,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C

Büyükekşi: “Beş yılda Türkiye İnovasyon haftalarına katılan kişi sayısı 400 bini geçti”

Büyükekşi: “Beş yılda Türkiye İnovasyon haftalarına katılan kişi sayısı 400 bini geçti”
Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde TİM'in düzenlediği ve beş yılda toplam katılımcı sayısının 400 bini geçtiği Türkiye İnovasyon Haftası’nın son gününe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, iş ve ihracat dünyasından önemli isimler katıldı.

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçıları Meclisi’nin (TİM) düzenlediği 5.Türkiye İnovasyon Haftası’nın üçüncü ve son günü geniş katılımla gerçekleşti. Arçelik, Çalık Holding, Sabancı Holding, Turkcell, TEB ve THY sponsorluğunda düzenlenen ve ilk iki gün 34 bin ziyaretçiyi ağırlayan etkinliğin son gününe, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Spor ve Gençlik Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile iş ve ihracat dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beş farklı kategoride 16 firmanın ödül aldığı İnovaLİG ödül törenine katılarak şampiyonlara ödüllerini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ödül verdiği isimler arasında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Koç Holding Başkan Vekili Ali Koç da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, TİM İnovaLİG’e geçen yıl 488 firmanın bu yıl ise 761 firmanın başvurduğunu söyleyerek “Gençlerimizin sahip çıkmadığı bir inovasyonun başarılı olma şansı yoktur. İnovasyon hiçbir şey üretmeden kazanmaya karşıdır ve karşı olmalıdır. İnovasyon her şeyden önce bir zihniyet değişimidir. Bu etkinliği hedeflerimizin muhasebesi olan bir etkinliğe dönüştürmeliyiz. Bu konuda hep yanınızdayım” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2001 yılında 76 bin kişi olan Ar-Ge istihdamını 2016 yılında 224 bine, Ar-Ge kaynağı da bu yıl 20 milyar TL’yi aştığını söyledi.

 

İnovasyon Türkiye’yi kanatlandıracak

Etkinlikte konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İnovasyon Haftası’na ilginin her yıl arttığını söyleyerek “Beş yıl önce 15 bin kişi ile başladık, bu sene 60 bin katılımcıya ulaştık. Bugüne kadar inovasyon haftalarına katılan kişi sayısı 400 bini geçti” dedi. İnovasyonun temelinde merak tutkusu olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Ünlü mucit Albert Einstein ‘Hiçbir özel yeteneğim yok, yalnızca merak tutkusu olan bir insanım’ demiş. İnovasyon da merak duygusuyla yeni fikirler geliştirmek, sonra bu fikirleri ekonomik ve toplumsal faydalara dönüştürmek demektir. Bugüne kadar yapılan çalışmaların sonucunda Türkiye dünyada inovasyon liglerinde üst basamaklara tırmandı. Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında bu yıl 16 basamak birden yükselerek 42. olduk. AB İnovasyon Birliği 2016 Endeksi’ne göre de ‘İnovasyonda iddiası olmayan ülkeler’ kategorisinden ‘Orta seviyede inovatif olan ülkeler’ grubuna yükseldik. İnanıyoruz ki ülkemizi daha üst sıralara taşıyacağız. Daha büyük hedeflere ulaşmada inovasyon Türkiye’yi kanatlandıracak” dedi.

 

Uydu yazılımı yapmak gerekli

Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaşmada gençlerin inovatif girişimlerinin rol oynayacağını belirten Büyükekşi, Piri Reis’in inovasyon kültüründen beslenen torunları olarak inovasyon gemisinin dümenine geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Bu hafta uzaya bir uydu fırlattık. Ancak yerli katkı oranı yüzde 20. Cumhurbaşkanımız bundan sonra yerli katkı oranını yüzde 80 yapalım dedi. Bunun tek yolu uydu yazılımı yapmak. Zira uyduda yazılımının katma değer payı yüzde 60. Gençlerimiz hedeflerimizi gerçekleştirebilecek yeteneğe ve iradeye sahipler. Yeter ki başarmak için konularına odaklansınlar, çok çalışsınlar, sabırlı olsunlar. ‘İmkansız’ kelimesini sözlüklerinden çıkarsınlar. Millet olarak bu güne kadar bu mantıkla nice dâhiler yetiştirdik. Eskiler denilen o dahilerin hiç eskimez bir tabiri vardır: ‘Buna ki alem-i imkan derler. Olmaz olmaz deme. Olmaz, olmaz. Olmaz denen şey bir gün olur” dedi.

