,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2508.539
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7872
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 18 °C

Bozgeyik: "Aile olmak önemli ama aile kalmak daha önemlidir"

Bozgeyik: "Aile olmak önemli ama aile kalmak daha önemlidir"
Gaziantep İl Vaizi, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü Sema Bozgeyik, huzurlu bir toplum için mutlu ailenin şart olduğunu ve bundan dolayı ailenin korunması gerektiğini vurguladı.

Aile olmanın önemli olduğunu ancak aile olarak kalmanın daha önemli olduğunu belirten uzmanlar, her geçen gün evliliklerin azalıp boşanmaların arttığına dikkat çekerek aile kurumunun korunması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de son 10 yılda evlenen çiftlerin sayısı azalırken, boşanan çiftlerin sayısı da yüzde 30 arttı. Her geçen gün evliliklerin azalması ve boşanmaların artması da aile kurumunu zayıflatıyor. İnsanın mutlu, huzurlu ve güvende olduğu en önemli yerin aile olduğunu belirten uzmanlar, ailenin korunması gerektiğini belirtti.

Aile kurumu, evlilik öncesi ve sonrası alınabilecek eğitim, evliliklerin azalması ve boşanma konuları ile ilgili İLKHA'ya konuşan Gaziantep İl Vaizi, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü Sema Bozgeyik, huzurlu bir toplum için mutlu ailenin şart olduğunu ve bundan dolayı ailenin korunması gerektiğini vurguladı.

Son yıllarda aile kurumunun giderek zayıfladığına dikkat çeken Bozgeyik, evliliğin toplumun en temel unsuru olduğunu ve mutlaka korunması gerektiğini belirterek, toplumsal huzurun ise ailedeki huzura bağlı olduğunun altını çizdi.

Bozgeyik, İslam'ın aile kurumuna çok önem verdiğini, ailenin sağlıklı olması, sağlam temeller üzerine kurulabilmesi için birçok emir ve tavsiyelerde bulunduğunu hatırlatarak, "Aile olmak önemli ama aile kalmak daha önemlidir." dedi.

Boşanma oranlarının her geçen gün arttığına dikkat çeken Bozgeyik, "Aile ve Dini Rehberlik Bürosu olarak bize gelen sorularda, yüz yüze ve gerekse telefonla gelen sorulara baktığımız zaman genellikle eşlerin birbirlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmemeleri, aldatma olaylarının çok olması, öfke kontrolünün olmamasından dolayı birçok evlilikte yıkılmaların ve bozulmaların olduğunu görüyoruz. Türkiye istatistik verilerine göre son on yılda yaklaşık 6 milyon insan evlenmiş ve bunun bir milyonu tekrar boşanmış. Burada gördüğümüz gibi maalesef çok yüksek bir rakam var." dedi.

"Sorunların çözüme kavuşturulması noktasında rehberlik etmeye çalışıyoruz"

Evliliklerin azalması ve boşanmaların da artmasından dolayı kaygılandıklarını ve bundan dolayı bazı çalışmalar yaptıklarını anlatan Bozgeyik, "Aile ve Dini Rehberlik Bürosu olarak biz, evlilik oranlarının azalması ve boşanmaların artmasından dolayı duymuş olduğumuz kaygıdan dolayı ailelere yönelik birtakım eğitimler yapmaktayız. Özellikle evlilik öncesi eğitimler ve aile eğitim programları kapsamında çalışmalar yapıyoruz. İnsanlara hak ve sorumluluklarını hatırlatma, yaşadıkları problemler karşısında birbirleriyle anlaşma yoluna gitme ve sorunlarını çözüme kavuşturma noktasında onlara rehberlik etmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Evliliklerin korunması bizim için önemlidir"

Evlilik öncesi eğitimin önemli olduğunu belirten Bozgeyik, "Yuvaların yıkılmaması, ailenin korunması bizim için öncelikli konu olduğu için bu yönde onlara tavsiyelerde bulunuyoruz. Tabi belirli bir noktaya kadar yardımcı olabiliyoruz. Bundan sonrasında biz kendilerini aile danışmalarına ya da psikologlara yönlendiriyoruz. En azından birbirleri ile iletişimlerini daha iyi yapabilmeleri için bu konuda onlara yol gösteriyoruz. Çünkü evliliklerin korunması bizim için önemlidir." şeklinde konuştu.

"Diziler evlilikleri olumsuz etkiliyor"

Eşler arasındaki sorunların ve artan boşanmaların birçok nedeninin olduğunu ifade eden Bozgeyik, "Bize gelen soru ve sorunlara baktığımızda aile içinde çatışmalar yaşanıyor. Aile büyüklerinin evliliğe müdahale etmesini çok defa görüyoruz. Bunun yanında yine ekonomik sorunları çok fazla görüyoruz. Gençlerde de televizyon dizilerinde izledikleri hayata özenme, aşırı beklentilerinin olması ve yine bu yönde bir beklentilerinin olmasından dolayı kendi hayatlarında bunu göremedikleri zaman evliliklerde çatırdamalar yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

"Anne-babalara çok büyük görev düşüyor"

Bozgeyik, evlilik öncesi eğitim önemli olduğu gibi ebeveynlerin de küçük yaştan itibaren çocuklarına örnek olacak yaşantı sergilemesi gerektiğini ve ailelerin, evlilik hususunda gençlere yardımcı olmaları gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Ailelere eğitimin verilmesi, küçük yaştan itibaren anne ve babanın çocuklarına örnek olacak yaşantı sergilemesi gerekiyor. Çocuk ailesinde ne görürse onu aynı şekilde uyguluyor. O yüzden anne ve babaya çok görev düşüyor. Bu konuda biz ailelerin eğitimine önem vermeye gayret ediyoruz. Bunun yanında evlilik öncesi eğitimler ve evlilik okulları konusunda çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum."

