,
  • BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C

Cami cemaati, cami giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını istiyor

Cami cemaati, cami giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını istiyor
Kamu kurumlarına ait binalarda tüm giderler bağlı bulundukları bakanlık tarafından ödenirken camilerin sadece aydınlatma giderlerinin devlet tarafından ödendiğini dile getiren cami cemaati, diğer ödemeleri de karşılaması gerektiğini belirtti.

 

Hastanelerden eğitim kurumlarına, valiliklerden kurum müdürlüklerine kadar tüm kamu binalarında aydınlatma, ısınma, tadilat ve diğer giderlerin tümü bağlı bulunan bakanlıklarca veya yerel yönetimlerce karşılanmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı müftülükler bünyesindeki camilerde ise sadece aydınlatma giderleri karşılanıyor. Nitekim söz konusu aydınlatma giderleri için de belirlenen tutarı aşması durumunda ilgili kurum destekte bulunamıyor.

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında olabilecek giderlerin devlet tarafından karşılandığı gibi dini müesseseler olan camilerin aynı kategoriye alınarak aydınlatmanın yanı sıra diğer masraflarında bağlı bulunulan kurumlarca karşılanmasını isteyen halk, bu yönde atım atılması hususunda yetkililere seslendi.

Cami cemaati, cami giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını istiyor

Mahmut Kaçmaz

"Sadece aydınlatma yetersiz, diğer giderler de karşılanmalı"

Namaz vakitlerinde camide ısınma sorunu yaşadıkları için ibadetlerini rahat bir şekilde yapamadıklarını dile getiren cami cemaatinden esnaf Mahmut Kaçmaz, "Diğer devlet kurumlarına bakıldığında yerleri sıcaktır. Onlara yardımcı oluyorlar ama camilere yardım etmiyorlar. Camilerde sadece aydınlatma ücreti veriliyor, ısınma ücreti verilmiyor. Sadece aydınlatmayla olmuyor. Kışın soğuk olduğundan dolayı ibadetlerimizi rahat yapamıyoruz." dedi.

Cami giderleri için cemaatten para talep edilmesini doğru bulmayan Kaçmaz, "Camiye gelenlerin çoğu çalışmıyor. Hastane, okullar ve buna benzer kurumlara destek verilirken camiler için neden cemaatten yardım isteniliyor? Camiye ayrılan bütçe herhalde yetersizdir. Şayet yeterli veriliyorsa bunun takibatını yapsınlar ya da bütçeyi yükseltsinler." ifadelerini kullandı.

Cami cemaati, cami giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını istiyor

Yunus Baydemir

Yetkililerin bir an önce camilerinin elektrik, su ve ısınma sorunlarını gidermesini isteyen cami cemaatinden Yunus Baydemir, "Camilerin en büyük sıkıntılarından biride ısınma sorunudur. Devletin diğer kurumlarında elektrik ve su faturası hükümet tarafından gideriliyor, lakin camilerinki ödenmiyor. Her hafta camiye ait faturaların ödenmesi için esnaftan ve cemaatten para toplanılıyor. Cami cemaati genelde yaşlılardan oluşuyor ve fakir kesimdir. Yetkililerin bu soruna çözüm bulmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Cami cemaati, cami giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını istiyor

Davut Sezen

"Her hafta cemaatten para istemek imamın konumunu zedeliyor"

Isınma giderleri karşılanamadığından camilerinin soğuk olduğunu söyleyen Davut Sezen, "Isınma ihtiyacını da devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Cami imamı artık utanarak cemaatten para istiyor. Devlet bütün kurumlara yardım ettiği gibi camilere de aynısı yapmasını talep ediyoruz. Camimiz soğuk olduğundan dolayı namaz için camiye gelenler her geçen gün azalmaktadır. İmam klimayı açtığı zamanda fatura çok yüksek gelmekte ve bizde bunu karşılayamıyoruz." dedi.

Cami cemaati, cami giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını istiyor

Hüseyin Kaçmaz

Namaz vakitlerinde veya cuma hutbelerinde imamın cemaatten para istemesinin imamın konumunu zedelediğine dikkat çeken Hüseyin Kaçmaz, "Söz konusu diğer resmî kurumlar olduğu zaman tüm giderler devlet tarafından karşılanıyor ama camilere gelince sadece aydınlatma harici geriye kalan diğer masraflarda cemaatten tahsil ediliyor. Mesela caminin tadilatı olursa ve ısınma ihtiyacı gibi sorunları kendi imkanlarımızla gidermeye çalışıyoruz. Diğer kurumlarda olduğu gibi bütçe dağıtımının adil bir şekilde camilerimize de uygulanmasını istiyoruz." diye belirtti.

Cami cemaati, cami giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını istiyor

Celal Nergiz

"Camilere yapılan ödenek yetersiz"

Camide soğuktan duramadıklarını dile getiren Celal Nergiz, "Devlet diğer kurumların elektrik ve başka ihtiyaç masraflarını da ödediği gibi camilere de uygulasın ki namazımızı ve ibadetlerimizi rahatça yapabilelim. Camiye geliyoruz soğuktan donuyoruz. Devletin camilere yaptığı ödeneği yetersiz buluyoruz." ifadelerini kullandı.

Cami cemaati, cami giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını istiyor

Hadi Baytur

Cami cemaatinin maddi durumu düşük olduğundan olabilecek masrafları karşılamada yetersiz kaldıklarını söyleyen Hadi Baytur ise "Camiye geliyoruz, soğuktur. Devlet sadece aydınlatma ihtiyacını karşılıyor ama bu yetersiz. Camimiz soğuk olduğundan devletin ısınma ihtiyacını da karşılamasını istiyoruz. Camiye gelenler fakir ve ısınma parasını veremiyor. Diğer resmî kurumlara yardım yapılırken camilere yapılmıyor, camilere de yardım yapılmasını istiyoruz." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55