 

Ahlborn: “Türkiye’de sorun yetenek değil, vizyonunuzun peşine düşün”

Etkinlik kapsamında üst düzey hızlı ulaşım aracı Hyperloop’un yaratıcısı Dirk Ahlborn da Hyperloop’u Gerçeği Çevirmek başlıklı bir konferans verdi. Konuşmasında Hyperloop teknolojisini tanıtan Dirk Ahlborn, “Bir noktadan diğerine çok hızlı ilerleyen bir kapsül bu. Yeşil bir ulaşım aracı olmasını istediğimiz için güneş, kinetik ve rüzgar enerjisi kullanıyoruz. Hayatımızda Hyperloop olsaydı, örneğin şehir dışı havaalanlarına daha hızlı ulaşırdık, taşımacılıkta bir kargo Çin’den Avrupa’ya birkaç saatte ulaşabilirdi. Gelecek yıl toplu taşımanın temellerini değiştirebiliriz. 20 ülke ile bu sistem için görüşme halindeyiz” dedi. Türkiye’de inovasyon kültürünün yaygınlaşması konusunda önerilerde bulunan Ahlborn, “Türkiye’de sorun yetenek değil. Teknoloji mevcut, destek var. Para da projeleri tamamlayan bir şey değil. Önemli olan vizyona sahip olmak ve bu vizyonun peşine düşmektir. İş kurmak, sermaye oluşturmak çok zordur. Bu nedenle ben yapamam, benim nakdim yok demeyin. Bunun için de yardım istemekten çekinmeyin” dedi.

Etkinliğin konuşmacılarından Samsung Elektronik Başkan Yardımcısı Pranav Mistry ise “Geliştirmekte olduğum 6.his teknolojisiyle teknolojiyi kalıplardan, görüntüleri pixel sınırlarından kaldırıyoruz. Görüntüleri kağıtlara ve duvarlara yansıtıyor, el hareketlerinizle yönetebiliyorsunuz. Elinizi telefona, kolunuzu saate dönüştürebiliyorsunuz” dedi.

 

Büyükekşi sordu, köşe yazarları inovasyonu anlattı

Etkinlik kapsamında düzenlenen “İnovasyonun Ekonomik Kalkınmadaki Gücü” konulu panelde bu kez roller değişti ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi moderatör olarak konuk gazetecilere sorular yöneltti. Panele Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Vahap Munyar ve Haber Türk Gazetesi Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım katıldı.

Panelde basına büyük iş düştüğüne dikkat çeken Büyükekşi, “Türkiye’nin cari açığı değil inovasyon başarıya ulaşmak için bir işe odaklanmanız gerekiyor. İşe odaklandıktan sonra çok çalışarak sabretmeniz gerekiyor” dedi.

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, “Türkiye’de inovasyonun sahiplenilmesinin önemli ve doğru olduğunu düşünüyorum. Buradan bakınca Türkiye’nin küresel inovasyon yarışından kopmadığını görüyoruz. Ülke olarak inovasyon için bir ekosistem yaratmalıyız ve bu sistemin bir ayağı da basın olmalı. Tohumu olduğu gibi topraktan çıkaramazsınız. Şu an biz sadece o tohumu suluyoruz. Halbuki tohumun ışığa, ısıya ve uygun neme ihtiyacı var. İnovasyon için bu bütünlüğe dikkat etmeliyiz. Kuşun konduğu yere değil de uçacağı yere bakmalıyız” dedi.

 

Medyada inovasyonu değerlendirecek bir komite kurulmalı

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Köşe Yazarı Vahap Munyar, “TİM ile birlikte Finlandiya ve Hollanda’ya inovasyon kapsamında ziyaretlerim olmuştu. Finlandiya’da inovasyonun ilk öğretimden başlayarak eğitim sistemi ile verildiğini gördük. Biz de ülke olarak inovasyon kavramını bu çağlardaki çocuklarımıza indirgemeliyiz. Üniversitelere finansman konusunda destekler sunulmalı. Üniversitelerde araştırma ve geliştirmeye yönelik çalışmalar yapan öğretim üyelerine, asistanlara hatta öğrenceler için performansa göre ücret belirleyip, onlara destek olmalıyız. Özgürlüğü buralarda yaratmak lazım diye düşünüyorum” dedi.

HaberTürk Ekonomi Köşe Yazarı Abdurrahman Yıldırım da “İnovasyonda dünya sıralamasında 20’inci sıraya yükselmeliyiz. İnovasyon haftalarının en önemli katkısı yeni girişimcileri teşvik ederek işe başlatmasıdır. İnovasyon bizzat devlet ve millet politikası haline getirilerek açık kapatılmalıdır. Bu şekilde 70 milyar dolar açığı azaltabiliriz. Teknoloji açığını kapatmak elimizde. Medya olarak da ülkemizde yapılan inovasyonları değerlendirecek bir komite kurulabiliriz. Bu oluşumda devlet özel sektöre yardımcı olmalıdır. Kamu kesiminde zihniyet değişimine ihtiyacımız var. En çok yeniliğe ihtiyacın olduğu yer kamu kesimimiz” dedi.

-inovasyon-haftasi.jpg

-inovasyon-haftasi-001.jpg

-inovasyon-haftasi-002.jpg

-inovasyon-haftasi-003.jpg

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55