"Eşlerin uyması gereken kurallar var"

Eşlere evlilikle ilgili bazı tavsiyelerde de bulunan Bozgeyik, "İnsanların öfke kontrolüne sahip olmaları, birbirlerinin düşüncelerine saygı göstermeleri ve empati kurmaları ile kişiler arasında iletişim kurmayı çok iyi sağlamaları gerekiyor. Herhangi bir problem olduğunda o problemi çözme yeteneğine sahipse insanlar, o zaman yaşadıkları problemler karşısında en azından birbirlerini kırmadan veya incitmeden problemi telafi etme yoluna gidebilirler. Bunun için bizler, evlilik okullarına çok önem veriyoruz. Aynı zamanda aile eğitimleri dediğimiz birçok sosyal tesiste, Kur'an kurslarında ve camilerde aile içi iletişim kursları düzenliyoruz, bu önemlidir. Kişilerin kendi öfkelerini kontrol edebilmeleri ve kendi kişiliklerini geliştirebilmeleri, iletişim becerilerini kurabilmeleri noktasında gayret göstermeleri gerekiyor. Bizim de Aile ve Dini Rehberlik Bürosu olarak bu yönde gayretlerimiz devam ediyor." diye belirtti.

"Aile sağlam olursa toplum rahat ve huzurlu olur"

Toplumun en küçük ve en önemli temel yapı taşının aile olduğunu dile getiren Bozgeyik, "Eğer bir toplumda aile sağlam ve iyi olursa, bu toplumdaki insanlar da mutlaka rahat ve huzurlu bir hayat yaşayacaklardır. O yüzden ailelerin sağlam olması, ailenin düzgün bir şekilde kurulması ve o ailenin düzgün bir şekilde devam etmesi bizim için çok önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

"Huzurlu ve mutlu aileyi kurabilmek için iletişim önemlidir"

Evlilikte eşlerin birbirlerine karşı kurdukları iletişimin çok önemli olduğunu ifade eden Bozgeyik, "Her ailede mutlaka çatışma yaşanacaktır. Yani sorunsuz bir evlilik yoktur ve dört dörtlük bir evlilik bulmak mümkün değildir. Önemli olan herhangi bir problem yaşandığında, bu problemi çözme yoluna gitmek, iletişim kurarak karşıyı rencide etmeden, yargılamadan, eleştirmeden, hakaret etmeden duygularımızı ifade ederek bu sorunu çözmeye çalışmak gerekiyor. Toplumdaki huzurlu ve mutlu aileyi kurabilmek için mutlaka insanların birbirleri ile düzgün bir iletişim kurmaları gerekiyor. Eğer bizler iletişim kurma becerisine sahipsek hangi problemi yaşarsak yaşayalım, mutlaka o problemi çözeceğizdir." dedi.

"Ailedeki huzur ve mutluluk önemlidir"

Bozgeyik, bir ailede mutlaka olması gereken temel değerlerin sevgi, saygı, sorumluluk, sadakat, sabır ve hoşgörü olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bunların mutlaka bir ailede olması gerekiyor. Sevgi ve saygının olmadığı veya eşlerin birbirlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmediği bir ailenin mutlu olması düşünülemez. O yüzden saygılı olan ve birbirlerine karşı sabırlı olan bir ailede de mutlaka huzur ve mutluluk sağlanacaktır. Ailedeki huzur ve mutluluk önemlidir. Mutluluk içinde bu saydığımız kurallar mutlaka bir ailede olmalıdır. Çünkü mutlu ailede problemler az yaşanır. Boşanmaların çok yoğun olarak yaşandığı günümüzde ve aile içerisinde problemleri çok yoğun olarak gördüğümüz şu günlerde aile olmak önemlidir, fakat aile kalmak ondan çok daha önemlidir. Aile kalabilmek için de kişilerin birbirlerine karşı sorumluluklarını mutlaka yerine getirmeleri, sevgi, saygı ve sorumluluk, sabır çerçevesinde kendilerine düşen görevi mutlaka yerlerine getirmeleri gerekiyor." diye konuştu.

"Evlilikler çok zorlaştırılıyor"

Günümüzde evliliklerin çok zorlaştırıldığını ifade eden Bozgeyik, "Peygamber efendimizin dönemine baktığımız zaman insanlar çok rahat bir şekilde evlilik yapabiliyorlardı. Fakat günümüz şartlarında her şeyin dört dörtlük olması bekleniyor. Bütün eksik ve ihtiyaçların karşılanması veya insanlarımızda çok daha lüks bir hayat beklentisi olduğu için ve bazıları da evliliği akademik kariyer yapma düşüncesi ile geciktirmekte. Bundan dolayı da günümüzde evliliklerde bayağı bir azalma meydana gelmiştir. Bizler, eğer evliliği kolaylaştırırsak, fazla lüks ve israfa kaçmadan evliliklerimizi yaparsak çok rahat bir şekilde gençlerimizin evlenmesini sağlayacağız." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55