum aynı. Camiler adeta hırsızların meskeni haline gelmiş. Bu tür olaylara bir çözüm bulunmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"İslam ahlakından yoksun olan olarak yetiştirdiğimiz yavrularımız, maalesef bu şekilde bu tür şeylere tevessül edebiliyorlar." diyen Acem, şunları söyledi:

"50 yıl öncesinde hiçbir zaman böyle bir olayla karşılaşılmıyordu. Çünkü Allah'ın evinde değil hırsızlık yapmaya, ayakkabıyla veya başı açık girmeye dahi insanlar çekinirdi. İmanlarının gereği oraya korka korka girerlerdi. Ama günümüzde maalesef bakıyoruz ki hırsız, ayakkabısını bile çıkarmadan caminin halılarına ayakkabıyla basarak giriyor. Bu da eğitim sistemiyle mi alakalı? Din görevlilerinin ve bizlerin camilerde bu olayları tam işleyemememizden mi, ailelerin çocuklarını İslam ahlakıyla yoksun yetiştirmelerinden mi? Bilmiyoruz. Toplumda bir dejenerasyon gözleniyor."

Hırsızlık olaylarının sadece kendi bulunduğu camiye özgü olmadığını, tüm camilerde yaşandığını ifade eden Acem, hırsızlık olaylarını her hafta yaşadıklarını ve camideki güvenlik kameralarının bile çalındığını belirterek, bu duruma bir çözüm bulunmasını istedi.

Acem, "Her hırsızlık olayında 155'i arıyoruz, emniyet güçleri geliyorlar ve onlara görüntüleri veriyoruz. Tutanaklar tutuluyor, ama hırsızlık yine de devam ediyor. En son, kameramız çalındı. Camilere birer güvenlik tahsis mi edilir? Çözüm olarak ne yapılabilir, bilmiyoruz. Çünkü bir değil iki ve üç değil. Bu haftada üç defa camiimizde hırsızlık oldu."

"Namaz kılmaya gelen turistlerin ayakkabıları çalındı"

Handanbey Camii'nin tarihi bir cami olduğunu ve camiye namaz kılmak için gelen turistlerin de çeşitli eşyalarının çalındığını, bu durumun ise Gaziantep'e yakışmadığını ifade eden Acem, "Burası bildiğiniz gibi turistik bir yer. Müzelerin, tarihi yer ve camilerin olduğu bir mahalledir. Buraya yurt içi ve dışından turistler geliyor. Camide namaz kılmaya gelen turistlerin ayakkabıları çalındı. Biz onlara camiden terlikler veriyoruz, camimizde terlik kalmadı. Bu soruna bir çözüm bulunması lazım. Biz farz namaza duruyoruz tam o saatte geliyorlar." şeklinde konuştu.

Acem, aynı zamanda cami tuvaletlerinin de uyuşturucu kullanıcıları tarafından kirletildiğini dile getirerek, camilerde önlem alınması çağrısında bulundu.

Cami cemaati ise hırsızların yakalansa bile tutuklanmadıklarını, serbest bırakıldıklarını ve bu konuda cezaların yetersiz kaldığını dile getirdi.

Duruma tepki gösteren cami cemaatinden Ramazan Özdemir ise "Camimizde şu ana kadar 15 defa hırsızlık olayı oldu. Sadece bir tanesine tanık olabildik. Bir gece saat 01.30 sıraları eşim beni uyandırdı. Camiye geldim ki hırsız cami kapısını tekmeliyor, para kasasını ters çevirmiş. Ben de hemen durumu polise bildirdim. Polisler hırsızı yakaladı. Hırsızla birlikte beni de götürdüler. Binevler Karakolu'nda ifademizi aldılar. Hırsız orada bana 'Bu defa hırsızlık olayına geldim, diğer defa senin canını almaya geleceğim.' dedi. Hırsızlığı olayına tanık olduğumdan dolayı beni mahkemeye çağırdılar, ben de gitmedim. İkinci defa tekrar mahkemeye çağırıldım. Bu defa polisler beni götürdüler. Mahkemeye gittim mahkemede hırsız yok." diye konuştu.

Hırsızlığın önlenmesi için caydırıcı tedbirlerin alınmasını isteyen Mehmet Korkmaz da hırsızların artık camileri bile hedef aldığını ve bu durumun ise içler acısı olduğunu belirtti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55