,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2506.046
  • Dolar 32.5824
  • Euro 34.6959
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C

Bugün itibariyle kış lastiği uygulaması başladı

Bugün itibariyle kış lastiği uygulaması başladı
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık'ta başlayan zorunlu kış lastiği uygulaması nedeniyle Diyarbakır'da oto lastikçilerde yoğunluk oluştu.

 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/a maddesi gereğince 1 Aralık günü başlayan ve 1 Nisan 2020’de sona erecek olan kış lastiği uygulaması dolayısıyla otopratik noktalarında yoğunluk başladı.

Bugün itibariyle kış lastiği uygulaması zorunlu hale geldi. Havaların soğumasından kaynaklı aşırı buzlanmalar ve meydana gelebilecek trafik kazalarına karşı sürücülerin araçlarına kış lastiği taktırmaları tavsiye ediliyor.

Merkez Kayapınar ilçesi Diyarbakır 3'üncü Sanayii'nde lastik değişim ve satış işletmeciliği yapan Ahmet Ayat, kış lastiği hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Bugün itibariyle kış lastiği uygulaması başladı

Kış lastiğinin genel özelliklerini aktaran Ayat, "Kış lastiği, havanın soğumasıyla yağmurun ve karın yağmasıyla beraber yaz lastiklerinin kış aylarında kullanılması durumunda direksiyon kontrolü ve yol tutuşu zayıflıyor. Bu nedenle de kışa uyumlu üretilen lastiğin takılması mecburi hale geliyor. Kış lastiğinin özelliği ise sürtünme olanağının fazla olmasıdır. Sağlam takılan kış lastikleri araçlarda fren tutumunu arttırır, aracın hakimiyetini daha iyi sağlar. Genelde araç şoförleri, kış lastiğini tercih eder." dedi.

Kış lastiği ile yaz lastiğinin arasındaki en belirgin farkın karıştırılan hamur ve kauçuk olduğunu söyleyen Ayat, "İkisi arasındaki kalite farkı aynıdır. Sadece kauçuk kışa uyumludur, sertleşmez. Yaz lastikleri ise artı 7 derecenin altına düştüğünde sertleşme meydana geliyor. Kış lastiği, hamuruna karıştırılan madde özelliğinden dolayı soğuğa karşı dayanıklıdır." ifadelerini kullandı.

"Bugün itibariyle lastik değişiminde yoğunluk başlıyor"

Havaların soğumasıyla beraber 1 Aralık'tan itibaren kış lastiği uygulamasına geçildiğini hatırlatan Ayat, "Havalar soğumaya başlayınca sürücüler yaz lastiklerinden kaynaklı sıkıntılar yaşamaya başlıyorlar. Bu özelikle yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlarda zorunlu hale geliyor. Diyarbakır'da, valilik tarafından yayımlanan karar doğrultusunda uygulama başlıyor. Şimdilik özel araçlara yönelik herhangi bir zorunluluk yok." şeklinde konuştu.

Kış lastiği uygulaması başlamadan bayilerde değişim yoğunluğunun başladığını belirten Ayat, "Genelde kışa girmeden 15 gün öncesinde lastik bayilerinde yoğunluk meydana geliyor. Oluşan yoğunluktan dolayı randevu alan müşterilerimiz de oluyor. Hatta duyarlı vatandaşlarımız şimdiden gelip kış lastiğini değiştiriyor." diye belirtti.

Araç sürücülerinin lastik değişiminde dikkat edecekleri hususlara değinen Ayat, "Her lastik markasının ayrı bir kalitesi vardır. Ama lastiğin sağlamlık derecesine bakılırsa, lastik ne kadar yumuşak olursa o kadar iyidir. Kaliteli lastiklerde sertleşme meydana gelmez ve sertleşme olmadığından dolayı yol tutuşu daha iyidir. Lastik alırken mutlaka yumuşak ve sırt deseninin iyi olduğundan emin olunması lazım. Özelikle araç sürücülerinin kaliteli ve bilinen marka lastik almalarını tavsiye ediyorum." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55