,
  • BIST 8733.32
  • Altın 2234.448
  • Dolar 32.3362
  • Euro 35.1042
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C

Bush'a ayakkabısını fırlatan Zeydi'den Irak'taki seçimlerde hile iddiası

Bush'a ayakkabısını fırlatan Zeydi'den Irak'taki seçimlerde hile iddiası
14 Aralık 2008 tarihinde Bağdat'taki bir basın açıklamasında dönemin ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabılarını atmasıyla tanınan gazeteci Muntazar El Zeydi, aday olduğu Irak'taki seçimlere hile ve fesat karıştırıldığını öne sürdü.

​Bağdat'ta 14 Aralık 2008 tarihinde dönemin ABD Başkanı Bush'a ayakkabılarını fırlatmasıyla tanınan gazeteci Muntazar El Zeydi, aday olduğu Irak'taki seçimlere hile ve fesat karıştırıldığını belirtti.

Irak'taki sonuçların ardından seçimlere hile karıştırıldığı iddiaları sürüyor. 14 Aralık 2008 tarihinde Bağdat'taki bir basın açıklamasında dönemin ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabılarını atmasıyla tanınan gazeteci Muntazar El Zeydi, aday olduğu Irak'taki seçimlere hile ve fesat karıştırıldığını öne sürdü.

Zeydi, Irak parlamento seçimlerinde Mukteda es Sadr'ın desteklediğ Sairun koalisyonundan aday olmuştu. Seçim sonuçları açıklanmadan önce sivil kuruluşlar ve halk, Zeydi'nin adaylığına kesin gözüyle bakıyordu. Çünkü Zeydi Irak halkı tarafından sevilen bir isimdi ve 2008 de George W. Bush ayakkabısınını fırlatmasıyla tanınmıştı.

Seçimin resmi sonuçları açıklandıktan sonra Zeydi'nin ismi seçilen vekillerin arasından çıkartılmıştı. İsmi listeden çıkarılan Zeydi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada seçimlere hile ve fesat karıştırıldığını öne sürdü.

Zeydi, yaptığı açıklamada kendisine oy veren binlerce halkın oylarının sayılmadığını, sadece gelişi güzel bir şekilde 3 bin oy açıklandığını belirtti.

Zeydi, "Bir kısım çevreler benim milletvekili olmamam için çaba sarf ediyorlar. Çünkü biliyorlar ki ben vekil olduktan sonra Irak halkı için çok çalışacağım. Benim vekil olmamı istemeyenler ve bunu hile ve fesatla engelleyenler şunu bilsinler ki ben Iraklıyım ve bundan sonra da Irak halkı için elimden geleni yapacağım. Ben nerede olursam olayım ben Irak halkı için eşitlik ve adaletten başka bir şey istemiyeceğim. Irak halkının paralarının çalınmasına asla göz yummayacağım.  

Seçim sonuçları açıklandıktan sonra Zeydi'nin seçilememiş olması siyasi partiler ve halk tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Muntazar El Zeydi kimdir?

Gazeteci Muntazar El Zeydi, 14 Aralık 2008 tarihinde Bağdat'taki bir basın açıklamasında dönemin ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabılarını atmıştı. 2009 yılının başlarında tutuklanan El Zeydi, tutuklandiktan sonra Irak polisleri tarafından 3 gün şiddetli işkence gördü. Dişleri söküldü, kulakları çınlayana kadar vuruldu, el ve ayak tırnakları çekildi. Örgütsel bir tepki olmadığı anlaşılınca, 3 ay sonra 2009'da serbest bırakıldı.

ABD Başkanı’na karşı bir eylem yapmayı olaydan 3 yıl önce planladığını belirten El-Zeydi, 2016 yılında yaptığı açıklamada, şöyle konuşmuştu: "Bu kesinlikle silahlı eylem olmayacaktı. 3 yıl öncesinde işten çıkar çıkmaz evime gidip Amerika başkanına eylem yapacağımı ve hiçbir örgüte bağlı olmadan bireysel şekilde yapacağımı anlattığım bir video çektim. Videoyu eylem sırasında vurularak öldürülürüm ihtimaliyle kaydettim. Ancak eylemin şeklini planlamamıştım. 13 Aralık 2008’de İçişleri Bakanlığı’ndan arandım. Ertesi gün ABD Başkanı George Bush’un da katılacağı toplantı için kamera yollamamı istediler. Gece boyu yapacağım eylemi düşündüm. Ertesi gün bütün kanalların ‘Irak halkı Bush’u güllerle karşıladı’ haberlerini gördüm. Bu büyük bir yalandı. Irak halkının Bush’u nasıl karşıladığını göstermeye karar verdim. Bir saat gecikmeyle salona girdim. Onu gördüğümde dikkat çekmeden ayakkabılarımı çıkardım ve arka arkaya Bush’a attım.”

Bugün tekrar Bush’la karşılaştığı takdirde ayakkabılarını yeniden atıp atmayacağı sorusuna Zeyd, “Tepkim şahsi değildi. O gün ülkemi cehenneme çeviren bir politikacıya ‘Dur’ dedim ve tepkimi bu şekilde gösterebildim. Ama bugün, Bush görevde değil ve ona karşı göstereceğim herhangi bir tepki yok” diye yanıtlamıştı.

Zeydi, Bush’a fırlattığı iki ayakkabının da olaydan sonra kaybolduğunu, kendisine verilmediğini ifade etmişti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55