,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 15 °C

BTK Başkanı Dr. Sayan, "5G ile birlikte yaşam seviyesi değişecek"

BTK Başkanı Dr. Sayan, "5G ile birlikte yaşam seviyesi değişecek"
IEEE BlackSeaCom 2017'nin açılış konferansına katılan BTK Başkanı Sayan, "5G ile birlikte yaşam seviyesi de değişecek. Bu konuda öne çıkardığımız iki önemli alan ise otomotiv endüstrisotomotiv endüstrisi ile akıllı ev ve şehirler olacak" dedi.

Karadeniz Bölgesi’ndeki ülkelerin araştırmacılarını biraraya getirmek ve ortak projeler yaratmak için yapılan IEEE BlackSeaCom Konferansı, Kadir Has Üniversitesi'nin ev sahipliğinde başladı.

BTK Başkanı Dr. Sayan, "5G ile birlikte yaşam seviyesi değişecek"

Kadir Has Üniversitesi'nin ev sahipliğinde başlayan IEEE BlackSeaCom 2017'nin açılış konferansı 5G Summit İstanbul'a katılan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, "5G ile birlikte yaşam seviyesi de değişecek. Bu konuda öne çıkardığımız iki önemli alan ise otomotiv endüstrisi ile akıllı ev ve şehirler olacak" dedi.

Üniversitenin Cibali Kampüsü’nde başlayan etkinliğin ilk gününde 5G konusu masaya yatırıldı. İngiltere, Rusya, Almanya, Ukrayna'dan 5G konusunda çalışma yapan isimlerin, Türkiye'den ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), operatörler, ASELSAN gibi önemli temsilcilerin katılımcı olduğu 5G Summit İstanbul'da 5G üzerine yapılan çalışmalar ve araştırmalar paylaşıldı.

"HABERLEŞME ALANINDA BİR MERKEZİZ"

Etkinliğe katılan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, "5G ile birlikte sadece hız artmayacak, yaşamın seviyesi de değişecek. 5G'de belirlediğimiz öne çıkan alanlar otomotiv endüstrisi, akıllı evler ve şehirler olacak. Bu konuyla ilgili çalışma grupları oluşturduk. Bu konferansın, konunun üst düzey isimleri tarafından İstanbul'da düzenleniyor olması bile haberleşme alanında bir merkez olduğumuzun göstergesi" dedi.

"SİBER GÜVENLİK ADETA ASKERİ GÜVENLİKLE EŞDEĞER ÖNEME SAHİP"

Nesneler arası ve cihazlar arası haberleşmenin daha fazla ön plana çıkmaya başladığını belirterek sözlerini sürdüren Dr. Sayan, "Bununla birlikte sayı katlanacak ve bu noktada dikkat etmemiz gereken bazı açıklar ortaya çıkacak. Bunların başında da siber güvenlik geliyor. Siber güvenlik adeta askeri güvenlikle eş değer öneme sahip. Hatta bazı noktalarda daha da önemli olabildiğini görüyoruz. Siber güvenlik konusunda BTK olarak Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezine sahibiz. Bu merkez 7 gün 24 saat çalışarak herhangi bir siber olay olduğu anda 600'ün üzerinde siber olaylara müdahale ekiplerinin koordinesini sağlıyor" ifadelerinde bulundu.

"DİĞERLERİ DEĞİŞİMDİ, 5G İSE BİR DEVRİM"

Şu anda bütün dünyanın 5G üzerine çalışmalar yaptığını dile getiren Kadir Has Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdal Panayırcı, "Bu konuyla ilgili yoğun olarak çalışıyoruz. Üniversitede öğrencilerimizle de 5G üzerine çalışmalar yapıyoruz. 5G bildiğimiz 4G'den çok farklı bir yapıda olacak. Söylenenlerin ışığında baktığımızda diğerleri bir değişimdi, 5G ise bir devrim. Çünkü konsept olarak her şey değişiyor. İnsanlar birbirleri dışında nesnelerle de haberleşiyorlar. Mesela ben evdeki buzdolabı ile haberleşebiliyorum. Haberleşme son derece geniş bir alana yayıldı" diye konuştu.

"TÜRKİYE BU TRENİ KAÇIRMAMALI"

Türkiye'nin bu treni kaçırmaması gerektiğinin altını da çizen Prof. Dr. Panayırcı, "Şu anda bu konuda güzel çalışmalar yapılıyor, patentler alınıyor. Endüstri de bu alana yoğunlaşılması gerektiğinin farkında. Sadece bilgisayara değil yetişmiş insan gücüne de ihtiyaç var. Bu noktada bizler üniversitelerde bu gücü yetiştirmeli, bu konuya ağırlık vermeliyiz" diyerek sözlerini noktaladı.

4 gün sürecek olan etkinliğin içeriği konusunda bilgi veren Kadir Has Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Erküçük ise, "BlackSea, Karadeniz Bölgesi’ndeki ülkelerin araştırmacılarını bir araya getirmek ve ortak projeler ortaya çıkarmak için yapılan bir konferans. İlk günde ise 5G Summit ile birlikte bu konudaki gelişmeleri değerlendirmek ve Karadeniz Bölgesindeki araştırmacılarla neler yapılabileceğini konuşmak üzere buradayız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55